Břeclavané si o události povídají doma i v ulicích. Lidé oslovení redaktory Břeclavského deníku skloňují slova jako ostuda, uličník, obava z reakce či nutná omluva. „Překvapilo mě, že dokázal o takové věci lhát takovou dobu. Když jsem se o tom dozvěděla, bylo to šokující. Na protestním pochodu jsem nebyla, přesto mě naše hromadná reakce mrzí. Je to ostuda, ale spíše pro kluka. Lidi reagovali na jeho výpověď, že je to jinak, nemohli vědět," řekla ve čtrvtek dopoledne například Lenka Posoldová.

Je jednou z mála Břeclavanů, kteří byli kromě názoru ochotní říct i jméno. „Bojí se, nikdo neví, co se teď může stát," zdůvodňovala penzistka, jež si o zvratu povídala se sousedkou. V názorech se shodovaly. „Na reakci Romů jsme zvědavé. Je to od toho kluka taková sprostota, že větší snad ani nemůže být. To je tak na přestěhování. Rodina by se měla minimálně omluvit," vyprávěly ženy svorně.

Romové omluvu požadují. Předseda Celostátní asociace Romů Vladimír Galbavý ve čtvrtek mířil do Břeclavi, aby si o situaci promluvil s tamními obyvateli. „Zvažujeme podání trestního oznámení kvůli podněcování rasové nesnášenlivosti. Momentálně chceme uklidnit břeclavské Romy. Hledáme řešení, která by měla nálady ve městě zlepšit," sdělil Galbavý. Pokud trestní oznámení skutečně padne, podle předsedy asociace zamíří pravděpobně na Petrovu rodinu.

Starosta města Oldřich Ryšavý se v poledne sešel s chlapcovou matkou. „Omlouvám se všem Romům za to, že si syn vymyslel brutální napadení a svedl to na tuto menšinu. Nerozumím, proč neřekl pravdu, že se zranil sám. Darovaných sto tisíc korun od Michala Davida jsem už vrátila i s omluvným dopisem," oznámila matka.

Část tamních Romů je kvůli výmyslu pobavena a část rozhořčena. „Všichni se shodují v tom, že by se jim měl s matkou omluvit," uvedl břeclavský romský asistent Jaroslav Danihel.

Chlapec se zranil sám při nezdařeném gymnastickém kousku a lékaři mu museli odoperovat ledvinu. Matce ale ze strachu neřekl pravdu. Informace o útoku ve městě způsobila protiromské nálady a demonstrovalo tam dva tisíce lidí. „Jsem rád, že se nepotvrdily spekulace o tom, že je případ spojený s útokem Romů. Stejně tak, že pravda vyšla na povrch," oznámil Ryšavý.

Rozhodnutí o vyšším počtu strážníků a novém kamerovém systému ale zůstavají platná. „Pro obě věci jsme získali podporu veřejnosti. Jsem rád, že lidé hledají řešení v preventivních programech, které by v budoucnu měli pomoct předcházet drobné kriminalitě. Ta bezesporu, bez ohledu na to, co se stalo, obtěžuje a znepříjemňuje život v našem městě," dodal Ryšavý.

Čtěte také: Útok Romů? Ne. Mladík si brutální napadení vymyslel