Na dálnici D1 v Jihomoravském kraji v současnosti dělníci opravují tři úseky mezi Brnem a Vyškovem. Dalších sedm mimo jižní Moravu rozkopali mezi Brnem a Prahou. „Opravíme také úsek dálnice D2 mezi dvaačtyřicátým a dvaatřicátým kilometrem ve směru na Brno. Ještě ale neskončilo výběrové řízení na stavební firmu," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Na stejné dálnici už teď dělníci rekonstruují most u Brna. Všechny stavby řidičům zkomplikují jízdu po celé léto.

O něco lepší situace je na silnicích, které spravují krajští silničáři. Ti pracují na pěti místech. „Jde o projekty, kde začaly opravy už loni a letos je dělníci dokončují. Například na silnici z Židlochovic do Nosislavi na pomezí Břeclavska a Brněnska nebo v Medlovicích na Vyškovsku," uvedl před časem náměstek jihomoravského hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Opravy cest v Jihomoravském kraji přes léto.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Kromě toho krajská správa silnic chystá na léto další tři opravy ve Vyškově, v Jevišovicích na Znojemsku a mezi Mutěnicemi a Dubňany na Hodonínsku. Pracovat budou, ale jen pokud jim zbudou peníze.

Ani za hranicemi České republiky se řidiči potížím nevyhnou. „Při cestách směrem na jih mohou očekávat zdržení kvůli dopravním stavbám," poznamenal mluvčí Ústředního automotoklubu České Republiky Petr Vomáčka.

V cizině si podle něj mají řidiči dát pozor zejména na dodržování dopravních předpisů. „Téměř denně řešíme pokuty, které evropské státy zašlou lidem domů. Nejčastěji za rychlou jízdu nebo telefonování při řízení. Pokuty přitom nejsou zrovna malé," dodal Vomáčka.

Upozornil také, že třeba v Chorvatsku si lidé připlatí za dálniční mýtné. „Zvedlo se o patnáct procent. Co se týče cestování autem po Itálii, doporučujeme natankovat už v Rakousku. Ceny se u těchto států liší i o deset korun za litr," upozornil mluvčí.

Ilustrační foto.
Uzavřou most na silnici I/52 u Pasohlávek, objížďky zhustí dopravu