Mezi ňadry nádech mechu, žasnu, co s tím nosem svedu. Největší vinařský básník, sklepmistr Ctirad Králík, recituje o tom, jak zní vůně vína. A hosté v zaplněných jízdárnách valtického zámku napjatě naslouchají. Vinařský Wimbledon začíná.

„Sauvignon, pozdní sběr 2011, Merlot, výběr z hroznů 2011…," moderátor na pódiu vyjmenovává oceněná vína. A na pódiu se střídají zástupci vinařství, kteří si přijeli pro zaslouženou odměnu. Potlesk střídá potlesk.

V rozlehlých jízdárnách to hučí jako v úle. Všichni čekají, až přijde řada na hlavní ceny. Konečně. Cimbálová muzika hraje slavnostní fanfáry.

„Rudolf Woditschka," hlásí moderátor jméno letošního šampiona Valtických vinných trhů v kategorii zahraničních vín. Podle jména typický Rakušan, pomyslím si.

Hned pro tři poháry – za nejvýše oceněné přírodní sladké víno, nejúspěšnější kolekci a nejvýše oceněné víno od výrobce z Jihomoravského kraje – si jdou zástupci domácích Vinných sklepů Valtice. „Tato soutěž má pro nás pochopitelně zvláštní prestiž. Přece jenom je to ve Valticích," přiznává šéf valtického vinařství Marek Šťastný.

„Jen těsně nám tentokrát unikl šampion červených vín, o kterém se rozhodovalo až v dodatečném rozstřelu. Ale i tak je pro nás letošní výsledek nejlepší za posledních deset let," hodnotí. Bodejť by také ne. Vinné sklepy Valtice pobraly dvě velké zlaté medaile, pět zlatých, dvě stříbrné a sedm bronzových.

Proti dani

Moderátor mezitím vyzývá k podpoření petice proti zavedení spotřební daně u vína. „Abychom byli konkurenceschopní, nechceme více, ale ani méně než ostatní výrobci vína," připomíná předseda Společnosti Valtické vinné trhy Antonín Šťastný fakt, že daň z tichého vína neplatí vinaři v žádné z evropských zemí, kde se pěstuje réva.

„Nemyslete si, že ministerstvo zemědělství bude stahovat kalhoty, když je brod s debatou o spotřební dani ještě daleko. Povedeme o tom s ministerstvem financí ještě diskuzi," slibuje na pódiu vinařům náměstek ministra zemědělství Jiří Mach.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek se do něj ale ještě před společným přípitkem, který Valtické vinné trhy tradičně zahajuje, zostra pouští: „Doufám, že se pan ministr ukáže jako chlap a na vládě zvedne ruku proti dani z vína. Když se to nestane, jsou to, pane náměstku, jenom řeči."

V novodobé historii už pětačtyřicátý ročník nejstarší výstavy vín v českých zemích, s první písemnou zmínkou z roku 1858, začíná. Letos se chlubí rekordním počtem 984 vzorků. Milovníci vína je mohou ve Valticích ochutnat ještě v sobotu, a to od deseti hodin dopoledne do jedenácti večer.