VOLEBNÍ ONLINE REPORTÁŽ JE U KONCE. DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ S NÁMI VÝSLEDKY VOLEB SLEDOVALI. PRO DALŠÍ INFORMACE O VOLBÁCH, POVOLEBNÍM VYJEDNÁVÁNÍ A REFERENDECH V BRNĚ A BŘECLAVI SLEDUJTE I V NEDĚLI WEBOVÉ STRÁNKY DENÍKU ROVNOST. PODROBNÉ INFORMACE V PŘEHLEDNÉ PODOBĚ O CELÉM VOLEBNÍM VÍKENDU VČETNĚ KONKRÉTNÍCH A PŘESNÝCH VÝSLEDKŮ Z VAŠICH OKRESŮ NAJDETE V PONDĚLNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.

22:52 REFERENDUM: "Referendum je neplatné, nicméně není možné popřít jeho politický dopad. 60 tisíc Brňanů řeklo, že chce nádraží v centru. Vinu za malou účast nese jednoznačně magistrát města Brna," okomentoval výsledky referenda Jakub Patočka za Přípravný výbor pro referendum o nádraží v Brně.

22:48 REFERENDUM: Zdržení při sčítání hlasů v referendu způsobilo podle Jeřábka více faktorů. "Všechno se zpracovává ručně v okrscích a následně nese komisi v Brně-středu. Nejpozději nám výsledky tedy dodalo Brno-střed, přestože tam přišlo nejméně lidí. V referendu byli také lidé, kteří neměli s vyhodnocováním tolik zkušeností, protože lidi, co se sčítání běžně věnují, zaměstnávaly volby. V Novém Lískovci také jedna komise špatně spočítala hlasy, takže se znovu přepočítávala. Nemělo to ale dopad na celkovou rychlost," popsal.

22:40 REFERENDUM: „59 211 Brňanů dalo svým hlasem pro modernizaci nádraží v centru vedení města, kraje i státu jasný vzkaz, který není možné jen tak ignorovat. Zelení se tímto mandátem cítí zavázáni," komentoval za Stranu zelených výsledky referenda Martin Ander, náměstek primátora.

22:27 REFERENDUM: "Referendum bylo neplatné, protože se zúčastnilo jen 23,83 procenta voličů. K žádným komplikacím nedošlo, časově náročné ale bylo vyhodnocování odpovědí. Kvůli statistice se u každé otázky hodnotilo, kolik pro ni hlasovalo voličů," prohlásil předseda hlasovací komise Pavel Jeřábek.

"Nejvíc hlasujících bylo v Medlánkách a Kníničkách, kde volební účast přesahovala 30 procent," dodal Jeřábek.

Nejméně voličů bylo v městské části Brno-střed, kde v referendu hlasovalo něco málo přes 17 procent voličů.

22:26 REFERENDUM: „Zachránili jsme budoucnost našeho města. Přestože je pravděpodobné, že aktivisté budou výsledek referenda překrucovat, zůstává faktem, že referendum prohráli a to výrazně," vyjádřil se k referendu předseda spolku Brno+ Robert Kotzian, který před volbami radil lidem, aby k referendu vůbec nechodili.

22:20 REFERENDUM: Hlasování v brněnském referendu se zúčastnilo 73 156 lidí, což je 23,83 procent oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné, muselo by se ho účastnit alespoň 35 procent oprávněných osob.

22:18 KRAJSKÉ VOLBY: Volební tým lidovců opouští tým ANO. Budou však jednat dál s dalšími demokratickými stranami. Odmítli ale spolupráci s komunisty.

22:15 REFERENDUM: Odpověď ANO, tedy že chtějí nádraží zachovat u Nádražní ulice, odpovědělo 80,94 procenta hlasujících. Odpověď NE označilo 13,12 procenta hlasujících lidí. Zbytek se zdržel hlasování.
U druhé otázky, zda mají o podobě nádraží rozhodovat série architektonických soutěží, odpovědělo ANO 67,89 procenta zúčastněných lidí, proti bylo 15,96 procenta hlasujících. Zbytek se zdržel hlasování. Odevzdali prázdný hlasovací lístek.

