Od prvního července se připojí lidé na internet zdarma na boskovickém Masarykově náměstí. „Wi-fi bude v dosahu v horní části náměstí, připojí se k ní zdarma i lidé na letních zahrádkách. Aby nemohli této služby zneužít, budou moct být připojeni nejdéle půl hodiny. Potom se budou muset přihlásit znovu," popsal novinku boskovický starosta Jaroslav Dohnálek. Podle něj ji využijí nejvíce turisté.

V současné době mohou brouzdat zdarma po internetu také návštěvníci celého areálu Červená zahrada, kromě koupaliště je to možné i v krytých lázních či ubytovně Služeb Boskovice. „Lidé se nás na možnost připojení k internetu občas ptají. A stále jich přibývá," sdělil tamní správce Bohumil Feruga.

Plus pro turisty

Internet znamená při cestování pohodlí. To ví ze zkušenosti Michal Netoušek z Blanska. „Když vyjedu na dovolenou nebo několikadenní výlet, internet se hodí, protože se k němu můžu připojit mobilním telefonem a vyhledat si kdy a kam mi odjíždí autobus či vlak. Zároveň se rychle dozvím, jaké ubytování nebo zajímavosti jsou v okolí nebo otevírací doby památek a podobně," míní muž.

Tuto službu zdokonalují také Blanenští. Tam bylo v minulosti možné se zdarma připojit na náměstí Svobody. V nejbližší budoucnosti však těchto míst přibude. „Připravujeme znovu zavést wi-fi na náměstí Svobody a dále pak na náměstí Republiky. Zdokonalovat budeme i připojení na sportovním ostrově. Snad se to vše podaří vyjednat a uskutečnit už v létě," uvedl šéf blanenských informatiků Radim Bláha.

Jeho slova potvrdil ředitel Služeb Blansko, pod které patří sportovní ostrov. „Tuto službu zavádíme na sportovištích, kde ještě chybí, uvažujeme i o přehradě Pálavě. Bezplatně se připojit na internet však bylo možné už loni v akvaparku. Roky předtím i na ubytovně a v restauraci zimního stadionu. Tam tuto službu hojně využívají sportovci, kteří přijíždějí v létě na soustředění," sdělil Radek Snopek.

Letovičtí radní se budou zamýšlet nad zavedení wi-fi v chodbách radnice. „Lidé by si tam mohl vyřídit důležité záležitosti. Je to pro ně určitě dobrá služba," řekl letovický starosta Vladimír Stejskal.

Bezdrátových připojení k internetu přibývá. Tvrdí to Markéta Mohrová ze společnosti Maxprogress. „Nejvíce si lidé nechávají zprovoznit wi-fi ve svých domácnostech. Běžné už je to i v kavárnách a restauracích. V této době lidé očekávají, že se připojí k internetu téměř kdekoliv," sdělila Mohrová.

Podle ní má zavedení wi-fi nejednu výhodu. „Na wi-fi je dobré to, že se na ni může připojit neomezený počet počítačů," upřesnila Mohrová.

Problémy však mohou nastat v bytových domech, kde každá z domácností má svůj router. Ty se pak totiž mohou navzájem rušit. Internet na veřejných prostranstvích však tyto domácí routery neovlivní. „Na náměstích a podobně totiž obvykle zavádíme širokopásmový internet. U něj může dojít pouze k tomu, že se připojení zpomalí, pokud se ve stejnou dobu vydá na internet větší množství lidí. Rychlost připojení se totiž mezi ně rozdělí," vysvětlila Mohrová.