„Obilí sklizené v posledních třech týdnech má horší kvalitu. Někteří zemědělci z Brněnska a Blanenska dokonce úrodu rovnou likvidovali," uvedl předseda Okresní agrární komory pro Brno a Brno-venkov Aleš Holas.

Lépe je na tom jih kraje, tam se na pole pustili ještě před příchodem dešťů. Jihomoravští zemědělci sklidili obilí ze 160 tisíc hektarů. „Letošní průměrný výnos z jednoho hektaru je 5,5 tuny, což je o 0,3 tuny méně než loni," dodal Holas.

S menší úrodou počítají i vinaři. Vinnou révu napadá plíseň, někde plody praskají „O víkendu extrémně pršelo a kvalita plodů tím samozřejmě trpí," řekl mluvčí Svazu vinařů Martin Půček.

Situace je problematická například na Mikulovsku, kde vinaři révu urychleně sklízejí. „Někde v pracích brání podmáčená půda," dodal Půček s tím, že sklizeno má být do poloviny října. Už teď je však jasné, že dosavadní optimistické předpoklady letošního výnosu šest tun na hektar se nevyplní.

Vinařství Volařík v Mikulově na Břeclavsku řeší spíše lokální poškození svých vinic. Réva na výše položených pozemcích přežívá deště lépe, poškození nepřekračuje deset procent. „V údolích se drží vlhkost, a proto musíme čekat déle, než vodou nasáklé rostliny vyschnou," řekl vedoucí vinohradník Jindřich Kadrnka. Jednou z technik mikulovského vinařství, která pomáhá rychlejšímu vyschnutí, je i prostříhávání listů.

Celkovou ztrátu úrody odhaduje Kadrnka na dvacet procent, nejvíc je podle něho poškozená odrůda Chardonnay. „Pokud se počasí nezlepší, jsme připraveni okamžitě sklízet. V opačném případě bychom rádi nechali révu dozrát až do poloviny listopadu," dodal. Dostatečná doba na dozrání a vysušení plodů je totiž důležitá kvůli zvýšení cukernatosti, která je jedním z nejdůležitějších ukazatelů kvality vína.

Na úrodu si naopak nestěžuje soukromý zemědělec Jakub Doležal z Troubska na Brněnsku, ale i jemu deště uškodily. „Kvůli propršenému srpnu se nám dosud nepodařilo sklidit brambory," doplnil Doležal s tím, že se práce protáhnou ještě nejméně na dva týdny.

Problémy mají také pěstitelé cukrové řepy, což pociťuje i cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. „Na dodávkách cukrové řepy z kraje je znát, že úroda je horší," řekl vedoucí útvaru základních surovin Jiří Sedliský.

Zemědělci jsou podle dat Regionální agrární komory Jihomoravského kraje a Českého statistického úřadu se sklizní obilovin hotovi. Počasí následujících dnů proto vyhlížejí zejména vinaři.

Jejich boj ještě nekončí. Předpověď slibuje slunečno a teploty nad dvacet stupňů. Půček je v odhadech opatrný. „Okomentovat výhled je těžké. S podobnou situací jsme se ještě nesetkali," řekl.

ONDŘEJ PLEVÁK

TOMÁŠ KÁRA