22:06 REFERENDUM V BRNĚ NENÍ PLATNÉ

21:44 KRAJSKÉ VOLBY: V rozhovoru pro ČT Michal Hašek uvedl, že vyjednávací tým jeho sociálních demokratů nyní jedná s hnutí ANO. Vyjednávací tým hnutí ale právě teď jedná ve svém volebním štábu se zástupci lidovců.

21:42 REFERENDUM: Přestože už zmíněná anketa a také účast u krajských voleb mohly leccos napovědět, stále čekáme na oficiální výsledky referenda v Brně.

21:24 REFERENDUM: Podle průzkumu katedry politologie, kterou zveřejnila ČT, řekli Brňané v referendu ANO nádraží v centru, přišlo jich ale málo. Oficiální výsledky ještě nejsou.

21:16 KRAJSKÉ VOLBY: Z Hodonínska budou hned tři noví krajští zastupitelé. Za ANO 2011 Martin Kyjovský z Kyjova, za SPD Lubomír Španěl ze Šardic a pirát Ivo Vašíček z Čejkovic. Naopak v krajském zastupitelstvu končí křesťanský demokrat a bývalý starosta Veselí nad Moravou Martin Bedrava, za sociální demokraty bývalý místostarosta Dubňan Václav Novák i současný místostarosta Hodonína Jiří Janda. Ten však letos nekandidoval. Z řad komunistů se se zastupitelským sborem rozloučí hodonínský právník Jan Navrátil i vracovská lékařka Božena Hofrová. Občanští demokraté v kraji zastupitele z Hodonínska mít nebudou. Funkční období končí Jiřímu Šimečkovi, který ale nyní nekandidoval. Své posty v zastupitelstvu obhájili jen krajští radní Antonín Tesařík z Hodonína (KDU-ČSL) i Petr Šelepa z Veselí nad Moravou (ČSSD).

21:15 KRAJSKÉ VOLBY: Vyjednávací tým lidovců dorazil do volebního štábu hnutí ANO. Jeho zástupci plánují ještě před půlnocí další dvě jednání. S kým, ale nechtěli říct.

Vyjednávací tým lidovců dorazil do volebního štábu hnutí ANO.Zdroj: DENÍK/Attila RacekVyjednávací tým lidovců dorazil do volebního štábu hnutí ANO.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

21:10 REFERENDUM: Výsledky brněnského referenda? Stále nic. Trpělivě čekáme.

21:01 KRAJSKÉ VOLBY: Ve volebním štábu TOP 09 už zůstává jen pár politiků. Jedním z nich je milstostarosta brněnských Židenic Petr Kunc, který je novým krajským zastupitelem. "Určitě budu působít v obou funkcích, neaspiruji ale na nějaký vyšší post než je zastupitel," okomentoval své zvolení

20:54 KRAJSKÉ VOLBY: „Podle výsledků krajských voleb to vypadá, že Michal Hašek ztratí pozici hlavního vyzyvatele Bohuslava Sobotky v ČSSD. Jeho roli může převzít Jiří Zimola z Jihočeského kraje," řekl pro Českou televizi politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci.

20:51 KRAJSKÉ VOLBY: Nespokojenost voličů i kontaktní kampaň stála podle okresního šéfa ANO Davida Štolpy za vítězství hnutí ve Znojmě i na Znojemsku. „Nespléhali jsme na billboardy, ale vedli jsme intenzivní kontaktní kampaň. Na úspěchu se podílelo několik faktorů, od nespokojenosti voličů se současným vedením kraje po vliv politiků z místní i celostátní úrovně. Jen na osobnosti pana Babiše ale náš úspěch nestál," řekl Štolpa. Úspěch je podle něj pobídkou do další práce. „Už teď jsme makali a rozhodně nebudeme polevovat. To, že budeme mít nově návaznost na kraj, se pozitivně projeví i v naší práci ve Znojmě. Na samotné naší koalici se sociální demokracií na znojemské radnici ale výsledek krajských voleb samozřejmě nemění vůbec nic," dodal Štolpa.

