Víte jistě, že vašeho syna napadli Romové?
Syn mi řekl, že si je jistý, že ten první útočník, který po něm chtěl cigaretu, byl Rom. Toho druhého neviděl, měl na hlavě kapuci. A třetího také ne, protože to už ležel na zemi a kryl si hlavu.

Hraje podle vás to, že jeden z útočníků byl Rom, nějakou roli?
Myslím, že ano. Hlavní chybu vidím v systému. Nemyslím si, že to spraví policie nebo jeden člověk, zamyslet by se měli poslanci. Jestli se to dá ukočírovat v jiných státech, proč ne tady? V České republice žiji dvanáct let, poctivě tu platím daně, snažím se slušně vychovávat své děti a teď musím žít s pocitem, že útočníci budou i z mých daní dál pobírat sociální dávky. Kde je spravedlnost?

A jaký by byl spravedlivý trest?
Neočekávám trest, spíš, že se konečně něco změní. Že se naše děti budou moci bezpečně pohybovat v centru Břeclavi. Že za pár let, když se syn zotaví a půjde se třeba ven bavit, ho zase nepřepadnou a nepřijde o další ledvinu. A trest? Nejlépe oko za oko, ruku za ruku, zub za zub.

Při přepadení synovi opravdu nic nezmizelo?
Ne, přitom měl v peněžence přes tisíc korun, u sebe dražší mobil a oblečenou značkovou bundu. Nevzali mu nic, chtěli ho jenom dobít.

Vy sama jste se na Břeclavsku, kde žijete, nikdy nesetkala s předsudky vůči cizincům?
Ne, žádný problém jsem nikdy neměla. Ale asi před týdnem, když jsme jeli s kamarádkou do Shopping centra, jsem zažila nepříjemný incident. Zaparkovala jsem na parkovišti v patře a uviděla několik romských mladíků. Dívali se na nás a sprostě nám nadávali. Nelíbilo se mi to, přemýšlela jsem, jestli to mám někomu ohlásit. Shopping je jejich základna. Pokud nemají co dělat, ať je město zaměstná. Člověk se tam bojí vybrat peníze z bankomatu. Pracuji jako překladatelka a když doprovázím po Břeclavi cizince, ptají se, co je to za hrůzu ve středu města.

Slyšela jste už o chystaném protiromském pochodu Břeclaví?
Ano, vím o něm od staršího syna. Samozřejmě, že půjdu taky.

Romský asistent prevence kriminality Městské policie Břeclav Jaroslav Daniel.Romský asistent prevence kriminality Městské policie Břeclav Jaroslav Daniel říká: Romové se bojí nejhoršího

Břeclav - Podle velitele Městské policie Břeclav Stanislava Hrdličky dělá svou práci dobře. Jak říká, za poslední půlrok pomohl Jaroslav Daniel výrazně jako asistent strážníků boji s kriminalitou v oblasti Riegrovy ulice, které se přezdívá břeclavský Bronx.

Jste v terénu neustále v kontaktu s Romy. Jak zareagovali lidé, se kterými mluvíte, na brutální útok proti chlapci v Břeclavi?
Reakce Romů je taková, že jsou pobouření a jsou sami zvědaví, kdo něco takového mohl udělat.

Jak rychle se o útoku dozvěděli?
Zpráva se šířila velmi rychle na internetu. Stejně tak to bylo mezi Romy.

O útoku tedy věděli hned v pondělí ráno?
Věděli. Mám v Riegrově ulici přidělený byt. Když jsem se vypravoval v sedm hodin ráno do práce, ptali se mě, co se stalo. Řekl jsem, že nic nevím. Teď mě samozřejmě zajímá, kdo to provedl. Ptal jsem se i mladších kluků od patnácti do osmnácti let, kteří tam bydlí, jestli neví, kdo něco takového mohl provést. Nevěděli nic.

Mají břeclavští Romové strach z pomsty?
Ano. Starousedlíci i mladí se obávají nejhoršího. Mají strach z demonstrace, která se chystá. Jsou naštvaní a ptají se, proč by měli za někoho trpět. Nějaké podezření mají. Mnozí lidé je totiž hází do jednoho pytle.

Podezřívají Romové, s nimiž jste v kontaktu, z tohoto činu někoho konkrétního?
Ano, baví se o tom, ale nemůžou potvrdit, kdo to udělal. Řeší to způsobem, že to mohl být ten či onen. Nemají náznak, kdo to mohl udělat.

Jak se vy konkrétně podílíte na prevenci kriminality v Břeclavských ulicích?
Jsem v kontaktu s IQ Roma servisem. Po práci navštěvuji s dětmi ve škole posilovnu, chodím s děckama na školní hřiště, kde hrají fotbal, košíkovou a vybíjenou.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální útok vyvolal reakci. Chystá se pochod městem 

Vážení čtenáři, vzhledem k velkému množství nevhodných příspěvků jsme byli nuceni diskuzi zrušit (viz. pravidla pro diskuze). Všem slušným čtenářům se tímto omlouváme.