Například v boskovické palírně pustili stroje se začátkem prázdnin. „Právě jedou naplno třešně. Příští týden se už vrhneme na meruňkovici," podotkl majitel palírny Miloš Kopečný. Podle něj bude letos pálenky díky bohaté úrodě víc než loni. Očekává větší objem slivovice, protože loňská úroda švestek byla špatná.

Ideální počasí

Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka bude letošní sezona nejlepší za posledních pět let. Ovoci pomohla mírná zima a dobré počasí při květenství. „V předchozích letech totiž v období květu vždy mrzlo, což ovoci škodí. Je náchylnější na změny počasí víc než třeba obiloviny. Výkyv úrody mezi roky může být až dvojnásobný," poznamenal Ludvík.

Průměrnou sezonu očekává jen u višní. „Meruněk je relativně víc než dřív, ale i tak je jejich úroda spíš průměrná. Naopak se tentokrát urodilo hodně hrušek. To je dobré. Asi osmdesát procent se jich k nám totiž dováží," doplnil předseda.

Než se z ovoce stane alkoholický nápoj, uplyne i několik měsíců. Nejdelší dobu zabere kvašení. „Vždy záleží na druzích. Letním stačí třeba jen měsíc, podzimní ovoce kvasí v sudech déle," vysvětlil majitel palírny v Moravských Knínicích na Brněnsku Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované. „Máme na to totiž své vlastní speciální zařízení. Bez pecek je ale pálenka jemnější a má zvýrazněnou chuť ovoce," zdůraznil Lenský.

Na pálení je ideální co nejsladší ovoce. Vyšší obsah cukru totiž znamená, že je potřeba menší množství takzvaného mače, což je vykvašená směs. Minimálně z deseti litrů směsi pak vznikne litr lihoviny. Samotný proces trvá jen několik hodin.

Ovocné pálenky se na jihu Moravy těší velké oblibě. Do palírny hodlá i letos vyrazit Rostislav Malý. „Letos se mi v sadu urodilo hodně meruněk. Mám sice ještě nějaké zásoby z loňska, ale určitě budu pálit i letos. Na různých oslavách se to hodí," pousmál se Malý.

Inspekce i celníci

Provoz palíren v kraji kontrolují inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Zajímá nás třeba povolení k provozu. Systém registrace přes ministerstvo zemědělství je naštěstí bezproblémový. Zaměřujeme se také na hygienické podmínky a na proces kvašení," řekl ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora. Inspektoři můžou zkoumat i kvalitu destilátů.

Před každou novou sezonou musí projít všechny palírny i celní správa. „Podle zákona o lihu musíme být u zahájení i ukončení provozu. Na začátku kontrolujeme celé zařízení, tedy správné nastavení, měřidla i plomby. Podobné je to při ukončení," uvedla mluvčí jihomoravské celní správy Lada Temňáková.

HANA FLORIANOVÁ

JAN ČAMBORA