20:48 REFERENDUM: Bylo referendum v Brně platné? Výsledky stále neznáme. Budeme vás informovat.

20:37 KRAJSKÉ VOLBY: Vyjednávat o krajské koalici za sociální demokracii bude současný hejtman Michal Hašek a další dva lidé ze špičky sociálně demokratické kandidátky v Jihomoravském kraji - Marek Šlapal a Roman Hanák.

20:33 KRAJSKÉ VOLBY: Vyškovsko bude mít v krajském zastupitelstvu osm zástupců. Za vítězné ANO 2011 to bude vysokoškolský učitel Pavel Zůna, za KDU-ČSL náměstek hejtmana Jihomoravského kraje a vyškovský zastupitel Roman Celý a bučovický místostarosta Jiří Horák, za sociální demokraty námětek hejtmana a kobeřický starosta Roman Hanák. Komunisté budou mít na kraji zastupitele Bučovic Zdeňka Koudelku, občanští demokraté vyškovského místostarostu Karla Jurku. Za Koalici SPD a SPO v zastupitelstvu bude živnostník Libor Bláha a za Starosty pro jižní Moravu starosta Rousínova Jiří Lukášek.

20:28 KRAJSKÉ VOLBY: Překvapivou míru podpory pro ANO i nadprůměrný výsledek sociální demokracie v rámci kraje zaujal na výsledcích krajských voleb na Znojemsku znojemského politologa Jaromíra Příkazského. „Voličská podpora ANO myslím předčila předvolební očekávání. Na druhé straně výsledky neukazují takovou dominanci jedné či několika stran, jako tomu bývalo v několika minulých volbách," poukázal politolog. I přes výhru ANO podle něj Znojemsku něco zůstalo z pověsti okresu, který volí doleva. „Při srovnání v rámci kraje jsou výsledky sociální demokracie pořád ještě nadprůměrné, zatímco lidovci a ještě víc občanští demokraté ztrácejí. Na druhou stranu byl ale patrný odliv podpory od komunistů," podotkl Příkazský. Právě na tom podle něj zčásti vydělal vítěz voleb. „ANO je zčásti protestní strana, proto k němu mohla přejít část komunistických voličů," naznačil politolog . Přelévání protestních hlasů podle Příkazského zčásti vysvětluje i vzestup koalice Okamurovců a Zemanovců, která na Znojemsku oproti minulým volbám získala o pět procent hlasů víc.

20:27 KRAJSKÉ VOLBY: Michal Hašek vzkázal voličům, že jej neúspěch ve volbách od politiky neodradí. „Děkuji osmi tisícům lidí, kteří mi dali preferenční hlas. Nesmírně si jich vážím a považuji je za jasnou odpověď na otázku, zda mám v politice pokračovat. Politika je běh na dlouhou trať a jedněmi volbami nic nekončí," prohlásil.

20:26 KRAJSKÉ VOLBY: Lidovecký vyjednávací tým ve složený lídr Roman Celý, Antonín Tesařík, Jiří Němec a Jiří Mihola právě opustili stranický štáb. Míří na první jednání.

20:26 KRAJSKÉ VOLBY: V koalici Zelení a Piráti přeskočila starostka Drápalová lídra Hlavenku. Získala 2026 preferenčních hlasů.

20:25 KRAJSKÉ VOLBY: U Starostů pro jižní Moravu přeskočil starosta Kuřimi Sukalovský lídra Malečka. Získal 1237 preferenčních hlasů.

20:24 REFERENDUM: Centrální komise čeká na výsledky brněnského nádražního referenda z poslední městské části Brno-střed. Potom vytvoří zápis a zveřejní ho na webu.

20:19 KRAJSKÉ VOLBY: Rozdíl v účasti mezi obcemi, kde se na Vyškovsku volilo nejvíc a nejméně, je bezmála třicetiprocentní. Největší počet voličů, 56,62 procenta, zaznamenali v Kobeřicích u Brna, nejmenší v Kojátkách. Tam jich přišlo k urnám jen 26,67 procenta.

