Firma STKO, která zajišťuje svoz odpadů na Mikulovsku a v okolí, po odchodu jednatele Tomáše Hlavenky upadá. Takový názor vyjádřil na zastupitelstvu Novosedel Petr Malásek. „Za pana Hlavenky podle mě firma fungovala lépe. Získal spoustu dotací, třeba na popelnice. Přivedl do firmy další obce jako podílníky. Je to profík na svém místě,“ myslí si zastupitel Malásek.

Proto navrhl Hlavenku jako dalšího jednatele. Ten potvrdil, že s nominací souhlasil. Zastupitelstvo návrh podpořilo. „Každý vlastník STKO, tedy obec, má možnost navrhnout kohokoliv do jakéhokoliv orgánu společnosti. Jako jednatelé jsme to respektovali, předložili jsme to valné hromadě a ta to zamítla,“ řekl jeden ze dvou stávajících jednatelů STKO Tomáš Ingr.

Sraz amerických aut a veteránů se koná o prvním červnovém víkendu v Pasohlávkách. Podle jednoho z organizátorů akce Dareka Haumera z Pohořelic bude největším ve střední Evropě.
V Pasohlávkách zahřmí motory tisíce veteránů. Přijedou i auta z doby Elvise

Úpadek firmy odmítá. „Jsme přesvědčení, že STKO na tom není zle. Loni sice firma skončila ve ztrátě dva a půl milionu, ale bylo to tím, že se za posledních pět let nezvedaly ceny za odpady, ale náklady rostly,“ komentoval Ingr.

O firmě STKO
∙ Společnost sváží odpady ve městech a obcích na Mikulovsku a v okolí.
∙ Její služby využívá 30 tisíc lidí a téměř tisícovka firem.
∙ Akcionáři jsou obce a města, ve kterých firma sváží odpad, největší podíl v ní má Mikulov.
∙ Funguje od roku 1991.

Maláskovi, jenž zároveň působí jako ředitel mikulovského denního stacionáře Biliculum pro hendikepované děti, vadí, že jednatelé STKO za jeho názor letos odmítli Billiculu dotaci. Žádají o ni každý rok a třeba loni organizace dostala třicet tisíc korun. „Moje jednání na zastupitelstvu nemá vůbec nic společného s organizací Billiculum. Mrzí mě, že se mstí na těch dětech a jejich rodinách,“ reagoval Malásek.

Podle Ingra sice obě pozice nijak nesouvisí, ale jsou svázané Maláskovou osobou. „Je veřejná osoba a pokud říká v zastupitelstvu, že STKO je na tom finančně špatně, nevidíme důvod, proč bychom měli přispívat nějaké organizaci, když podle jeho slov na to ani nemáme peníze,“ prohlásil.

Mezi ztrátami a nálezy se objevil kostým vodníka a historický fotograf flexaret.
Břeclavští strážníci prodají mobily i převlek pro vodníka

Starostka další ze svozových obcí Jevišovky Božena Bošiaková uvedla, že je s vedením STKO spokojená.

První žena Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová přiznala dřívější problémy s vývozem velkých kontejnerů. „Vše už je ale vyřešené a v současné době problémy nejsou. Nicméně inženýr Hlavenka by firmě mohl pomoci,“ zauvažovala starostka.

Volný třetí jednatelský post má podle Ingra obsadit na podzim Pavla Norková, nynější ředitelka firmy.

Ilustrační foto.
Mikulovská rarita: město má své vlastní zvukové logo