Z nově schválených projektů bude 16 na Vysočině za více než 217 milionů korun a 25 v Jihomoravském kraji za více než 595 milionů korun. Díky dotaci budou modernizovány například úseky silnic druhé třídy Rousínov – Tučapy nebo mezi Nuzířovem a Lipůvkou na Brněnsku.

Jihlava má nově schválené dotace ve výši téměř 100 milionů korun na projekty revitalizace parku Malý Heulos a rekonstrukci Domu dětí a mládeže v Brněnské ulici. Brno získalo 11 milionů korun na sportovní centrum při ZŠ Novolíšeňská.

Celkem 44 milionů korun půjde na širokopásmové přístupové sítě na Vysočině, bude vytvořena regionální síť mikroregionu Horácko a datová dálnice Kamenice.

„Významný objem peněz získaly projekty měst a obcí, zaměřené hlavně na modernizace mateřských a základních škol. Mezi úspěšné projety patří na Vysočině například kompletní rekonstrukce a přestavba školy v Přibyslavi," uvedla mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kateřina Dobešová.

Na jižní Moravě například v Adamově na Blanensku vybaví i díky dotaci 5,1 milionu korun dvě mateřské a dvě základní školy moderním vybavením, jako jsou interaktivní tabule nebo nové hrací prvky na zahrady školek.

Dalších celkem 53 projektů z této oblasti podpory prošlo hodnocením, ROP Jihovýchod však zatím nemá k dispozici dostatek peněz pro jejich financování.

„Požádali jsme Evropskou komisi, abychom na tyto projekty mohli převést finanční prostředky zbývající v ostatních oblastech podpory ve výši 251 milionů korun, protože víme, že zde máme velký balík kvalitních projektů, připravených k okamžité realizaci. Rozhodnutí EK očekáváme do konce roku," uvedl Artur Zatloukal, ředitel Úřadu Regionální rady Jihovýchod.