20:15 KRAJSKÉ VOLBY: Podle politologa Lubomíra Kopečka z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity budou jednání o budoucích koalicích dlouhá. "V tuhle chvíli máme v zastupitelstvu devět úspěšných subjektů, dva z toho jsou navíc koalice. Celkem je jich tedy jedenáct. To je na jakékoliv vyjednávání strašně moc. Kterákoliv vzniklá koalice bude široká, sestavená nejméně ze čtyř subjektů," vysvětlil Kopeček.

20:12 SENÁTNÍ A KRAJSKÉ VOLBY: Na čtvrtém místě v prvním kole senátní voleb na Hodonínsku a Kyjovsku skončila starostka Vacenovic a místopředsedkyně oblastního sdružení ODS Jana Bačíková. „Člověk jde do voleb s tím, že chce postoupit, ale i tak je třináct procent nádherný výsledek, takže jsem spokojená. Hodně mě potěšilo, že občané Vacenovic ocenili moji šestiletou práci pro obec. Je to pro mě taková vlna štěstí i pokory. Velice moc děkuju," řekla Bačíková. Dvoutisícové Vacenovice se staly totiž jedinou obcí na Hodonínsku, kde ODS zvítězila. Své starostce dali vacenovičtí voliči více než sedmdesát procent hlasů.

20:09 KRAJSKÉ VOLBY: Úspěch Hnutí ANO je podle Bohumila Šimka jasným signálem, že lidé chtějí zásadní změnu. „Ne kosmetickou korekci stávajícího kurzu, ale obrat jiným směrem. Věřím, že v povolebních vyjednáváních přání jihomoravských voličů vyslyšíme. ANO získalo silný mandát a budeme chtít dát dohromady takovou koalici, abychom uskutečnili maximum z toho, co jsme slíbili ve volebním programu. Propad extrémních spolků potvrzuje, že lidé mají dostatek rozumu, aby nenaletěli na hysterii a jednoduchá řešení," uvedl Šimek.

Večerní veselí ve volebním štábu ANO.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

20:06 KRAJSKÉ VOLBY: Díky preferenčním hlasům přeskočilo na první místo několik politiků. Jak už jsme zmínili, ze čtrnáctého místa uspěl Petr Vokřál z hnutí ANO. Za zelené se ze čtvrtého na první dostala Jana Drápalová, za Starosty a nezávislé se stejně posunul Drago Sukalovský, u lidovců se z druhého na první místo dostal Stanislav Juránek.

20:04 SENÁTNÍ VOLBY: Soupeřem boskovické místostarostky Jaromíry Vítkové (KDU-ČSL) bude ve druhém kole senátních voleb v obvodu 49, Blansko známý porodník Jan Machač (ODS). „Byly to velké nervy. V některých okamžicích jsem už nevěřil, že se poměr hlasů překlopí na moji stranu a projdu do druhého kola. Děkuji všem lidem, co mi dali hlas a kolegům, kteří mi pomáhali s kampaní. Myslím, že lidé mě nevolili jako politika ale člověka, se kterým mají dobrou osobní zkušenost. Z toho mám samozřejmě velkou radost," okomentoval postup do druhého kola senátních voleb Machač.

Jan Machač u voleb.Zdroj: DENÍK/Petra Srstková

20:02 KRAJSKÉ VOLBY: V novém krajském zastupitelstvu zasedne šest členů ze Znojemska. Za vítězné ANO to bude mladá architektka Jana Kochová, za sociální demokraty znojemský místostarosta Jan Grois. Lidovci mají v novém zastupitelstvu dva reprezentanty Znojemska. K dosavadnímu krajskému radnímu Jiřímu Němcovi přibyl místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek. Mandát obhájil také komunistický zastupitel ze Znojma Petr Krátký. Z druhého místa kandidátky koalice SPD a SPO vstupuje do zastupitelstva místopředseda Strany práv občanů a pedagog ze Znojemska Marian Keremidský. Němec a Krátký své mandáty obhajovali, ostatní zvolení do zastupitelstva kraje vstupují nově.

