Šermíř Choupenitch si na brněnské výstaviště do snowparku přišel vyzkoušet jízdu na takzvaném prkně. Byla to pro něj novinka, ale na snowboard, na němž předtím nikdy nestál, se vrhl bez bázně. „Vyzkoušel jsem si sporty, které jsem nejen okrajově viděl, ale o kterých jsem i okrajově slyšel. Jel jsem na saních, poprvé i právě na snowboardu. A dokonce ta jízda nějak dopadla,“ pousmál se brněnský rodák a účastník letní olympiády v Riu de Janeiro v roce 2016.

Překvapil ho curling. „V televizi to rozhodně nevypadá tak náročné, jak to je ve skutečnosti. Dostanou zabrat nohy a důležitá je i taktika,“ povídal třiadvacetiletý fleretista, který chce výstaviště navštívit ještě jednou s kamarády.

Josef Mazura a Karel Jarůšek v zóně Deníku na Olympijském festivalu v Brně.
Mazura má medaili v trezoru, Jarůšek o ně přišel na pískovišti

V odpoledním programu se v pavilonu Z na ledové ploše předvedli sledge hokejisté. Trénink, na který se mohla podívat veřejnost, ukázal tým SOHO Olomoučtí kohouti. Příští týden návštěvníci uvidí i zápasy v této disciplíně.

Potlesk diváků si u ledové plochy vysloužili také krasobruslařské naděje. Sestavu, kterou porotci třikrát ocenili tak vysokými známkami, že z nich byly zlaté medaile, předvedla Adéla Procházková. „Bruslilo se mi skvěle, užila jsem si to. Je to určitě o hodně jiné než na závodech,“ zmínila devítiletá krasobruslařka z oddílu TJ Stadion Brno. Po ní se představil nováček Tobiáš Koukolík. „Sestavu jsem cvičil asi tři čtvrtě roku, trénovat chodím čtyřikrát týdně a jednou do tělocvičny,“ řekl Koukolík. S krasobruslením začal ve čtyřech letech. Oba malí krasobruslaři za své výkony dostali diplomy.

Do redakční zóny Deníku zavítal odpoledne i dráhový cyklista Tomáš Bábek, stříbrný a bronzový medailista z mistrovství světa v Hongkongu v minulém roce a Král cyklistiky za rok 2017. Nyní má přerušenou sezonu kvůli zranění, takže si mnoho sportů nevyzkoušel. „Se zlomenou klíční kostí si toho nemůžu tolik dovolit. Na chvíli jsem byl alespoň na curlingu a mám poměrně vykřičený hlas, protože jsem zkusil komentování Nagana a křičel jsem stejně jako Záruba,“ vyjmenoval Bábek.

Ve středu navštíví redakci Deníku sdruženář Pavel Churavý, čtyřnásobný účastník olympijských her. Bude držet palce například svým nástupcům v severské kombinaci Lukáši Daňkovi, Miroslavu Dvořákovi, Ondřeji Pažoutovi, Tomáši Portykovi. Ale také biatlonistkám při jejich vytrvalostním závodě v poledne. V úterý byli Češi bez medailových ambicí a nejlépe dopadl navzdory zlomenému palci na ruce lyžař Ondřej Berndt, skončil na šestnáctém místě v kombinaci v alpském lyžování.

Ilustrační foto.
Svátek zamilovaných se blíží. Lidé darují na Valentýna srdce, květiny i krev