Bojovat proti lidem, kteří si pronajmou od města byt a dále ho neoprávněně poskytují třetím osobám, chtějí například v městské části v Brně-Černovicích. „Máme v plánu zvýšit a zefektivnit kontrolní činnost. Určitě pomůže více namátkových kontrol v městských bytech," sdělil zastupitel městské části Pavel Blažík.

Brno-Černovice má ve správě přes tisíc bytů a podle místostarostky Petry Quittové lze jen těžko dokázat, že se jedná o černý podnájem. „Je to velmi problematické. Lidé o sobě v domě ani nevědí a mnohdy nájemci řeknou, že ty třetí osoby jsou rodinní příslušníci," zdůvodnila Quittová.

S podnájmem takzvaně z druhé ruky nesouhlasí ani obyvatelé Jihomoravských měst. Jednou z nich je Gabriela Sehnalíková z Bučovic na Vyškovsku. „Správné to rozhodně není. Určitě by měla existovat větší kontrola ze strany městských orgánů a mělo by se to postihovat," přiznala žena.

Pravidelné kontroly městských bytů dělají například v Kyjově. „Ve spolupráci se správcem kontrolujeme byty jednou za čtvrt roku. Ověřujeme si nájemní smlouvy a evidenční listy. Za celou dobu jsem se nesetkala s případem falešného pronajímaní," uvedla referentka správy bytů v Kyjově Ivana Balánová.

V Brně je mnoho městských bytů, jen městská část Brno-sever má ve správě více než šest tisíc bytů. „Přibližně čtyři sta z nich je volných, většina z nich je ale kvůli špatnému technickému stavu neobyvatelných," sdělil Martin Ingr pracovník vztahů k veřejnosti za městskou část Brno-sever.

Zároveň přiznává, že kontroly bytů nejsou prováděny namátkově, ale na základě podezření a oznámení. „Řádově je měsíčně provedeno kolem dvaceti šetření," dodal Ingr.

V Brně-střed také přiznávají problémy s dokazováním, že jde o černý podnájem. Avšak pokud už to někomu dokážou, může mu hrozit výpověď nájmu. „Radnice zatím nikomu smlouvu nevypověděla," řekl mluvčí Brna-střed Roman Burián.

Pokud město odhalí případy černého podnájmu, musí si to vyřešit samo. „Je to spíše občansko-právní spor. Jde to mimo nás," sdělila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Dalším problémem je kromě černých pronájmů také otázka neobsazených městských bytů, kterých má Brno mnoho. V obsazování má pomoct nová metodika přidělování bytů, kterou schválili radní. „Díky tomu bude možné pronajímat obecní byty vlastníkům nemovitostí, což bylo dosud nemožné," přiblížil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

Neobsazené byty jsou především v problematických oblastech. Jsou to také maličké byty, ve kterých není ani kompletní sociální zařízení. „Může to být určené například lidem s flexibilní pracovní dobou, kteří pracují dlouho do noci, bydlí třeba v Tišnově, kde mají vlastní byt či dům a v Brně jen potřebují přespat," zdůvodnil Pospíšil.

LENKA GRABCOVÁ
VERONIKA GECOVÁ