„Novelu vyhlášky vítáme a postupně půjde na porážku až sto třicet krokodýlů z celkových dvou set čtyř, kteří v Karlově jsou," přiblížil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Jejich Agro Jevišovice se tak stává jedinou farmou v České republice s jatečním chovem krokodýlů.

Původní majitel, Agrodružstvo Jevišovice v čele s Bohumírem Radou, přitom zamýšlel před lety krokodýly nilské chovat i jako turistickou atrakci, ale po převzetí firmy společností Agrofert se situace změnila. „Není to tak, že bychom vyloženě chtěli chovat exotická zvířata. Jde spíš o dědictví po předchozím majiteli, který krokodýly choval," naznačil plány nového majitele Hanzelka.

Podle ředitele společnosti Agro Jevišovice Antonína Kyjovského s nástupem porážky rozhodně nepůjde o výdělečný podnik. Výdaje na chov krokodýlů jsou podle něj značně vysoké a prodej jejich masa by mohl vzniklou ztrátu alespoň vyrovnat.

Kilogram krokodýlího masa má na maloobchodním trhu hodnotu kolem jednoho tisíce korun. Krokodýli, kteří půjdou na porážku, mají pak hmotnost přibližně pětadvacet až třicet kilo, ale podle mluvčího Hanzelky ze zpracovaného krokodýla mnoho masa nezbude.

Kdy se s porážkou krokodýlů začne, ještě není jasné. Podle Hanzelky se termíny teprve budou plánovat. Nepůjde však o jednorázovou akci. „Budeme je porážet v průběhu celého roku, v závislosti na poptávce trhu," naznačil ředitel Kyjovský. Podle vyhlášky totiž musí být usmrcení plazů časově oddělené.

V současnosti se krokodýli Agra Jevišovice chovají v obci Velký Karlov na farmě a v samotných Jevišovicích, kde firma sídlí, jsou pak někteří vystavováni v takzvaném krokoteráriu. Přímo v Jevišovicích se pak krokodýli určení k porážce vykrmí, vykuchají a k dalšímu zpracování budou převezeni do kosteleckých uzenin. Odtud poputují zpracované kusy krokodýlího masa do restaurací.

Krokodýlí farma měla podle představ tehdejšího majitele přilákat na jih Moravy až milion návštěvníků ročně. Dříve plánovaný velkolepý projekt narážel však od samého počátku na nesouhlas úředníků. Jevišovické agrodružstvo několikrát neuspělo se žádostí o stavební povolení. Podle tehdejšího předsedy Bohumíra Rady postupovali úředníci zmatečně.

„Dva odbory krajského úřadu vydaly dvě protichůdná rozhodnutí, až z toho má člověk dojem, že žije v bezprávném systému," zlobil se před čtyřmi roky Rada.

Proti krokodýlí farmě se pak postavili i ekologičtí radikálové.

TOMÁŠ HAMBÁLEK