Návštěvníci mohou vidět několik desítek nejrůznějších plazů. „Mám tu kajmana Bohouška, který umí dětem zamávat. Ještě nikde jsem nic podobného neviděl. Ti nejmenší si ho hladí, i když má padesát centimetrů. Rád se nechá, když ho někdo drbe na hlavě a krku,“ prozrazuje Zavadil.

Na výstavě si mohou návštěvníci pohladit jeho třímetrovou krajtu Boženku. Ve sto padesáti akváriích jsou k vidění ještěři, hadi, pavouci, štíři nebo od nejmenších až po největší žáby. „Jen dva dny po příjezdu se mi tu narodili z vajíček dva gekoni čokoládoví. Raritou jsou také tři mláďata chřestýše venezuelského,“ říká pětapadesátiletý chovatel.

Kamion se zahraniční poznávací značkou vjel na přejezd v Moravském Písku na červenou. Prorazil závoru.
Řidič kamionu projel přejezd na červenou. Prorazil závoru

Výstava je podle něj určena hlavně rodinám s dětmi. „Když se tu setká více lidí, tak vytáhnu nejedovatého a jedovatého hada a ukazuji jim rozdíly mezi nimi. Nebo udělám soutěž s pavouky, kdy děti musí hádat, kolik mají očí. Snažím se návštěvníky do výstavy vtáhnout, aby neodešli po pár minutách,“ odhaluje muž, který je původním povoláním zootechnik.

Ke svým zvířatům si příliš velký citový vztah nedělá, protože jsou stále jeho živobytím. „Když některé zvíře uhyne, tak je mi ho moc líto. Hlavně za chovné samce musím znovu roky hledat dalšího,“ říká Zavadil, který v minulosti například pracoval v zoologické zahradě u velkých koček.

Ilustrační foto
Pytlák zastřelil trofejního jelena. Odřezal z něj 120 kilogramů masa

Výstava v Mikulově potrvá do třicátého září letošního roku.