20:00 REFERENDUM: Výsledky referenda v Brně stále neznáme.

19:59 KRAJSKÉ VOLBY: Osm kandidátů z Břeclavska se dostalo do zastupitelstva Jihomoravského kraje. Nově do křesla usedne starostka Hustopečí Hana Potměšilová, která se ucházela o hlasy jako dvojka TOP09 a Žít Brno. Nováčky jsou také poslanec Miloslav Janulík a Milan Vojta z ANO, starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík z KSČM a místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka z ČSSD. Posty obhájili starosta Mikulova Rostislav Koštial z ODS, sociální demokrat Igor Chlup i lidovec Richard Zemánek.

19:58 KRAJSKÉ VOLBY: Přestože na Vyškovsku zvítězila sociální demokracie, nejoblíbenějším politikem je mezi obyvateli regionu podle výsledků voleb lidovec Roman Celý. Od voličů dostal 2 069 preferenčních hlasů. Druhým nejoblíbenějším pak je jeho stranický kolega Stanislav Juránek s 1 068 hlasy. Nejúspěšnějším členem ČSSD na Vyškovsku a třetí nejoblíbenější politik v okrese pak je starosta Kobeřic u Brna Roman Hanák s 980 přednostními hlasy.

Roman Celý.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

15:56 KRAJSKÉ VOLBY: První vyjednávání čeká lidovce už dnes večer. Nabídku ke schůzce a jednání dostali také od sociální demokracie.

15:55 KRAJSKÉ VOLBY: Lidovci si po tiskovce připili šampaňským a svůj úspěch oslavili také písní Živijó.

19:49 KRAJSKÉ VOLBY: Lídr lidovců Roman Celý: "Vybrali jsme čtyřčlenný vyjednávací tým. Kromě mě v něm zasednou také Jiří Němec, Antonín Tesařík a Jiří Mihola." Lidovci nemají žádnou preferovanou verzi koalice, Celý pouze vyloučil spolupráci s komunisty. "Záležet bude nejen na programovém průniku, ale také na tom, jací konkrétní lidé se dostali do zastupitelstva," doplnil.

19:48 KRAJSKÉ VOLBY: Už i poslední obec v Jihomoravském kraji, Drásov na Brněnsku, sečetla všechny hlasovací lístky. Celkem v kraji odevzdalo lístky 344373 lidí, tedy téměř sedmatřicet procent lidí z jižní Moravy, což je o jedno procento lidí méně než v roce 2012. Ve volbách zvítězilo hnutí ANO 2011, které získalo 20,84 procent hlasů. Na druhém místě skončila KDU-ČSL s téměř šestnácti procenty hlasů, v jejím těsném závěsu s pouze o půl procenta nižším výsledkem skončila ČSSD. Čtvrté místo získali komunisté, kteří dostali 9,69 procent hlasů. Na pátém místě skončila ODS, kterou si vybralo osm procent voličů. Koalice TOP09 a Žít Brno získala 6,67 procent hlasů.

19:47 SENÁTNÍ VOLBY: Všechny hlasy do senátních voleb jsou už sečtené i v obvodu 49 Blansko. Nejvíce hlasů získala a do druhého kola postoupila boskovická místostarostka Jaromíra Vítková (KDU - ČSL). Volilo ji 7 204 lidí. O druhou pozici se do poslední chvíle přetahoval blanenský starosta Ivo Polák (ČSSD) s porodníkem Janem Machačem (ODS). Ten nakonec od voličů dostal 5 955 hlasů. Ivo Polák 5 665. Dosavadní senátor Jozef Regec (SsČR) skončil až pátý za starostou Kuřimi Dragem Sukalovským (STAN).

