A není sám. Už v lednu si podal žádost o tři čtvrtě hektaru také jeho vinařský kolega z Hustopečí Pavel Košulič. „Zrovna jsme doorali pozemek, na němž budeme vinohrad vysazovat. Pro mladší vinaře je to velká šance. Chystáme si podat žádost i v budoucnu,“ řekl Košulič. Jenom výsadba hektaru vinic ho vyjde asi na půl milionu korun.

Do konce února vinaři projevili zájem o sto devět nových hektarů vinic, dalších osmašedesát je ještě volných. Ministerstvo zemědělství proto prodloužilo do konce března termín pro podávání žádostí. Podle Veroniky Částkové z oddělení registru vinic žádosti přibývají. V jejich navýšení věří i výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. „I tak je však plocha, o kterou si vinaři doteď požádali, slušná. Odráží to zájem vinařské veřejnosti o vysazování vinohradů,“ sdělil Půček.

Loni vinaři povolenou kvótu zcela vyčerpali, letos mohou plochu vinic zvýšit o jedno procento. Další prodloužení termínu už nebude možné kvůli nabytí účinnosti novely zákona o vinohradnictví a vinařství.

Někteří vinaři se však rozhodli jít jinou cestou. „Letos vysazujeme osmadvacet hektarů vinohradů, ale nerozšiřujeme naše plochy, obnovujeme stávající vinice,“ zmínil Daniel Smola z vinařství Lahofer z Dobšic na Znojemsku.

Ke konci předloňského roku se vinná réva v České republice pěstovala na více než sedmnácti tisících hektarech.