Průzkum si členové fondu nechali zpracovat kvůli chystané novele vinařského zákona. „V zásadě potvrdil to, co říkáme už několik let. Problém není sudové víno jako takové. To si zákazníci oblíbili a má na našem trhu nepochybně své místo. Nepřijatelné je ale klamání spotřebitelů," upozornil ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Podle chystané novely bude třeba vína nově zapisovat do registru vinic. Zároveň chce ministerstvo zemědělství zavést definici falšování, za které hrozí pokuta až padesát milionů korun. „Chtěl bych, aby zákony byly přísnější. Drobní vinaři se tomu sice brání, přesto si myslím, že i jim aktuální situace škodí," poznamenal Machovec.

Stejný názor má také prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. „Průzkum potvrzuje, že posílení kontroly chtějí i lidé, ne jen instituce," řekl.

Přes dvě třetiny zúčastněných v anketě souhlasí s prodejem sudového vína v jednorázových obalech. To původně prosazovalo i ministerstvo zemědělství, které chtělo také zakázat prodej z dovozu. Od obou záměrů nakonec ustoupilo. Víno v sudech však nakonec budou prodávat jen vinaři a dodavatelé, případně vlastníci provozoven, kteří jej uvedli na český trh. Ochranu před pančováním má zajistit speciální páska.

Častějších kontrol se nebojí ani jednatel velkopavlovického vinařství Pavlovín Radim Heča. „Trh se musí vyčistit od podvodníků. Bude na státu, jak se s tím popere a jak to dokáže uhlídat," řekl šéf vinařství z Břeclavska. Podle něj je dobře, že prodej v sudech zůstane. „Víno v jednorázových obalech by se lidem prodražilo," dodal.

S tím souhlasí i milovník vína Miroslav Herman z Rajhradic na Brněnsku. „Stát musí spíš posílit kontrolu prodejen. Stáčené si nekupuju právě z důvodu, že nevěřím v jeho kvalitu," poznamenal. Z ankety ale vyplývá, že o sudové víno mají občas zájem asi dvě třetiny dotazovaných.

Podle analýz přijde stát kvůli černému trhu se stáčeným vínem ročně o zhruba dva a půl miliardy korun. Nezdaněných skončí asi sto milionů litrů ročně. Zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce loni zjistili pochybení v téměř třetině případů.

KATEŘINA ŠEVČÍKOVÁ

MICHAL ŠUPÁLEK