19:45 REFERENDUM: Na výsledky referenda v Brně stále čekáme. Poprvé referendum se stejnými otázkami zažili Brňané již před dvanácti lety. Dorazila asi jen čtvrtina oprávněných voličů, a to bylo málo. Pětaosmdesát procent z nich chtělo ponechat nádraží v centru. Tedy více než sedmdesát tisíc, jedenáct tisíc jich bylo proti.

19:40 KRAJSKÉ VOLBY: Vítěz krajských voleb ANO 2011 skončilo na Vyškovsku na třetím místě s 16,77 procenta hlasů. První místo obsadilo v deseti ze 79 vesnic: v Bošovicích, Drnovicích, Drysicích (spolu s KSČM), Kojátkách, Křenovicích, Lulči (spolu s ČSSD), Nemojanech, Pustiměři, Rostěnicích-Zvonovicích a Zelené Hoře. Nejméně hlasů pak získalo v Křižanovicích u Vyškova, jen 2,5 procenta.

19:37 REFERENDUM: V souvislosti s přestavbou nádraží se v Brně zvažuje i výstavba takzvaného severojižního kolejového diametru. Jedná se o soustavu vlakových tunelů protínajících metru od oblasti Komárova na jihu až po sídliště Lesná na severu města. Vlaky by měly ve městě i několik zastávek a staly by se tak součástí hromadné dopravy. Jestli se nápad někdy vůbec zrealizuje, vůbec není jasné. Více čtěte ZDE.

19:32 KRAJSKÉ VOLBY: Obliba ČSSD klesá dlouhodobě. Letos v krajských volbách na jižní Moravě strana dostala třiapadesát tisíc hlasů, což je o čtyřicet tisíc méně než před čtyřmi lety a o osmasedmdesát tisíc hlasů méně než před osmi lety.

Michal Hašek.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

19:30 SENÁTNÍ VOLBY: Za Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL) a Zdeňkem Škromachem (ČSSD) skončil na prvním nepostupovém místě několikanásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák (ANO 2011). To, že nedostal do druhého kola, za neúspěch nepovažuje. „Především bych chtěl poděkovat svým partnerům, s nimiž jsme se ucházeli o pozici v senátu za velmi slušnou a korektní kampaň. Téměř pět tisíc šest set hlasů, které mi lidé v regionu dali, je hodné úcty a poděkování. Mám z toho velkou radost. Oběma postupujícím blahopřeji," řekl Zimovčák, který na Hodonínsku a Kyjovsku získal téměř osmnáct procent hlasů.

19:29 KRAJSKÉ VOLBY: Koalice s nováčkem v krajském zastupitelstvu? Volební koalice SPD a SPO plánuje oslovit další strany v nejbližších dnech. „Z logiky věci je náš program neslučitelný s TOP 09, Žít Brno nebo Stranou zelených," prohlásil lídr společné kandidátky Jan Hrnčíř.

19:28 KRAJSKÉ VOLBY: Jako průměrné vysvědčení hodnotil výsledek Starostů pro jižní Moravu jejich kandidát ze Znojemska, znojemský zastupitel Jiří Kacetl. „Děkujeme voličům za podporu, díky které naši zástupci zasednou v krajském zastupitelstvu. Z toho mám radost. Výsledek v samotném Znojmě poněkud zaostal za mým očekáváním. Beru to jako vysvědčení, ze kterého se budu muset i sám poučit a hledat způsob, jak se zlepšit. Tentokrát jsme od voličů totiž dostali na vysvědčení zhruba trojku a musíme přemýšlet, co dělat lépe," řekl Kacetl.

19:27 REFERENDUM: Připomeňme, že brněnský primátor Petr Vokřál ani jihomoravský hejtman Michal Hašek v referendu nehlasovali. Podle primátora chce město o poloze nádraží rozhodnout až na základě studie proveditelnosti. „Není ještě hotová a nemáme o variantách dostatek informací. Proto jsem nehlasoval, abych nemátl lidi," řekl Vokřál. Více čtěte ZDE.

