Ještě na kruhovém objezdu u Černé Hory není v úterý ráno na plynulosti provozu uzavírka znát. Jen na výjezdu z kruhového objezdu směrem na Brno řidiče upozorňuje dopravní značka na slepou ulici. Většina aut tak míří na Blansko. Kolony se ale zatím netvoří a doprava je plynulá.

Prvním zádrhelem je až kruhový objezd v Rájci-
Jestřebí. Hlavně kamiony jej projíždějí s obtížemi. „Kruhový objezd je totiž malý a velká auta ho proto musí projíždět velmi opatrně. To však brzdí ostatní," míní policejní mluvčí Iva Šebková.

Do větší kolony se auta začínají řadit až v Blansku před kruhovým objezdem mezi ulicemi Poříčí a Svitavská. „Kolony se před kruhovým objezdem sice tvoří, auta ale pomalu jedou," popisuje Šebková.

Pořádné zdržení

Přesto se však řidiči v koloně několik minut zdrží. „O objížďce jsem nevěděla. Chtěla jsem jet z Černé Hory do Brna s dítětem do dětského koutku. Kvůli uzavírce jsem musela přes Blansko, tady je to ale tak na půl hodiny. Nevím, jak to bude vypadat dál na objížďce, takže to otáčím a jedu raději zpátky. Jsem ale zvědavá, co bude v dalších dnech, protože tudy musím jezdit do práce. Ještě uvidím, jak to budu řešit, možná bude lepší jezdit do Brna z Černé Hory přes Tišnov," říká řidička Kateřina Nováková z Černé Hory.

Za kruhovým objezdem se kolona už pomalu rozjíždí. Situace je podobná i v opačném směru. Dál za Blanskem směrem na Brno už není po kolonách ani památky. Jen před kruhovým objezdem v Lipůvce se řidiči opět pár minut zdrží. I tady se ale auta v koloně pomalu posunují vpřed.

Zákaz vjezdu? Nevadí

I přes hustější dopravu v úterý dopoledne blanenští policisté nezaznamenali dopravní komplikace. „Nestala se ani žádná dopravní nehoda. Jen ráno těsně po uzavření silnice policisté řešili několik případů, kdy řidiči vjeli do zákazu vjezdu na kruhovém objezdu v Lipůvce," popsala policejní mluvčí.

Přes kruhový objezd v Lipůvce směrem na Brno v úterý ráno projížděl i Josef Nečas z Brna. „Trochu jsem se bál, protože v dopravní špičce se tady kolony tvoří i bez objížďky. Všiml jsem si, že někteří řidiči tady zmatkovali a vjeli do zákazu vjezdu. Přitom podle mě jsou značky upozorňující na objížďku výrazné dost. Jinak jsem ale já osobně větší problémy s objížďkou zatím neměl. Uvidíme, jak to bude vypadat v příštích dnech," říká řidič.

Při špičkách dopravní peklo

Podle policejní mluvčí záleží plynulost dopravy především na řidičích. „Je důležité, aby byli opatrní. Především úsek od odbočky na Olešnou po Blansko je za deště rizikový. Jen za poslední týden se tam stalo sedm dopravních nehod kvůli nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Dalším kritickým místem je průjezd centrem Blanska včetně kruhového objezdu, jeden jeho výjezd totiž směřuje k železničnímu přejezdu. Problémy může působit i kruhový objezd v Rájci-Jestřebí," vyjmenovala Šebková.

Situace bude podle ní nejkritičtější v dopravních špičkách. „To je ráno, když jedou lidé do práce, a odpoledne mezi třetí a pátou hodinou," řekla.

V případě dopravních komplikací je připravené pomoci i Blansko. „Městská policie, stavební i dopravní úřad jsou připravení situaci operativně řešit. Kromě pomalejší dopravy ale zatím komplikace nenastaly," řekl starosta Blanska Lubomír Toufar.