Adrenalinová jízda ve vodní tříšti, skoky i pády. „Na vodním vleku jsem jel podruhé v životě. Poprvé na Pálavě, ale tam mi to moc nešlo. Tady na Olšovci je super, že start s prknem není tak ostrý. Rychlost podle potřeby a schopnosti jezdce totiž reguluje přímo obsluha. Časem tady mají postavit ještě jeden delší vlek a nějaké překážky se skoky," řekl Ondřej Formánek z Jedovnic.

Byl jedním z prvních, kteří se svezli na novém vodním vleku u jedovnického rybníka. Ten nedávno zahájil zkušební provoz a na Blanensku je zatím jediný. „Před časem nás oslovil výrobce vodních vleků, který v republice provozuje několik areálů s vodním lyžováním a wakeboardingem. U Olšovce provozujeme kemp. Je to atraktivní lokalita pro turisty, a tak jsme jim chtěli nabídnout další novinku," uvedl jedovnický starosta Jaroslav Šíbl.

Dodal, že Jedovničtí provozovateli vleku společnosti Wakemaster pronajali část pozemků tamního autokempu a vodní plochu. Podle Jiřího Veselého, který atrakci šéfuje, má vlek u Olšovce fungovat minimálně pět let. „Další rok bychom tady chtěli rozjet i druhý delší vlek a přidat překážky. Podobné vleky už máme například na Lipně, pražském Džbánu nebo na Seči," řekl.

Na jedovnickém vodním vleku mohou zájemci jezdit na prknech s vázáním i bez anebo na lyžích. Veselý poznamenal, že je vhodný pro začátečníky i děti. „Je výhodou, že se jezdí dopředu a zpět, ne dokola. Obsluha má jezdce celou dobu pod kontrolou a může mu ubírat nebo přidávat rychlost. To je klíčové hlavně při startu a v zatáčkách. Další výhodou je délka trati. Ta je dvě stě metrů. Maximální rychlost je dvaatřicet kilometrů v hodině," upřesnil Veselý.

Vlek bude u Olšovce otevřený ještě v září, když bude příznivé počasí, tak i v říjnu. Pak ho provozovatelé zřejmě přesunou na lyžařskou sjezdovku. „Vlek je mobilní a může mít dvojí využití. Na vodu i na sníh. Jedovnice jsme si vybrali kvůli tomu, že jsou v turisticky atraktivní lokalitě. Je to taky kousek do Moravského krasu, navíc v blízkosti kempu vedou nově otevřené singletrailové trasy pro horská kola," dodal Veselý.

Právě tamní jednosměrné lesní trasy pro horská kola byly první na jižní Moravě. Cyklisté po nich začali jezdit letos na jaře. Podle jednatele spolku Singletrail Moravský kras Tomáše Turečka jsou v provozu tři okruhy o celkové délce osmadvaceti kilometrů, přičemž samotné traily mají třináct kilometrů. Týdně tam zavítají stovky návštěvníků.