„K hnízdění potřebuje zaplavovaná území a polní mokřady pro něj představují ideální biotop. Letos jsme na jaře zaznamenali výskyt vodoušů na sedmnácti lokalitách, ještě v květnu bylo obsazených dvanáct z nich,“ řekl předseda jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Jan Sychra.

Podle Vlastimila Sajfrta ze Správy chráněné krajinné oblasti Pálava tito ohrožení ptáci hnízdí třeba na Břeclavsku. „Vodouš hnízdí přímo na rybníku Nesyt u Sedlece a pravděpodobně dva páry jsou také na jedné polní mokřině kousek od Nesytu. Tam je už druhý rok po sobě,“ zmínil.

Minimálně dva páry vodoušů nyní hnízdí také na polním rozlivu nedaleko Dubňan na Hodonínsku. „Vzácných druhů ptáků či obojživelníků je v tomto území mnohem víc,“ sdělil za ornitology Přemysl Heralt.

V České republice hnízdí podle odhadů odborníků pětadvacet až čtyřicet párů vodoušů rudonohých a toto malé číslo může ještě poklesnout. „Mokřady v zemědělské krajině, kterých už je i tak málo, jsou stále pod velkým tlakem člověka. Jsou ohroženy zavážením zeminou, rušením, a především cíleným odvodňováním,“ přiblížil Sychra. Nedávným příkladem je zánik mokřadu u Uherčic na Břeclavsku.

Druhy jako vodouši jsou silně závislé na vodě. „Je nepochopitelné, proč i v době boje proti suchu musíme čelit dalšímu vysoušení i posledních zbytků mokřadní krajiny,“ uvedl ornitolog Sychra.