Rekonstrukce kříže bude stát Přibické okolo dvou set tisíc korun. „Uvažujeme o tom, že si podáme žádost o dotaci na ministerstvu zemědělství,“ potvrdil Effenberger.

Ministerstvo plánuje rozdělit mezi žadatele příští rok třicet milionů korun. Zájemci požádají o podporu od čtvrtého do dvaadvacátého února. „Množství peněz je navržené na základě předpokládaného počtu přijatých žádostí a s ohledem na možnosti státního rozpočtu,“ konstatoval ministr zemědělství Miroslav Toman.

Přístupné lidem

Peníze zamíří na kapličky, boží muka nebo smírčí a jiné kříže. „Tyto stavby musí být přístupné veřejnosti a nesmí sloužit k podnikání,“ upřesnil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Žadatel může dostat nejméně patnáct a nanejvýš dvě stě tisíc korun.

Představitelé Hustopečí na Břeclavsku plánují opravit boží muka nedaleko města. „Předtím nikomu nepatřila. Na seznam majetku jsme je zapsali na podzim,“ poznamenala hustopečská starostka Hana Potměšilová.

Náklady na rekonstrukci budou asi deset tisíc korun. „Možnost dotace z ministerstva zemědělství nechám prověřit. Přinejhorším opravy zaplatíme i z vlastních peněz,“ zmínila Potměšilová. Za rok Hustopečští chtějí dokončit i obnovu kapličky na tamním hřbitově.

Stovky lidí se rozhodli strávit Štědrý den ve společnosti zvířat v brněnské zoo. Dívali se, jak tygři dostali vánoční stromeček i krabici s překvapením. Lachtan si dal ryby. Lidé si vánoční atmosféru užili třeba díky perníčkům.
Dárek pro tygra na Vánoce? Místo masa dostal levanduli

Drobné památky průběžně opravují také třeba ve Hvězdlicích na Vyškovsku. Loni a předloni tam zrekonstruovali sousoší svatého Augustina. „Využili jsme dotace, dílo jsme kompletně opravili, stala se z něj dominanta městyse,“ vyzdvihl starosta Hvězdlic Zdeněk Tejkal. Předtím tam opravili pomník padlých v první světové válce.

Dva kříže čekají na zrestaurování v Kelčanech na Hodonínsku. Jedna obyvatelka je kdysi natřela fasádní barvou, a tím je znehodnotila. Představitelé obce je chtěli opravit už loni, zatím však nedosáhli na dotaci. „Jsou tam majetkové problémy,“ naznačil starosta Radim Konečný. Cena rekonstrukce má dosáhnout ke stu tisícům korun.

Péče o podobná díla se v posledních letech na jihu Moravy výrazně zlepšila. Potvrdila to břeclavská historička Alena Káňová. „Když například občas projíždím Podlužím, všímám si, že velká část sakrálních památek je v pořádku. Jejich stav šel kupředu především v posledních pěti či sedmi letech,“ přiblížila.

Sakrální stavby v obcích a ve městech neopravují jen obce. „Farnost u nás nechala zrestaurovat hřbitovní kříž z přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Je to krásná kovářská práce,“ zmínil starosta Hvězdlic Tejkal.

Dílo vyškovského řezbáře Tomiše Zedníka, lipový betlém, můžou v těchto dnech obdivovat lidé v centru Vyškova.
Umělecký řezbář Zedník: při tvorbě vyškovského betlému mě bavil hlavně velbloud