Letos čeká sňatek dvaatřicetiletého Petra Šmída. „Počítáme, že budeme mít až osmdesát hostů. Zatím jsem nepřemýšlel, kolik svatba může stát. Ale půjčku si kvůli tomu brát nebudu, máme s přítelkyní nějaké peníze našetřené," svěřil se Šmíd.

Není ovšem výjimka, že si lidé kvůli uspořádání svatby zadluží i na mnoho let dopředu. „Ochota půjčit si na svatbu klesá s rostoucím věkem. Nejvíc o půjčce uvažují mladí do čtyřiatřiceti let," komentoval Milan Oldřich z GE Money Bank.

Sňatky v přírodě

Podle majitelky svatební agentury Naïve Zuzany Komárkové čím dál víc přibývá svateb pod širým nebem. „Páry si vybírají hezká místa, která se jim líbí. Mají často originální přání. Svatby na zámcích nebo v přírodě jsou častější i u církevních sňatků. Katolíci to třeba vůbec nepřipouštějí, ale jiné církve vychází snoubencům vstříc," řekla Komárková.

Ale ani sňatky v kostele nevycházejí z módy. Věřící páry jim dávají přednost kvůli tradici, jsou však praktické i pokud ve svatební den nepřeje počasí. V hodonínském kostele svatého Vavřince už letos uspořádali tři svatby, v průměru jejich počet za celý rok nepřekročí dvacítku. „Nejvíc obřadů je na jaře, zvláště před prvním májem," poznamenal hodonínský farář a děkan Josef Zouhar s tím, že svatby je většinou potřeba ohlásit tři měsíce dopředu.

Příslušná matrika vydává osvědčení o způsobilosti k uzavření církevního sňatku, které nemá být starší než tři měsíce. „Podle nového občanského zákoníku se platnost prodloužila na šest měsíců. Některé svatby si rezervují termín i rok dopředu, většinou podle obsazenosti restaurací, kde chtějí mít svatební hostinu," upřesnil.

Svatba Infografika

Podle Komárkové se sezona svateb teprve rozjíždí. „Nejoblíbenější jsou červen a červenec. Začíná se vracet i květen, kterému se dřív snoubenci z pověrčivosti vyhýbali," podotkla s odkazem na dávné pořekadlo „Svatba v máji, nevěsta na máry".

Největší svatba, kterou Komárková pořádala, byla romská veselka s 350 hosty. „To jsem poprvé zažila zaplněnou katedrálu na Petrově. Pro hostinu jsme museli zamluvit celý hotel s plesovým sálem. Romské svatby jsou hodně živé, mají výraznou výzdobu, alkohol se servíruje po lahvích a za celý den se vystřídá třeba několik kapel. Tehdy se vybralo na darech novomanželům přes milion korun. Na druhou stranu se bere hodně vážně i výslužka a hosté dostanou třeba celou šišku salámu a hromadu cukroví," popsala majitelka agentury Komárková.

Krásné šaty

Při plánování svatby se snoubenci snaží skloubit své představy o ideální oslavě s přiměřeným rozpočtem. „Od mala jsem si přála svatbu na zámku a krásné šaty s velkou sukní. I když vím, že by se zrovna na tomhle dalo ušetřit, později bych toho určitě litovala. Místo toho jsme se rozhodli, že oslovíme známé, aby nám pomohli uvařit jídlo na hostinu a hasiči nám zadarmo půjčí sál. To vyjde daleko levněji než oslava v hotelu nebo restauraci," poznamenala Jana Bezděková.