Kvůli teplému prosinci, kdy teploty neklesaly pod požadovaných minus sedm stupňů Celsia, spousta vinařů čekání vzdala a kvůli obavám z plísně hrozny sklidila dřív. Čekání se ale vyplatilo například Pavlovínu v Bohumilicích na Břeclavsku. Promrzlé hrozny sklidili v neděli. „Budeme mít asi dva tisíce lahví o obsahu dvou deci," sdělil jednatel Radim Heča. Jedna bude stát zhruba tři sta korun.

Naopak jen pár desítek lahví ledového vína budou mít Vinné sklepy Valtice na Břeclavsku. „Letos jsme nechali hrozny na ledové víno asi na půl hektaru, ale nezasíťovali jsme je a úrodu nám ožírali špačci. Proto jsme ji posbírali už dřív a zbylo jen málo. Odhadujeme to na deset litrů," řekl ředitel Marek Šťastný. Vinařství bude mít ledové víno po dvouleté přestávce.

Zhruba tři a půl tuny hroznů odrůdy Frankovka zpracuje Vinařství Maděrič z Moravského Žižkova na Břeclavsku. Sklidili je v pondělí brzy ráno. „Mnoho hroznů z plochy půl hektaru sežrala zvěř. Počítáme, že nalisujeme asi 350 litrů," uvedl jednatel Jiří Maděřič. Frankovku má sklizenou i Vinařství Šabata ze Zaječí na Břeclavsku.

Ledové víno je pro pěstitele každý rok sázka do loterie nejen kvůli počasí, špačkům a zvěři. Na hrozny cílí také zloději. „Máme připravené hrozny odrůdy Cabernet Franc. Množství ani místo ale po zkušenostech nesděluji. Mohlo by se stát, že už by tam nebyly," uvedl Josef Valihrach z Břeclavska.

Ročník bude podle Heči velmi kvalitní. „Letos byl zdravotní stav extrémně dobrý, potom se to trochu zlomilo po deštích na konci prázdnin. Neříkám, že je to úplně ideální, ale zdravotní stav je dobrý. Tak snad z toho bude i dobré víno," věří Heča.

Po sběru čeká víno dlouhý proces lisování, odkalování, kvašení nebo čištění. První víno přezdívané ledovka příznivci ochutnají až za několik měsíců. Vinařství z nich vyrobí lahve o objemu dvou až tří deci. Každá se pak bude prodávat za tři až čtyři sta korun.

Ledové víno je podle odborníků skutečná lahůdka a má intenzivní ovocné až exotické aroma připomínající vůni medu a citrusů. Vína jsou vhodná k dezertům a moučníkům, jako aperitiv k ušlechtilým sýrům s modrou plísní, výborně se hodí také k čerstvému ovoci. Nejmodernější kombinace je dnes podávání ledového vína ke kachním nebo husím játrům na medu.

Ledové víno letos naopak nebude mít Radomil Baloun z Velkých Pavlovic na Břeclavsku. „Ve vinicích jsem tentokrát nenechal viset vůbec nic. Něco mi říkalo, že počasí nebude ledovému vínu nahrávat a byla by škoda, aby tam tak pěkné hrozny shnily. Navíc máme ještě nějaké starší zásoby ledovky," vysvětlil Baloun.

Ledové víno nebudou dělat ani vinaři z Lechovic na Znojemsku. Nijak toho ale nelitují, protože už v polovině listopadu měli problémy s hrozny. „Mrazy sice jsou, ale teplota zatím není taková, aby se hrozny daly sklízet. Ledové víno letos dělat nebudeme, ale nijak nás to nemrzí. Je to pokaždé nejistá záležitost. Nabídneme zákazníkům opět slámové víno," sdělil Roman Staněk z Vinných sklepů Lechovice.