Čísla nemilosrdně rostou. Dopravních nehod s neznámým viníkem v Jihomoravském kraji přibývá. V drtivé většině se jedná o drobné nehody, škrábance nebo promáčknuté plechy. „Policie registruje za první polovinu letošního roku v kraji devět set nehod, při kterých řidič z místa nehody ujel,“ vyčíslila policejní mluvčí Lenka Koryťáková.

To je téměř o dvě stovky případů více než v loňském roce za stejné období. Jen za poslední měsíc hledali na Vyškovsku svědky tří případů, kdy řidiči nabourali auto na parkovišti a ujeli. Nárůst nehod s neznámým viníkem potvrzují i pojišťovny.

Nejčastěji k „plechovým nehodám“ dochází u zaparkovaných aut. Když se k nim majitelé vrátí objevují škody. Odřený lak, nabourané nárazníky, rozbitá světla, promáčknuté plechy nebo uražená zrcátka.

Ilustrační foto.
Lanžhotští pořádají nový hudební festival. Do pátku prodávají levnější lístky

V podobné situaci se ocitl i Martin Sauer, majitel dopravní firmy. „Když jsem se vrátil ke svému autu, zjistil jsem, že mi do něj někdo nacouval a ujel. Nepodařilo se nám, mně ani policii, zjistit, kdo nehodu způsobil. Škodu na zadním blatníku jsem musel zaplatit. Oprava mě přišla na dvanáct a půl tisíce,“ popsal své zkušenosti.

Dopravní nehody s neznámým viníkem
- Policie u nás eviduje za prvních šest měsíců letošního roku 900 nehod, při kterých viník ujel.
- Celkový nárůst je 176 nehod.
- Mimo Brno zaznamenalo největší nárůst těchto nehod Břeclavsko. Bylo jich o 39 více než v předešlém roce.
- Za trestný čin „Ujetí od dopravní nehody“ trestají policisté řidiče sedmi body, pokutou do pěti tisíc a při recidivě zabavením řidičského průkazu.

A kdo zaplatí škody? „Z pohledu pojišťovny se škoda platí z havarijního pojištění, pokud ho nemá sjednané musí řidič zaplatit vše ze svého,“ vysvětlila tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Řidiči bez havarijního pojištění zapláčou. „Pokud je viník známý, škodu dostane poškozený zaplacenou z viníkova povinného ručení. Pokud známý není, pojišťovna neví z jakého povinného ručení má škodu zaplatit,“ vysvětlil Václav Bálek z pojišťovny Allianz.

Najít viníky není snadné. „Policii pomáhají při hledání hlavně dopravní kamery a svědci v okolí,“ řekla Koryťáková. Bez kamerových záznamů a svědků je téměř nemožné viníka dohledat.

Běžné povinné ručení tyto škody nepokryje. Řešením je havarijní pojištění. „To zaplatí škody způsobené neznámým řidičem,“ osvětlil Bálek.

Marie a Josef Horňákovi oslavili diamantovou stavbu.
Horňákovi si znovu řekli ano. Po šedesáti letech

Ne všechny případy končí u policie. „U drobnějších dopravních nehod není z hlediska pojišťovny nutná přítomnost policie, proto se jich množství ani nehlásí,“ doplnila Buriánková. Také potvrzuje, že dopravních nehod s neznámým viníkem stále přibývá.

Pokud se policii podaří dopátrat řidiče, který nehodu zavinil a z místa ujel může přijít až o sedm bodů. „Tento dopravní přestupek je jeden z nejvážnějších, proto je trest tak velký,“ zdůraznila Koryťáková. „Řidičům hrozí i peněžní pokuta do pěti tisíc korun a při recidivě zabavení řidičského průkazu na jeden až šest měsíců,“ doplnila policejní mluvčí.