Latinský název druhu je Enoplognatha bryjai. „Pavouka totiž objevil můj známý, brněnský molekulární biolog a pavoučí nadšenec Vítězslav Bryja z Masarykovy univerzity v Brně. Nebyl si jistý, o jaký druh jde, a tak mi ho přinesl na prozkoumání. Pavouk se tedy jmenuje po něm," poznamenal Řezáč.

Nový druh studoval několik let. „Většinu druhů pavouků vědci popsali již v devatenáctém, případně na začátku dvacátého století, a to, že snovačka moravská musela na objevení čekat až do jednadvacátého století je důkazem, že se jedná skutečně o mimořádně vzácně se vyskytující druh," podotkl Řezáč.

Samci snovačky moravské se liší od všech ostatních pavouků v Česku. „Mají odlišná kusadla opatřená několika mohutnými zubovitými výrůstky, které samec používá během námluv nebo při kopulaci," popsal Řezáč.

Se svou velikostí se pavouk zařadí mezi středně velké a velké druhy, jelikož v republice se velikost většiny zde žijících pavouků pohybuje kolem dvou milimetrů.

Nejbližší příbuzné má vzácná snovačka moravská až u jezera Bajkal ve Střední Asii. Je totiž pravděpodobně pozůstatkem přirozených mělkých jezer se slanější vodou, které dnes již prakticky neexistují. Vzácný pavouk přežil do dnešních dob na březích nově zbudovaných rybníků.

Řezáč na jižní Moravě v minulosti popsal i další nové druhy pavouků, stepníka moravského a šestiočku moravskou.