Dvě ze čtyř doposud známých tváří vybrali z jihomoravské metropole Brna členové Pirátů. Lídrem je odborník na informační technologie Marcel Kolaja, dvojkou je vedoucí pirátského Zahraničního odboru a předsedkyně Evropské pirátské strany Markéta Gregorová. „V evropském parlamentu se chci zaměřit především na mladé. Ať už je to program erasmus, práce v zahraničí nebo odstraňování bariér ve školství,“ řekla Gregorová.

Volby do Evropského parlamentu
Volby se letos konají od 23. do 25. května.
Volit může každý, kdo alespoň 25. května dovrší osmnácti let.
Strany a hnutí už zveřejňují své kandidáty. Lídrem Pirátů je Marcel Kolaja z Brna. Europoslance lidi volí na pět let.
Zájem lidí je všeobecně slabší. V roce 2014 přišlo k volebním urnám jen 19,14 procent voličů na jihu Moravy.

Kandidovat chce i současný europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer z Brna. „Přijal jsem nominaci. O tom, jak to dopadne, rozhodne vedení strany,“ uvedl. V aktuálním volebním období je rád, že se podařilo prosadit energetický balík, který se zabýval úpravou pravidel na trhu s elektřinou.

Velké strany jako sociální demokracie zatím zvolily většinou jen své lídry kandidátky. Z jihu Moravy nejsou. „Žádnou osobnost z jižní Moravy jsme nenominovali,“ uvedla krajská předsedkyně ČSSD Naděžda Křemečková. O místě na kandidátce rozhoduje ústředí strany.

Do evropských voleb jde také Moravské zemské hnutí. Lídrem je odborník na energetiku Vladan Ševčík, na listině je i znojemský historik Jiří Kacetl. „Pokusíme se vysvětlit lidem, že centralismus je zhouba České republiky. Z Prahy se složitou cestou přerozdělují dotační tituly zpět do regionů. Spousta peněz zůstane v rukou úřadů,“ poukázal Kacetl.

O volby do evropského parlamentu je obecně malý zájem. V roce 2014 přišlo k urnám jen 19,14 procent voličů. „Brňané mají v povědomí, co se děje v Brně. V Jihomoravském kraji se už tolik nevyznají v evropských strukturách. Některým politikům slouží Evropská unie jako čert, na kterého si mohou ukázat, když se něco nepovede,“ uvedl politolog Miloš Gregor. Ani politické strany podle něj nevěnují evropským volbám takovou pozornost.

Zvolit europoslance pravděpodobně nepůjde ani Vladan Tetur z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Nemám o těchto volbách velký přehled, ani se o to moc nezajímám. Důležité jsou pro mě hlavně komunální volby,“ prohlásil.

Cyklisté v Brně.
Chceme kola začlenit do dopravy, tvrdí Brno. Cyklotrasy spíš mizí, vadí spolku