Většinu úrody moravského ovoce poničil letos v dubnu mráz. „Celkové ztráty na tržbách českých a moravských ovocnářů se vyšplhaly na zhruba 393 milionů korun. Největší škodu mráz způsobil jihomoravským pěstitelům," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Letošní sklizeň ovoce bude podle odhadů ovocnářské unie o 28 procent nižší než loni. Nejvíce jarní mráz postihl úrodu meruněk. „Úroda je letos téměř třetinová, a nestačí tak poptávce. Stejně tak úroda broskví od místních pěstitelů je slabá, jejich cena se postupně může vyšplhat až na dvojnásobek," sdělil předseda ovocnářské unie Martin Ludvík.

Podle něj se cena ovoce odvíjí zejména od jeho původu. „Běžná cena dovážených meruněk se pohybuje okolo třiceti korun za kilogram. Řetězce s nabídkou ovoce ze zahraničí tak většinou stabilní cenu udrží. U místních pěstitelů se však ceny meruněk pohybují až okolo padesáti korun, letos se kvůli malé úrodě pravděpodobně ještě zvýší," vysvětlil.

Oproti loňskému létu tak meruňky i broskve z Moravy podraží téměř o polovinu. „Cena meruněk se teď pohybuje okolo osmdesáti korun za kilogram. Loni byly naproti tomu k sehnání i za třicet korun," popsala prodejkyně na Zelném trhu Marta Tobolová.

Broskve ani meruňky letos vůbec nedodají například ovocnáři ze Starého Lískovce. „Kvůli jarním mrazíkům nemáme žádnou úrodu," uvedl agronom tamních ovocných sadů Karel Bláha.

Kromě meruněk a broskví Brňané letos platí více také za jahody, a to i přes sto korun za kilo. Loni byly až o šedesát korun levnější.

Podle ředitele jihomoravské agrární komory Jaromíra Musila je u cen klíčový region, kde se ovoce pěstuje. „Cenové výkyvy vždy závisí na konkrétních podmínkách v jednotlivých oblastech," řekl.

Pavlínu Jirků z Brna zvýšení cen ovoce od nákupu příliš neodrazuje. „Zvýšení cen si všímám. Když si ale můžu vybrat, koupím vždy regionální produkt a jsem ochotná si za kvalitní místní ovoce i připlatit," svěřila se.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