Podle tamní kastelánky Ivany Holáskové dostanou na rekonstrukci zhruba 180 milionů korun. „Žádali jsme o dvě stě milionů, projekt proto ještě aktualizujeme. Pokud vše dobře půjde, práce by mohly začít příští rok ještě v zimních měsících,“ řekla Deníku Holásková.

Turisté budou podle ní potkávat dělníky a restaurátory v areálu lednické památky a parku po tři roky. Hotovo má být na konci roku 2023. „Půjde o postupnou rekonstrukci, začneme s katakombami a Maurskou vodárnou,“ přiblížila kastelánka.

Chybějící reflexní prvky mají zřejmě za následek smrt mladého muže, který šel v noci po silnici. Řidič ho v tmavém oblečení neviděl.
Řidič neviděl chodce v tmavém oblečení. Ten srážku nepřežil

Technická stavba v maurském stylu, která poslední léta chátrá, je součástí lednického parku na břehu Zámecké Dyje od poloviny 19. století. „Každá oprava památky v Lednicko-valtickém areálu je vítaná. Maurská vodárna je historicko-technický skvost,“ zmínil valtický historik Daniel Lyčka.

Kdysi částečně sloužila jako parní lázně a zavlažovací systém parku. Součástí byla turbína, která vyráběla elektřinu pro zámek a hospodářské budovy.

Katakomby pocházejí stejně jako unikátní skleník z poloviny 19. století. Podle Lyčky původně sloužily pro uskladnění tropických rostlin. Správci památky chtějí jejich prostory nově zpřístupnit turistům.

Muž v důchodovém věku se zrovna projížděl po Bratislavské ulici, když ho srazilo osobní auto.
V Břeclavi srazilo auto důchodce na kole, zraněný skončil v nemocnici

Hubertova škopa na cestě k Janohradu sloužila na lichtenštejnském panství i jako sýpka. Do současnosti se zachoval jen kamenný základ stavení. „Tradovalo se, že některé kameny pocházejí z Chrámu slunce, který zanikl mezi lety 1820-1824. To se ale nepodařilo potvrdit," uvedl historik, který se věnuje právě i zaniklým stavbám Lednicko-valtického areálu.

Na zásah restaurátorů čeká i osm soch v parku včetně dvou zvířecích plastik na terase u zámeckého skleníku. Střeží ho lev a vlk. Pocházejí z doby novogotické přestavby parku. „Sochy už obnovu potřebují. Kvůli úpravě projektu ale ještě není jisté, zda se s opravami dostane na všechny z nich, případně na které konkrétně,“ podotkl správce parku Oto Bernad.

Obnova katakomb a Maurské vodárny se v minulosti několikrát odložila. Správci památky buď nezískali potřebnou evropskou dotaci, nebo žádost vzali sami zpět.