Oživování se účastní i Ivona Žurková. Je součástí tříčlenného týmu složeného z brněnských a břeclavských záchranářů. „Úkoly jsou nevyzpytatelné. Nedá se na ně dopředu připravit. Před stanovištěm jsem dostali pouze informaci, že v jeskyni je zavalený speleolog. Je to podobné hlášením od lidí,“ říká břeclavská lékařka. Soutěže se účastní potřetí.

Výkony soutěžících posuzují na každém stanovišti rozhodčí. „Hodnotíme tři kritéria. Prvním je resuscitační postup. Pak se zaměřujeme na spolupráci v týmu a dále hlídáme i technické provedení. K tomu nám pomáhá figurína, která umí měřit třeba frekvenci a hloubku stlačení hrudníku,“ vysvětluje náměstkyně pro krizovou připravenost a vzdělávání záchranářů Jana Kubalová.

Uvolněný mandát po Bohuslavu Sobotkovi v poslanecké sněmovně převezme Roman Sklenák.
Sobotku ve sněmovně nahradí Roman Sklenák z Brna. Uvolněný mandát přijme

Další stanoviště na šestikilometrovém okruhu prověřuje dovednosti posádky při práci s více pacienty. „Musejí si poradit při záchraně účastníků běžeckého závodu. Ti postupně z různých důvodů kolabují,“ popisuje Kubalová.

Při úkolech pomáhají i figuranti. Mezi ně patří také Hana Vařeková. „Hraji dítě s astmatem. Teta mě omylem předávkovala léky,“ popisuje svou roli dívka.

Za pár minut už k děvčeti na Dolním můstku u propasti Macocha přibíhají záchranáři. Rychle zjišťují, co se stalo. „Léky, které teta dala neteři, zrychlují srdeční tep. Při vyšetření se jí zastaví srdce a soutěžící ji musejí oživovat,“ představuje scénář lékař Emil Kykloš.

Třináct týmů z jižní Moravy letos doplňují dvě studentské a jedna slovenská posádka. Čekají na ně ještě výzvy jako zásah u nehody dvou letadel nebo záchrana člověka s mimotělním oběhem. „Kromě toho, že si záchranáři otestují své schopnosti je akce zároveň kvalifikací na mezinárodní soutěž Rallye Rejvíz 2018. Postoupí čtyři nejlepší posádky,“ podotýká mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Farmářský trh v brněnských Židenicích. Ilustrační foto.
Domácí med a poctivé klobásy. K nákupu na farmářských trzích hraje i živá hudba