„Řidič převážel z části Nikolčic – Nového Dvora pět dětí do místní základní a mateřské školy. Nezvládl řízení a po projetí zatáčky vyjel mimo silnici do mírného příkopu. Při nehodě nedošlo k žádnému vážnému zranění u řidiče ani u přepravovaných dětí," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Muž pracoval jako školník a součástí jeho povinností byla každodenní doprava dětí. V době nehody bylo na sedadlech pět dětí. Dvě z nich mířily do mateřské, tři do základní školy.

Mikrobus patří obci, která jej zakoupila kvůli lepší dostupnosti pro žáky ze vzdálenějších míst. Pár minut po pondělní nehodě školník v práci skončil. „Dvě promile alkoholu, to je neomluvitelné," reagoval starosta Josef Hrouzek.

V křesle tamního obecního úřadu sedí dva roky, podobný prohřešek za tu dobu nepamatuje. „Jakési tušení jsem měl, ale všechny kontroly na alkohol, které jsem prováděl, vycházely s nulou. Je to velký šok. Odpovědnou práci, jako je přeprava dětí, nemůže tak nezodpovědný a nedůvěryhodný člověk dělat. Nechceme s ním už nic mít," pokračoval Hrouzek s tím, že nový školník nastoupí brzy.

Do té doby převezme práci řidiče jeden z obecních zaměstnanců. „Máme dva, takže jednoho určíme. Dětem se naštěstí nic nestalo, v opačném případě by to byl opravdu velký problém," sdělil starosta.

Až tři roky ve vězení

Případem se zabývají břeclavští policisté, kteří řidiče převezli k lékaři na odběr krve. Muže již obvinili. Protože boural pod vlivem alkoholu, když si plnil pracovní povinnosti, hrozí mu přísnější trest.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě, že bude řidič odsouzen, hrozí mu odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, pokuta nebo zákaz řízení," uvedla Haraštová.

Šofér z Nikolčic se stal v regionu raritou. Přestože se policisté na řidiče autobusů v minulých měsících výrazně zaměřili, provinění související s alkoholem neobjevili ani u jednoho. „Případ podobný tomu z Nikolčic, a ještě aby vezl děti, nepamatuji," řekla mluvčí.

V celém Jihomoravském kraji však kolize autobusů s dětskou osádkou až tolik výjimečné nejsou. Například začátkem září se zranily tři děti v Blansku. Linkový autobus s devíti cestujícími se tam střetl s osobním autem.

Více než dvacet školáků sedělo zase v autobusu, jenž se srazil s osobním autem u Rakvic na Břeclavsku. „Školáci ani řidič autobusu zraněni nebyli, během zásahu si ale jedna z dívek stěžovala na bolesti hlavy a zdravotníci ji převezli do nemocnice," uvedl v polovině minulého měsíce mluvčí hasičů Jaroslav Haid.