19:23 KRAJSKÉ VOLBY: Doklad lidovecké stability vidí ve výsledcích krajských voleb jejich krajský radní ze Znojemska Jiří Němec. „Děkujeme našim voličům, ukázali, že jsem stabilní strana, která má výsledky bez velkých výkyvů," řekl Němec. Vítězství ANO označil za tsunami. „Jejich zisk mě překvapil. Jak vidět, po modré a oranžové tsunami z dřívějších krajských voleb tu tentokrát máme Babišovu tsunami. V zastupitelstvu ale zasedne mnoho subjektů, mandáty budou rozdrobené a podle toho budou i dosti složitá vyjednávání, zřejmě komplikovanější než minule," odhadoval Němec. První na tahu je podle něj vítěz voleb. „Uvidíme, jakou dají nabídku, s čím přijdou. Pokud jde o nás, my budeme jednat se všemi demokratickými stranami. Jak se sociální demokracie postaví ke svému výsledku a jak vyhodnotí postavení hejtmana Haška je čistě její věc," řekl Němec.

19:22 KRAJSKÉ VOLBY: Nejvyšší volební účast v krajských volbách na Blanensku byla v Kunčině Vsi. Volilo tam 80,43 procenta lidí, konkrétně 37 ze 46 voličů. Naopak nejméně lidí v okrese přišlo k volbám v Šebetově - 26,98 procenta. Což je pouze 198 ze 734 zapsaných voličů.

19:21 KRAJSKÉ VOLBY: Lidovecký lídr Roman Celý se chystá na tiskovou konferenci, při které zhodnotí výsledky voleb. Ještě předtím se odebral s vyjednávacím týmem mimo volební štáb.

Roman Celý.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

19:20 KRAJSKÉ VOLBY: Poslední obec v kraji, která ještě nemá sečtené všechny hlasy, je Drásov na Brněnsku. Místo, ze kterého pochází lídr jihomoravské ČSSD Michal Hašek.

19:19 KRAJSKÉ VOLBY: Vyjednávat začal také lídr Starostů a nezávislých Martin Maleček. „Zatím po telefonu, ale všechny velké strany deklarovaly, že jsme pro ně zajímavý partner," uvedl starosta brněnské městské části Brno-sever. Zdali by vyjednával raději se sociální demokracií bez Michala Haška sdělit nechtěl. „Personifikovat nebudu, ale bylo by to příjemnější," připustil.

19:18 KRAJSKÉ VOLBY: Zelení a piráti slaví, tři jejich zástupci budou příští čtyři roky zasedat v krajském zastupitelstvu. „Sestava stran vypadá zajímavě, je to nadějné," řekl lídr společné kandidátky stran Jiří Hlavenka. Jednání s dalšími osmi uskupeními chce začít hned. S kým, nechtěl prozradit.

19:15 REFERENDUM: Výsledky referenda v Brně by měly podle posledních informací být známy před osmou večer.

Téměř 180 let cestují Brňané ze svého města do světa vlakem. Poprvé zamířili v roce 1839 do Vídně. Již tehdy na nádraží vyrostly první výpravní budovy, na popud císaře Františka Josefa. „Sklady a depa z té doby, které se dochovaly, jsou v České republice unikát," sdělil ředitel brněnského Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha. Sklad Malá Amerika a některé mosty v okolí Hybešovy a Křídlovické ulice chtějí nyní zpamátnit. Více čtěte ZDE.

19:06 KRAJSKÉ VOLBY: "Vyprali jsme Haška. Taky díky vám, naši voliči. Jste bezva!" děkují svým voličům zástupci koalice TOP09 a Žít Brno.

