„Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou dlouhodobě nezaměstnaností nejvíce postiženy Hodonín, kde míra nezaměstnanosti aktuálně dosahuje 13,3 procent, a Znojmo s 11,9 procenty, v jejichž míře nezaměstnanosti se však projevují výrazné sezónní výkyvy," uvedla Eva Toušková z brněnského Úřadu práce.

Podle analytika společnosti Home credit Michala Kozuba za horšími čísly stojí letní sezóna, špatné výsledky z průmyslu a stavebnictví a absolventi. „Je nepsaným pravidlem, že většina firem plánuje nástupy nových zaměstnanců až k prvnímu září. To znamená, že pohovory a pracovní nabídky se objevují právě v letních měsících, nejvíce v srpnu," vysvětlil Kozub.

Ekonomika podle něj nová pracovní místa nepodporuje, propouští firmy ve stavebnictví i průmyslu. Dodal, že za nárůstem nezaměstnanosti stojí i příliv nových absolventů. „Nepředpokládám, že by se ve zbytku roku nezaměstnanost měla letos ještě výrazně snížit. S podzimem přijde konec sezónních prací a na úřadech práce se opět začnou tvořit fronty," doplnil analytik.