Věroslava Marada Osičková z Velkých Bílovic při cestách po Břeclavsku výběr benzinové pumpy velmi zvažuje. Mimo jiné kvůli ceně, která u Naturalu 95 i nafty stoupla v poslední době až o dvě koruny. Redaktoři Nového života po sedm týdnů sledovali vývoj cen na čerpacích stanicích ve třech různě velkých městech: Břeclavi, Hustopečích a právě Velkých Bílovicích. „Rozdíly v okrese jsou velké. Tankuju převážně poblíž břeclavského obchodního centra, kde mají podle mě benzin nejlevnější. Když mám s sebou dceru nebo nejedu přes Břeclav, stavím u nás. Benzin je tam sice o něco dražší, ale mají obsluhu, takže nemusím nechávat malou samotnou v autě," řekla Osičková.

Na Břeclavsku se zařadila k zástupu lidí a firem, které zvyšující se cena pohonných hmot nutí nad výběrem pumpy více přemýšlet. Podle analytika Lukáše Kovandy ze skupiny Roklen fin se navíc částky vydané za benzin a naftu projevují v cenách dalšího zboží. „Její výše ovlivňuje téměř všechno. Je započtená i v ceně rohlíku," poznamenal Kovanda.

Přečtěte si také: Tankodromy zmizí, další silnice čekají na peníze z fondu

Potvrzuje to i velkobílovický vinař Martin Zemánek, který rozváží víno dodávkou po celé republice. „Nárůst cen pozoruji. Dolů už asi nafta nepůjde, proto jsme její podražení museli promítnout do vína a zvýšili jsme jeho cenu, abychom naftu zaplatili," sdělil vinař. Ten se snaží tankovat vždy ve Velkých Bílovicích, kde jsou podle jeho poznatků „solidní" ceny.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Ze tří sledovaných čerpacích stanic se částky za litr paliva pohybují nejníže na břeclavské Benzině Plus. „Na svých cestách se snažím vyhýbat hlavně tankování na dálnici, kde jsou ceny nafty o několik korun dražší," zmínil Zemánek. Třeba na pumpě na dálnici D2 mezi Břeclaví a Podivínem jsou požadované částky již několik týdnů na necelých pětatřiceti korunách.

Například jednatel autodopravy v Rakvicích Svatoslav Blažek je podle svých slov na pohyb na panelech benzinek připravený. „Mám nasmlouvané roční přepravy. Nikdo nepřistoupí na to, že bych kvůli zvyšujícím se nákladům chtěl zvýšit své ceny," objasnil Blažek. Jako dopravce tankuje přibližně třicet tisíc litrů měsíčně.