Před sebou mají první porci pěti meruňkových knedlíků. Osm odvážlivců si sedá za stůl před pódiem na Meruňkobraní v Židlochovicích a připravuje se na soutěžní klání. Úkol je jasný: sníst za čtvrthodinu co nejvíce knedlíků. „Soutěžící mají dovoleno povolit si opasky i kalhoty. Ale nevyslékejte se nám prosím pánové, i když je dneska velké teplo," upozorňuje moderátorka soutěže Hana Pregrtová.

Je sobota okolo čtvrt na pět odpoledne a k místu soutěže se postupně shlukují skupinky lidí, které se chystají sledovat průběh klání v pojídání knedlíků. Soutěžící si mohou knedlíky omastit i pocukrovat, také je smí zapíjet vodou. Jedlíci však musí zanechat v misce pecky z meruněk. „Jsou známkou toho, abychom věděli, kolik jich každý sní," říká organizátorka Lenka Betášová.

Meruněk je letos na stromech jen malé množství. Poškodily je jarní mrazy.
Samosběry táhnou do polí i sadů. Víme, kam vyrazit na meruňky, okurky i brambory

Po odstartování do sebe soutěžící ihned soukají první sousta. Někteří volí pojídání příborem, jiní si neberou servítky a knedlíky konzumují rukama. „Chcete někdo kečup? Asi ne," snaží se zavtipkovat moderátor Jan Rimpler.

V miskách se začínají hromadit první pecky. Postupně přichází na řadu pití a také odfukování. Podepisuje se na tom i horké počasí. Teplota se pohybuje okolo čtyřiatřiceti stupňů Celsia. „Ukaž, že jsi jedlík, vsuň tam ještě knedlík," povbuzuje Rimpler všechny soutěžící.

Zdroj: Deník/Michal Hrabal

Jak postupuje čas, tempo se u jedlíků zpomaluje. Je znát, že pojídání knedlíků na čas není žádná jednoduchá disciplína. U volného místa se zkouší zapojit i židlochovický starosta Jan Vitula, ale nakonec zůstává pouze u jednoho snědeného knedlíku. „To je málo, chtělo by to ještě nulu navíc," pobízí Pregrtová.

Po čtvrt hodině a ukončení klání je vidět na některých jedlících znatelná úleva. Spokojeně odfukují a dopřávají si pořádný doušek vody. „Já jsem spokojený. Najedl jsem se a chutnalo mi. Byla to má premiéra," svěřuje se nejmladší účastník soutěže.

Jih Moravy zažil tropický den. Teplotní rekord padl v Troubsku na Brněnsku.
Tropická sobota na jihu Moravy. Rekord padl na Brněnsku. Bylo skoro čtyřiatřicet

Vítězem se stává známý maxijedlík Jaroslav Němec. „To ani nespočítám," obává se organizátorka Betášová, když se podívá do misky plné pecek. Nakonec jich tam najde šestadvacet, což je nový rekord.

Jeden knedlík vážil 114 gramů. „Celkem jsem tedy snědl 2 964 gramů knedlíků. A to jsem měl hendikep. Přes den jsem měl dvě litrová syrová pštrosí vejce," usmívá se Němec. Ale knedlíky mu zachutnaly. Přižnává, že až přijde domů, zase si dá.

MERUŇKÁM NEPŘÁLO JARO

Okolo meruněk se točí celý program Meruňkobraní. Lidé mohou ochutnávat knedlíky, koláče i tradiční pálenku z tohoto ovoce. Pouze čerstvé meruňky tentokrát schází. „Z důvodu nepříznivého jarního počasí v prodeji nebudou. Vše, co uzraje na našem kopci Výhonu použijeme na přípravu hotových meruňkových knedlíků, koláčů a buchet," avizují už dopředu pořadatelé.

Akce se odehrává na několika místech. Na hlavním pódiu na náměstí Míru hrají přes den různé kapely, například The People, v brzkém odpoledni tam mají děti soutěž v půlení meruněk.

Zdroj: Deník/Michal Hrabal

V komunitním centru zase vaří známé kuchařské osobnosti. Jedním z nich je Vojtěch Petržela. „Chci vám připravit tříchodové menu. Bude to jelení tatarák, potom si uděláme uzený hovězí jazyk a nakonec budou tartaletky s vanilkou a meruňkami nakyselo," přibližuje kuchař. Uvařené pokrmy pak lidé ochutnávají.

V komunitním centru se nachází i vinařská zóna, je tam k vidění i výstava krojů. V informačním centru se zase lidé mohou podívat do historie meruňkářství ve městě.

Zdroj: Deník/Michal Hrabal