Naposledy si tento astronomický jev užívali před necelými čtyřmi lety. „Částečné zatmění je obecně docela časté, jde ho ale pozorovat vždy jen z určitého území na planetě," vysvětlil ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

zatmění v Jihomoravském kraji
- v Brně mohou lidé zavítat do hvězdárny na Kraví hoře, kde pozorování doplní výklad odborníků; na webových stránkách hvězdárny můžou zájemci jev sledovat v přímém přenosu
- Znojemská astronomická společnost chystá veřejné pozorování na Masarykově náměstí
- přímo ze sedmnáctého poledníku, který prochází Masarykovým náměstím ve Vyškově, můžou lidé jev sledovat z volně přístupných dalekohledů
- lidé z Boskovic využijí Astronomickou pozorovatelnu na střeše základní umělecké školy

Nastává v době, když Měsíc vstoupí přímo mezi Zemi a Slunce. „Průměr Slunce je zhruba čtyřistakrát větší než Měsíce, současně je ale od Země čtyřistakrát dál. Pokud se tedy náš kosmický soused postaví mezi Zemi a Slunce, může jej jeho temný kotouč částečně nebo úplně zakrýt," popsal zatmění Dušek.

Jestli Jihomoravané jev uvidí, záleží hlavně na počasí. Výhled na páteční dopoledne však astronomickým nadšencům zatím přeje. „Očekáváme jasno nebo polojasno. Vítr bude slabý, mraky tedy nepřinese," slíbila brněnská meteoroložka Ivana Záluská.

Pozorování jevu nese rizika. K ochraně očí nejlépe slouží speciální brýle, použít lze i svářečský filtr. „Ochranné prvky zajistí, aby záření neproniklo na sítnici, kde může poškodit zrak," uvedl oční lékař Michal Znojemský z Brna.

Na zatmění se připravují také jihomoravští energetici. Velký vliv na výrobu elektřiny v solárních elektrárnách ale neočekávají. „Vzhledem k tomu, že provozujeme jen necelých šest procent ze všech solárních elektráren v zemi, větší ztráty mít nebudeme," podotkla mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová.

Zdroj: Youtube

Takzvaný blackout, tedy hromadný výpadek elektřiny vlivem kolísání sítě, podle Půlpánové nehrozí. „Ten může nastat pouze při souhře víc neočekávaných událostí," vysvětlila.

Zatímco na jihu Moravy bude Slunce zakryté jen částečně, úplně se za Měsíc schová třeba na norském souostroví Špicberky. Právě tam se ho chystají pozorovat i vědci z Vysokého učení technického v Brně. „Zatmění budou fotografovat a následně numericky zpracovávat. Na pořízení snímků mají jen dvě a půl minuty," přiblížila mluvčí univerzity Jitka Vanýsková.

Pro zvětšení klikněte.