Ve skiareálu v Olešnici lyžaře potěší třicet centimetrů technického sněhu. „Při lednových mrazech jsme si vytvořili velkou zásobu umělého sněhu. Ten na sjezdovce ještě pořád leží, i když postupně taje. Nejhorší je, když na něj svítí slunce, tehdy je tání rychlé," řekl správce areálu Jiří Kotlán.

Navzdory tomu, že lidé v areálu pořád lyžují, hodnotí letošní sezonu jako slabou. „Zimy už nejsou jako dříve. Počasí bylo pro lyžování hodně špatné. Když je teplo, lidé jsou také jinak naladění. Teplé počasí láká spíše k vyjížďkám na kole, než k lyžování," povzdechl si Kotlán. V Olešnici nechá spuštěný vlek, dokud bude sníh a zájem lyžařů.

Jihomoravané mohou za lyžováním vyrazit i do nedalekého skiareálu ve Stupavě. „Ze čtyř vleků máme v provozu jeden, a sníh má pětadvacet centimetrů," poznamenal provozovatel skiareálu Lubomír Orel.

I pro něj byla letošní zima zklamáním. „Bylo velmi teplo a také hodně pršelo, což je pro lyžování špatné počasí. Lidi to pak na lyže ani neláká. Přesto nějaké výrazné ztráty neočekávám," uvedl Orel.

Na rozdíl od skiareálu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. „Přesné statistiky neevidujeme, ale určitě přišlo méně návštěvníků než loni. Ubyla jich více než polovina. Přitom jsme letos u areálu udělali nové parkoviště a čerpací stanici k zasněžování. Tyto investice se nám nevrátí," je zklamaný provozovatel hodonínského areálu Josef Kšica. Sezonu tu ukončili minulou sobotu.

To ve skiparku Filipov na Hodonínsku si poslední lidé zalyžovali v polovině února. „Zasněžovat jsme začali na Silvestra. První dva týdny chodilo hodně lidí, ale potom už nepřicházel nikdo," popsal nepříznivou sezonu prezident klubu provozujícího areál Luboš Žák.

V Němčičkách na Břeclavsku sezonu zkomplikovalo zejména únorové počasí. „Při mrazech na přelomu roku jsme začali zasněžovat. Kdybychom však tušili, že v únoru už mrznout nebude, místo zasněžování obou stran svahu bychom se zaměřili pouze na jednu stranu a nahromadili tam více sněhu," řekl správce areálu Jaroslav Stávek. Kvůli nedostatku sněhu měli v Němčičkách největší problémy a sezonu ukončili šestého března.

Ve dvou skiareálech na Brněnsku se vleky v letošní sezoně nerozjely vůbec. „Nemáme až tak výkonné zasněžovací zařízení, abychom v teplém počasí zajistili sníh," podotkl provozovatel skiareálu Klínek-Předklášteří Pavel Ivánek.

Kvůli počasí si letos na jižní Moravě pořádně nezalyžovala ani Jana Rambousková. „Letos nebyl téměř žádný sníh, takže lyžovat jsem nebyla ani jednou. Navíc mě ani počasí na sjezdovky nelákalo. Naštěstí si to vynahradím v Rakousku, kam jedu na týdenní zájezd," řekla Rambousková.

Letošní únor byl teplý až rekordně. „Průměrná únorová teplota za posledních deset let se na všech meteorologických stanicích na jižní Moravě pohybovala mezi mínus 1,5 až plus 1,6 stupni Celsia. Letošní průměrná únorová teplota byla v rozmezí plus 4,2 až 5,4 stupňů," vysvětlila Marie Doleželová z oddělení meteorologie a klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu. Ve třech únorových dnech padaly i denní rekordy. Třeba dvaadvacátého února naměřili meteorologové na stanici v Lednici až 18,3 stupně Celsia.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI