Růst zaznamenal kraj i loni, letos se však zrychlil. Dvě třetiny turistů byli tuzemští hosté, třetina přijela ze zahraničí. V počtu přenocování zaznamenala jižní Morava dokonce nejvyšší růst z celé republiky, a to přes devět procent. Od počátku roku už kraj navštívilo 925.000 turistů, což je o tři procenta více než loni.

Na růstu se podílejí například vinobraní, která jsou stále oblíbenější. V Mikulově letos zaznamenali návštěvnický rekord, přijelo tam 50.000 lidí. Stále větší zájem je také například o zámek v Lednici. Teplé a stálé letní počasí naplnilo také jihomoravské kempy u velkých vodních nádrží, mezi něž patří Novomlýnské a Vranovská.

Centrála cestovního ruchu jižní Moravy se snaží, aby turistů bylo v budoucnu ještě více. "Stále se nám nedaří potenciál kraje plně využívat. Na jižní Moravě nejde jen o hrady a zámky. Chceme připoutat návštěvníky kromě Brna i k řadě menších míst na jižní Moravě," uvedla ředitelka Zuzana Vojtová. Jde například o místa spojená s hudebním skladatelem Leošem Janáčkem, botanikem Gregorem Johanem Mendlem nebo prvním československým prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem.

Počet turistů na jižní Moravě ve 3. čtvrtletí
celkem zahraniční domácí
počet turistů 463.523 159.367 304.156
index 2013/2012 107,8 107,7 107,8
Zdroj: ČSÚ