Kdo letos nestíhá vyjet na lyže do velkých středisek, nemusí zoufat. I jižní Morava nabízí příležitosti ke kvalitnímu lyžování. Areály nabízí většinou příjemnou komorní atmosféru. Mnoho z nich však v posledních letech bojuje o přežití. Počasí totiž lyžování nepřeje, a areály bez sněhových děl už několik let stojí.

Na počasí se nemusí ohlížet lidé, kteří vyrazí za lyžováním do Němčiček na Břeclavsku. Hlavní sjezdovka se pyšní umělým povrchem. „Zatím máme provozní dobu o víkendu od jedné do čtyř hodin odpoledne. Jakmile ale areál zasněžíme, bude se jezdit až do sedmé hodiny večer,“ slíbil správce Jaroslav Stávek.

Tipy Rovnosti na lyžování v kraji. Infografika. Zdroj: Deník/Markéta Evjáková

Koncem listopadu začali zasněžovat v Olešnici na Blanensku. „Nakoupili jsme novou techniku, abychom mohli zasněžit dříve,“ řekl správce areálu Jiří Kotlán. Lidé se v areálu mohou těšit i na různé akce, například na karneval na lyžích. Silvestrovské lyžování ale zrušili kvůli neukázněnosti lidí.

Ceny vleků na jihu Moravy
• Ve střediscích na jižní Moravě se jezdí většinou za body.
• Cena jedné jízdy je 8 až 14 bodů v závislosti na středisku, dni v týdnu i denní hodině.
• Obvykle platí, že čím víc bodů lyžař koupí, tím nižší je cena.
• Zakoupené body platí většinou jednu sezonu, lidé hradí kromě jízdného i vratný poplatek za čipovou kartu.
• skipark Filipov: 9-11 bodů za jízdu v závislosti na dni, minimální nabití čipové karty je 100 bodů za 100 korun
• skiareál Nutrie: 10 korun za 1 jízdu
• skiareál Němčičky: 14 bodů, minimální nabití čipové karty je 140 bodů za 140 korun


Na přírodní sníh nemusí čekat ani lidé, kteří zvolí areál Filipov na Hodonínsku. I tam už zasněžují. „Hned jak bude na svahu minimálně padesát centimetrů sněhu, spustíme vleky,“ uvedl prezident Sportovního klubu lyžování Veselí nad Moravou, který se o skipark stará, Luboš Žák.

Skipark Filipov kvůli blízkosti hranic se Slovenskem navštěvuje i mnoho Slováků. Třeba Lujza Marečková se v areálu učila lyžovat. „Doporučuji, aby se tam lidé vydali v týdnu, kdy je na svahu víc prostoru,“ řekla.

Zprovoznění mnoha dalších jihomoravských areálů závisí na počasí. Chybí totiž sněžná děla. „Rádi bychom pro příští sezonu děla pořídili, děláme pro to maximum,“ řekl třeba správce areálu Nutrie u Nedvědice na Brněnsku Igor Neveselý.

Přírodní sníh vyhlíží i v areálu Klínek v Předklášteří na Brněnsku. „Teď se u nás kvůli jeho nedostatku prakticky čtyři roky nejezdilo. Pokud ale napadne, otevřeme i lyžařskou školu,“ slíbil provozovatel sjezdovky Pavel Ivánek.

Na sezonu jsou nachystaní i v areálu v Zbraslavi u Brna. I na této sjezdovce ale sněžná děla chybí. „Čekáme na přírodní sníh. Loni se u nás lyžovalo na přelomu ledna a února, letos to snad bude dřív,“ uvedl předseda tělovýchovné jednoty Lyžování Zbraslav Milan Nováček.

Areálů v kraji kvůli zimám bez sněhu ubývá. Lidé už si nezalyžují třeba v Kunštátě. „Podíl na zavření sjezdovky měly klimatické podmínky, jelikož v blízkosti areálu není zdroj vody pro zasněžování a také byl provoz areálu finančně neudržitelný,“ vysvětlil kunštátský starosta Zdeněk Wetter.

Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.
Hrozba nákazy virem HIV? Lidé ztratili ostražitost, varují odborníci


Lyžování vyučuje matka i dcera


Němčičky - Pokud by měla Renata Podešťová spočítat, kolikrát už vyjela vlekem na lyžařský svah v Němčičkách na Břeclavsku, čísla by se nedobrala. Jiné je to s počtem let, po která učí v tamní lyžařské škole. „Škola funguje pětadvacet roků. Z toho patnáct let tam učím i já. I když teď už se věnuji hlavně organizaci,“ vypráví Podešťová, která žije v Popicích, ale Němčičky jsou pro ni druhým domovem. S lyžováním začala už jako dítě. „Od šesti let do dvaceti let jsem závodně lyžovala v brněnském oddíle,“ říká instruktorka.

Později se vrátila zpátky do Popic a se svými dětmi začala jezdit na kurzy do nedalekých Němčiček. „Hledala jsem pro děti aktivitu, která byla blízká také mně. Lyžování v Němčičkách se přímo nabízelo. Už tím, že je to tak blízko. Pro rodiny s dětmi je to ideální. Tak jsem tam začala i učit. Dělá to takto hodně instruktorů. Vozí tam svoje děti a pak sami začnou vyučovat. A pak předávají žezlo ve výuce svým dětem,“ sděluje své zkušenosti nadšená lyžařka.

Předvánoční pořad Radujme se, veselme se... ve strážnickém skanzenu.
Můžeme se s vámi vyfotit? prosili lidé čerty ve strážnickém skanzenu

I její osmnáctiletá dcera se věnuje výuce lyžování. „Nejdřív byla jenom pomocná instruktorka, ale teď už může učit i sama. Syna učení nechytlo, ale v dceři mám pokračovatelku. Dlouhodobě se sportu věnuje i moje máma, která taky učí, takže se dá říct, že se u nás v rodině výuka lyžování dědí,“ usmívá se Podešťová.

Největší výhodou Němčiček je podle instruktorky charakter lyžařského střediska. „Myslím si, že celkově působí na lidi skoro až jako rodinné prostředí. Není tady taková anonymita. Navíc zájemci nemusí jezdit nikam daleko do velkých středisek, takže je to pro ně i úspora času. Také můžeme rychleji zareagovat na některé jejich požadavky,“ myslí si žena.

Jediný problém vidí v tom, že se nedá vyhovět kvůli kapacitě úplně všem. „S tím se prostě musí počítat. A pak je samozřejmě taky problém se sněhem. Jsme v nižší nadmořské výšce, takže je to dost nevyzpytatelné. Ale takové problémy řeší v posledních letech i v horských střediscích,“ dodává milovnice sportu, která naučila lyžovat už stovky dětí.

Znojemský plavecký trenér Jiří Kyněra.
Spor o znojemský bazén trvá dál. Chceme, ať trénují alespoň děti, tvrdí radní


Zkrátíme dobu čekání na vlek, říká správce olešnického areálu


Olešnice – V lyžařském areálu v Olešnici na Blanensku od minulé neděle zasněžují. „Když budou rozumné teploty, za dva týdny může být sezona připravená,“ říká správce olešnického areálu Jiří Kotlán.

Už zasněžujete?
Ano, začali jsme v noci na pondělí. Víme, že má přijít větší ochlazení, které by mělo vydržet.

Jak dlouho zasněžování potrvá?
Záleží především na teplotách. Podle počasí se rozhodneme, jaký výkon do sněhových děl pustíme. Závisí to samozřejmě i na dalších věcech. Kdyby počasí vydrželo, tak jsme schopní připravit sezonu za deset dní. Když si ten odhad trochu pojistím, odhaduji, že za čtrnáct dnů by sezona mohla být zahájená.

Jaké máte pro letošní zimu novinky?
Rozšiřovali jsme o čtyřicet míst parkoviště. Teď obnovujeme sortiment naší půjčovny a chystáme zázemí, aby návštěvníci byli spokojení. Není to nic zásadního, ale na areálu se pracuje neustále. Do bezvědomí.

Ilustrační obrázek
Chodci v ohrožení: kolizí lidí s auty v kraji přibývá
V Boskovicích dokončili dělníci částečné opravy sokolovny. V pondělí ji předali k užívání.
Boskovičtí si zatančí na nové podlaze. Opravená sokolovna je opět v provozu