„Už víme, že k vypití metylalkoholu muselo dojít dlouho předtím, než byl hospitalizován. Šlo o desítky hodin, předpokládám minimálně dvacet," uvedl Petr Svoboda, ředitel kyjovské nemocnice, kde muž leží.

Podle informací Hodonínského deníku Rovnost se muži udělalo špatně v hospodě ve veselské části Milokošť. „Myslím si, že za to hospoda nemůže. Stává se často, že někdo přinese do lokálu nějaký svůj nebo cizí vzorek na okoštování," uvedl jeden z hostů restaurace.

Jak ale vyplývá ze slov ředitele nemocnice, muž byl zřejmě otrávený už dávno předtím. Redakce zjistila, že si na na nevolnost stěžoval už doma. „Je to hrozné. Jestli to nepřežije, půjde v krátké době už o druhé úmrtí v jejich rodině," uvedl jeden z místních, který rodinu otráveného zná.

Nemožnost výslechu otráveného ale komplikuje práci policie. „Prověřujeme stále několik verzí. Zcela vyloučit se nepodařilo zatím ani tu, že otrava má souvislost s podobným případem na severu Moravy. Pracujeme ale i na verzi, že zdroj otravy může pocházet z regionu, kde muž bydlí," uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník. Podle něj policie už o víkendu zahájila sérii kontrol, zatím bezvýsledně. Nedaří se zatím potvrdit ani to, že otrávený získal alkohol poblíž svého bydliště. Proti hovoří i fakt, že se v regionu neobjevily další případy.

Spolupráce s celníky

Policie proto spojila síly s celní správou, živnostenským úřadem a také státní správou. „Nastavíme rozsah kontrol nejen v restauracích, ale také na akcích, kde se pije alkohol, jako jsou různé místní slavnosti," uvedl tajemník kyjovské radnice Milan Jagoš, který činnost koordinuje za státní správu.

Kyjovský městský úřad také zjišťuje po okolí, kde všude se v nejbližších dnech budou konat akce, které je třeba zkontrolovat. „Je nutné vše sladit s ostatními organizacemi, abychom se v činnosti nedublovali," dodal tajemník.

První případy otrav metylalkoholem se objevily minulý týden na severu Moravy. Tam šlo o otravu osmi lidí. Tři z nich už zemřeli. Zatím poslední případ je z neděle, kdy v příbramské nemocnici skončil muž, který po vypití několika "panáků" vodky oslepl. Na jižní Moravě jsou zatím případy dva, kromě toho kyjovského ještě ve Znojmě.

O tom, zda muž v kyjovské nemocnici vše přežije, se rozhodne v nejbližších hodinách či dnech. „Dávka, kterou požil, byla velmi vysoká," upozornil ředitel nemocnice. Při takových koncentracích podle něj nastává často slepota, může dojít i k poškození moz­ku.

Na speciálně svolané schůzce starostů s celníky a policisty zaznělo také to, že v okrese Hodonín policisté otravu metylalkoholem vyšetřují po pětadvaceti letech.