Spor se vleče od letošního dubna. „Tehdy společnost AusterlitzPro s panem Samkem a Kočanem podala návrh na nařízení předběžného opatření a domáhala se tímto ochrany autorských práv k libretu. Původní rozhodnutí krajského soudu, který návrh odmítl z důvodu nedostatečných tvrzení a dokladů, zrušil po obsahovém doplnění návrhu Vrchní soud v Olomouci," popsala právnička odboru kanceláře tajemníka slavkovské radnice Eva Doleželová.

Případ se tedy vrátil na stůl brněnského krajského soudu, který ho před několika dny při dalším projednávání svým rozhodnutím zamítl.

Podali odvolání

„Přičemž se jím zabýval i po věcné stránce. Ve svém rozhodnutí soud dospěl k závěru, že není důvod, aby městu zakázal užívat libreto a tím pádem i provozovat expozici. A konstatoval, že navrhovatelé neprokázali porušování jejich autorských práv," doplnila Doleželová.

I teď žalobci mají možnost podat odvolání. „Toho jsme samozřejmě využili a teď čekáme na další rozhodnutí vrchního soudu. Vytvořili jsme osmnáct stran výtek a věcných připomínek. Jde nám o to, aby expozice byla kvalitně zpracovaná. Nejsme spokojení s její úrovní a chceme dosáhnout nápravy. Nejde jen o kosmetické úpravy. K našemu názoru se připojují i další znalci a nadšenci zabývající se napoleonskou tematikou," upozornil autor libreta Jakub Samek, podle nějž vrchní soud může rozhodnout třeba i o uzavření expozice.

Podle jednatele AusterlitzPro Miroslava Jandory autoři libreta několikrát městu nabízeli mimosoudní řešení. „Ale nemají zájem. Prý nejsou peníze. Argument, že by to měl platit zhotovitel ze svého, Slavkov neuznává," podotkl Jandora.