Na místo vyrazili hasiči i policisté. „Ti rozhodli, že silnici v ulici uzavřou," informoval mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Podle informací policie se při bouřce z břehů vylil místní potok a strhl zeminu pod vozovkou silnice třetí třídy vedoucí na Zábludov. „Na místo vyjela správa a údržba silnic, aby stav cesty posoudila. Voda tam nevyplavila žádné domy ani sklepy," sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Voda, která se valila z potoka a okolních polí, poškodila opěrnou zeď, jež v místě stála. Až voda opadne, blanenští cestáři podle vedoucího Miloše Bažanta situaci zmapují. „Bude nutné udělat návrh úpravy koryta a výstavby nové opěrné zdi. Gabionové koše, které ji tvoří, jsou všechny zničené," nastínil postup šéf silničářů.

Policie. Ilustrační foto.
Vydával se za policistu. Prokázal se znakem v mobilu

Než situaci vyřeší, bude v místě v délce zhruba padesáti metrů platit omezení. „Provoz jsme svedli do jednoho jízdního pruhu, který je dál od potoka. Omezení může trvat rok. Novou zeď se nepodaří postavit narychlo. Musíme získat stavební povolení, peníze. Nebude to jednoduché," dodal Bažant.

Podle Pospíšilové situace nemusela nastat, kdyby průtoku vody v potoce nic nebránilo. Jak říká, nachází se v něm překážka. „Je tam asi rok spadený kameninový taras. Zřejmě se čekalo, až se něco stane," poznamenala žena.

Silnice nicméně nebyla tím jediným, co velká voda poničila. „Jedné rodině voda valící se ze silnice zpustošila zahradu. A dostala se také do místní kovodílny," uvedl letovický starosta Vladimír Stejskal.

Voda zaplavila sklepy nákupního centra

Páteční průtrž mračen způsobila spoušť i na dalších místech Blanenska. Hasiči zasahovali také v Boskovicích. „A to v Sokolské ulici. Voda tam zatopila sklepy," řekl Mikoška. Konkrétně sklep nákupního centra Kras.

Podle majitele Pavla Schwarzera voda zaplavila dva tisíce metrů čtverečních sklepů. „Díky bleskovému zásahu hasičů se nedostala do míst, kde jsou výrobní firmy. Kdyby jim navlhl materiál, škody by byly hodně vysoké," okomentoval Schwarzer s tím, že se voda do centra zřejmě dostala z městské kanalizace. „Ucpala se přívalem vody a ta odrazem natekla do objektu Krasu. Nyní máme kanalizaci ucpanou pískem. Dočasně to odčerpáváme ponorným čerpadlem do sběrné jímky. Po víkendu budeme situaci řešit s vodovody a kanalizacemi a také radnicí," doplnil.

Anžela Jemelková (vlevo) a Khrystyna Chernei.
Soud: V domově pro starší lidi páchla moč, tvrdí svědkyně