„Jsme samozřejmě rádi, že se nám loňský rekord podařilo překonat o tolik. Nejtěžší na tom je uvařit takové množství masa a udělat jitrnici tak, aby střívko nepopraskalo a zůstalo nám v celku. To bývá problém," řekl majitel Maspra Petr Běhal.

Se smíchem poukázal ještě na jeden problém, se kterým se řezníci při výrobě největší jitrnice v republice setkali. „Nemohli jsme sehnat tak velkou desku, na které jitrnice leží. Nakonec jsem ji sešrouboval sám," usmíval se Běhal.

Zabijačkovou dobrotu měřící více než sedm a půl metru po odborném změření řezníci nakrájeli a rozdali návštěvníkům.

Sedm a půl metru masa zmizelo za okamžik.

Dva z návštěvníků si domů odnesli i odměnu, a to krkovičku a kotletu. Zúčastnili se tipovací soutěže a zvítězili. „Můj tip byl sedm a půl metru. Za dobrou trefu si odnáším domů krkovičku a už se těším na zítřejší oběd. Bude vepřo knedlo zelo," řekla Evženie Hrabalová. Prozradila i svůj tipovací způsob. „Krokovala jsem to," smála se žena, jejíž odhad byl nejbližší ze všech zhruba sto čtyřiceti dalších soutěžních pokusů.

Tipnout si, kolik měří nejdelší jitrnice, zkusila i Lenka Slabá z Hodonína. Její odhad byl šest metrů a osmadvacet centimetrů. „Bylo to málo. Zkusila jsem to ale jen od oka. Musím říct, že jsem konečným číslem byla dost překvapená, nečekala jsem, že bude tak velká," svěřila se Slabá.

Kromě jitrnice lidé ochutnali i spousty dalších, nejen zabijačkových, dobrot. „Kromě masových specialit jsme lidem nabídli i trdelníky nebo langoše. Lákadlem pro děti byl skákací hrad," uvedl Běhal, který se zřejmě pokusí i překonání rekordu i za rok. Má to však jednu podmínku. „Musíme sehnat delší desku," podokl Běhal.