Teď teprve stojíme na začátku. Teprve se ukáže, jestli ta investice byla opravdu dobrá. Těmito slovy doprovodil ředitel Regionálního muzea Mikulov Petr Kubín sobotní otevření nového Archeoparku v Pavlově, které bude provozovat.

Unikátní expozice využívající moderní technologie vznikla za rok a půl přímo v místech, kde žili lovci mamutů. „Splnil jsem si klukovský sen. Často jsem se díval na Cestu do pravěku. Dnes vím, že kdo ji bude chtít znovu prožít, tak ho zvu do Pavlova," ocenil dílo jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Nejen on hovoří o archeologickém New Yorku lovců mamutů. S doloženou první výrobou textilu i nejstarší mapou vyvedenou na mamutím klu, která je v archeoparku k vidění.

Kdy a za kolik
∙ vstupné je 90 korun
∙ otevřeno je denně kromě pondělí
∙ prohlídky jsou individuální, časově neomezené
∙ v plánu jsou i speciální programy pro veřejnost

Expozice nabízí kombinaci tradičních výstavních prvků i multimediální části. „Návštěvníka uvede do dávné doby jedenáctiminutový film. Život lovců mamutů přibližuje například projekce na plátno. LCD panely představují historii lokality. A závěr tvoří autentická část, tedy nálezy ponechané na místě s vysvětlujícími údaji," přiblížil nabídku archeoparku Kubín.

Celá budova je z betonu, zapuštěná pod zemí. Vniřní část připomíná jeskynní prostor. Unikátní je ale také venkovní vzhled. „Našel jsem inspiraci v bílých vápencových skalách Pálavy a motivech vinic," popsal řešení architekt Radko Květ.

„Dá se říct, že je to umělecké dílo z betonu," doplnil za sdružení zhotovitelských firem Tomáš Nossek.

Archeopak přijel v sobotu otevřít premiér Bohuslav Sobotka. „Pevně věřím, že přispěje k tomu, že do Pavlova budou jezdit lidé z celé Evropy," vyslovil se.

O dalším lákadle pro turisty hovořil i Ledničan Jaroslav Machovec. „Teď ještě opravit silnici od Dolních Věstonic," upozornil na drobnou vadu na kráse.

Archeopark je vůbec největší investicí kraje v oblasti kultury. Přispěl na něj 33 miliony korun, 63 milionů zaplatila Evropská unie. „Bude to jedna z perliček, kterými se budeme chlubit," uvedla Marta Valešová z úřadu, který měl evropskou dotaci na starosti.