Právě otec zavolal na linku 155 poté, co se jeho dcera začala dusit po vdechnutí zvratků. „Bylo slyšet, jak miminko poplakává, ale pak přestalo. Došlo k zástavě dechu. Je to náročné, když pacienta nevidíte, musíte poskytnout co nejlepší radu a zároveň zachovat klid a být oporou pro volajícího,“ přiblížila událost operátorka krajských záchranářů Kamila Bošáková.

Situace byla tentokrát o to náročnější, že šlo o malé miminko na přelomu novorozeneckého a kojeneckého věku. „Musím moc pochválit tatínka, držel se skvěle a nepropadal panice. Udělal všechno, co jsem mu řekla. Zvládl podle mých pokynů vypuzovací manévr a zahájil i masáž srdíčka. Byla to neskutečná úleva, když mi pak řekl, že miminko zrůžovělo. A uslyšela jsem pláč, což byl nádherný pocit,“ oddechla si operátorka.

Brno 18.12.2019 - Rozhovor na konci týdne s Pavlem Hovězem, farářem nového kostela blahoslavené Marie Restituty v Brně-Lesné
Pavel Hověz: Vánoce jsou pro nás kněží vrcholem roku

Krátce nato přijela na místo i lékařská posádka. „Ošetřila děvčátko a převezla ho k další kontrole či případné péči do nemocnice,“ připomněla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Po pár dnech přišlo poděkování od otce holčičky. „Moc bych chtěl poděkovat paní dispečerce ze 155, která mi pomohla zachránit život měsíční dceři. Nevím, jak poděkovat. Jste stoprocentní profesionálové a jsem rád, že vás máme, ještě jednou moc děkuji,“ napsal otec, který záchranářů poslal také fotku zdravého miminka. „To je pro mě i pro posádku ta největší odměna, “ dodala Kamila Bošáková.

Ilustrační foto
Do Břeclavi dorazilo Betlémské světlo