„Mělo k ní dojít kolem páté hodiny ranní v údolí nedaleko obce Račice. Osmatřicetiletý myslivec tam měl podle prvotních zjištění policie být na lovu srny, na kterou vystřelil, ale zvíře netrefil. Následně však zjistil, že střela z jeho dlouhé zbraně zasáhla muže, který poblíž místa nocoval," popsala mluvčí vyškovských policistů Iva Šebková.

Devětadvacetiletý muž byl podle ní na místě mrtvý. „Další okolnosti případu zůstávají v šetření," dodala policejní mluvčí.

Místní netušili

V malé obci na Vyškovsku, poblíž které se neštěstí stalo, o něm lidé většinou nevěděli. „Nebydlím tady, ale od rána jsem po obci roznášela parte, zemřela mi maminka, která zde žila. Začali jsme obcházet domy v sedm ráno. Ničeho jsem si nevšimla, žádného policejního auta," uvedla žena, která nechtěla prozradit svoje jméno.

Podobně mluvil i račicko-pístovický starosta Lubomír Pospíšil. „Vůbec nevím, že tady k něčemu takovému došlo. Nikdo mě neinformoval. Pouze ráno jsem tady viděl projíždět policejní auto. Za chvilku zase jelo zpátky. Je to tragédie," okomentoval událost Pospíšil.

Poněkud víc věděl mladík sedící v místní Sokolovně. „Byl to můj známý. Mladý kluk. Pracovali jsme spolu. O tragédii jsem se dověděl před chvílí. Nevím, co na to říct. Je to strašné," řekl muž, který také popsal, jak se neštěstí pravděpodobně stalo. „Právě nám začala celozávodní dovolená. Takže se rozhodl, že si zakempuje a s kamarádem vyrazili do lesa. Prý přespali na seníku. A tam se to mělo stát," naznačil mladík.

Redakci Vyškovského deníku Rovnosti se také podařilo zjistit, že devětadvacetiletý muž pracoval v jedné z místních firem. Podle dalších spolupracovníků byl kvalitním zaměstnancem, který v podniku působil několik let.

Ojedinělý případ

V regionu jde pravděpodobně o první takový případ za několik desítek let. Pamětníci si vybavují událost, která se stala zhruba před třiceti lety u Opatovic. Myslivec tam měl postřelit muže, který se vracel na kole domů přes pole. Střelbu přežil.

Že jsou takové události opravdu ojedinělé, potvrdila i policejní mluvčí. „Od doby, co působím u policie, si nic takového na Vyškovsku nevybavuji. Obecně jde o málo časté případy," potvrdila Šebková.

Shodují se s ní i myslivci. „Může se stát, že se o nějaký kámen odrazí brok a změní směr. Ale s něčím takovým jsem se ještě nesetkal," řekl vyškovský myslivec Bohumil Verner.

Například na černou zvěř pak chodí výhradně s baterkou. „Při noční čekané je nutné si s ostatními myslivci domluvit signály. Vždycky blikáme baterkou, abychom na sebe upozornili," zdůraznil myslivec.