Centrum vzniklo v areálu Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy na Pražské ulici. Pro rady do něj mohou lidé chodit osobně, ale funguje i po mailu a telefonu. „Poskytuje v první řadě individuální kariérní poradenství. Tyto konzultace s prvky koučingu mají pomoci těm, kteří nejsou spokojení nebo si nevědí rady s kariérou nebo životem obecně," vysvětlila ředitelka centra Beáta Holá.

Absolventům škol pomohou podle ní při hledání práce zkušenosti ze zahraničních stáží. „Stážemi především v odborném vzdělávání se zabývá několik podpůrných programů. Veřejnost o nich ale často neví a pokud ano, vnímají mnozí proces žádosti a vyřízení takové stáže jako složitý a odstrašující. Jedním z úkolů centra je stáže propagovat, nabízet asistenci při jejich vyřízení, ale také iniciovat navazování nových výměnných partnerství a programů," popsala Holá.

Na internetové stránce www.vzdelavanivsem.cz vznikla databáze všemožných vzdělávacích kurzů v kraji. „Věříme, že nakonec bude databáze obsahovat minimálně polovinu z asi tří tisíc akreditovaných nebo certifikovaných kurzů v kraji. Kromě toho budou v databázi i kurzy neakreditované­. Všechny údaje v databázi ověřujeme a do budoucna chceme na stránky zařadit také hodnocení kvality od frekventantů kurzů," dodala Holá. Komu se bude hledání v databázi zdát složité, pomůže mu specialista přímo v centru.

Důležitou součástí práce centra bude také propojování škol a zaměstnavatelů v kraji. Díky jejich spolupráci mohou školy připravovat své studenty tak, jak potřebuje trh práce.

Jižní Morava je prvním regionem v republice, který se podobným centrem může pochlubit. „Hledáme cesty, jak napomoci snížení nezaměstnanosti, která je na jižní Moravě vyšší než celostátní průměr. Chceme, aby další rozvoj kraje spočíval především na vzdělanosti, vědě a inovacích. Jednou z cest je právě Centrum vzdělávání všem," uvedl náměstek hejtmana Václav Božek.