Není sama. Členové TOP 09 sledují v Kometa Pubu, jak se jejich strana při začátku sčítání hlasů pohybuje kolem tří procent. „Možná jsme měli hodit hlasy Pirátům,“ zní kolem třetí hodiny ve štábu.

Ani premiér Bohuslav Sobotka nesleduje výsledky voleb v pražském sídle své strany s nadšením. „Spokojil bych se pouze s naším vítězstvím,“ konstatuje.

Pesimismus vládne u komunistů v Hodoníně. „Musíme najít hlavní chybu,“ neskrývá zklamání lídr Ivo Pojezný.

U Pirátů v Praze vládne radost. Strana překračuje deset procent hlasů a hladce se dostává do sněmovny. „Je to příjemné překvapení,“ sděluje radostně jihomoravská jednička Radek Holomčík.

Miroslav Grebeníček (KSČM).
Rozhodla oblíbenost. Kroužky vynesly do sněmovny bývalého hejtmana i primátora

Jihomoravští lidovci sledují výsledky v brněnské restauraci Viktoria. Přestože název podniku odkazuje k vítězství, politici jsou spíše pochmurně ponoření sami do sebe. „Chtěli jsme aspoň udržet stávající mandáty. Náš výsledek nemůžu označit za úspěch,“ pochmurně konstatuje jednička kandidátky Jiří Mihola v okamžiku, kdy už jsou výsledky skoro sečtené a je jasné, že s velkým náskokem vyhrálo hnutí ANO.

Právě v jeho štábu se naopak ve velkém slaví. „Na baru jsem nechala dvacet tisíc na panáky, pokud získáme aspoň třicet procent hlasů. Ty sice nemáme, ale užijte si to i tak,“ volá z Prahy svým kolegům do Brna novopečená poslankyně Taťána Malá.

Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Velká poslanecká rošáda: za jižní Moravu zůstane jen devět politiků

Ve štábu ODS v hostinci U Semináru je ještě kolem šesté hodiny hluboké ticho. Straníci sledují televizi a projev šéfa Petra Fialy. Po proslovu se začíná připíjet. „Tak na třicet procent příště!“ ozývá se mezi občanskými demokraty.

Mandát ve volbách obhájil bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který se oslav také účastní. „Čeká nás velmi divoké období,“ prorokuje, když straníci v jeho okolí začínají debatovat o koalicích, které mohou vzniknout.

Nejlepší volební zpravodajství z vašeho kraje, kompletní výsledky všech obcí, vizitky poslanců. Sledování povolebního vyjednávání, reakce vítězů i poražených. To vše nejpodrobněji a nejkvalitněji v pondělním vydání Deníku Rovnost.