Volební štáb TOP 09 a Žít Brno.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

19:06 SENÁTNÍ VOLBY: Vítězem prvního kola senátních voleb v kroměřížském obvodu, kam patří i část Vyškovska, se stala – pro mnohé trochu nečekaně - lidovkyně Šárka Jelínková. Osmačtyřicetiletá ředitelka Centra pro seniory Zahrada v Bystřici pod Hostýnem a tamní zastupitelka získala 16,94 procenta hlasů. „Je to milé překvapení. Ale během celé kampaně jsem měla možnost setkávat se s pozitivními reakcemi. Hodně lidí mi vyjadřovalo podporu, takže jsem začala doufat, že by mohl být postup do druhého kola reálný," usmívala se Jelínková. Co se týká volební účasti, s tou je spokojená v rámci možností. „Vždy by mohla být vyšší, ale jsme rádi, že alespoň část lidí přišla. Rozhodně budeme vyzývat, aby k urnám dorazili i v druhém kole," vzkázala Jelínková.

19:04 SENÁTNÍ VOLBY: Připomeňme, že do druhého kola voleb postupují dva nejúspěšnější kandidáti v každém obvodu. Letos 14. a 15. října rozhodnou voliči nadpoloviční většinou hlasů o tom, kdo z kandidátů se do senátu opravdu dostane.

Pro druhé kolo voliči nedostanou hlasovací lístky poštou domů. Získají je až po příchodu do volebních místností v komisi. Druhá kola senátních voleb mají obvykle přibližně poloviční účast proti prvním kolům.

19:04 SENÁTNÍ VOLBY: Volby skončily také v senátním obvodu číslo 55. Vítězem se stal Pavel Staněk (ANO) s 19,65 procenty hlasů. Téměř o jedno procento uniklo první místo Janu Žaloudíkovi (ČSSD), který získal 18,62 procent. Třetí příčku obsadil Jiří Ventruba (ODS) se 17,67 hlasy.

19:01 KRAJSKÉ VOLBY: 64,44. Tolik procenta hlasů získali sociální demokraté ve Snovídkách na Vyškovsku. Volit tam přišlo 49,13 procent obyvatel.

19:00 KRAJSKÉ VOLBY: Za grandiózní označil znojemský výsledek koalice SPD a SPO druhý muž její kandidátky Marian Keremidský ze Znojemska. „Udělali jsme dobře, že jsme šli do koalice s SPO Tomia Okamury, bylo to správné rozhodnutí. Musím poděkovat voličům, protože výsledek přes osm procent ve Znojmě je grandiózní," řekl Keremidský, místopředseda Strany práv občanů pro Moravu a Slezsko. Výsledky voleb podle něj odráží celostátní situaci. „Po osmi letech vlády sociální demokracie je přirozené, že měl Babiš sílu ji porazit. Sociální demokracie klesala všude, výsledky na jihu Moravy tomu odpovídají, nesváděl bych to na hejtmana," dodal Keremdiský. Jak doplnil, očekává, že o post hejtmana si nicméně řekne vítěz voleb. „Očekávám, že to bude ANO jako vítěz voleb nárokovat. Má to logiku," řekl Keremidský.

18:56 KRAJSKÉ VOLBY: Lidovec Stanislav Juránek: "Nejdůležitější, co se stalo v krajských volbách je, že sociální demokracie nedá dohromady většinu s komunisty. Bude složitější vyjednat koalici, když se do zastupitelstva dostalo tolik stran, ale věřím, že to tento kraj posune kupředu."

18:54 KRAJSKÉ VOLBY: Matěj Hollan se do krajského zastupitelstva nedostane. Získal téměř tisíc preferenčních hlasů, nepřekročil ale pětiprocentní hranici.

Volební štáb TOP 09 a Žít Brno.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

18:53 KRAJSKÉ VOLBY: Lídra jihomoravské ODS Jiřího Crhu výsledky voleb překvapily. "Vůbec jsme nečekali, že by ve volbách uspělo devět stran, to pro nás bylo velmi nečekané. Co se našich výsledků týče, doufali jsme ve dvouciferné číslo, což se nepodařilo, nejspíš i proto, že se politické spektrum tolik roztříštilo. Každopádně jsme rádi, že jsme nejsilnější pravicovou stranou a v tomto ohledu jsme zvítězili. Možnosti koalicí jsme zatím ještě nezvažovali, rozhodně bychom se ale nespojili s KSČM. O všech ostatních stranách budeme jednat," přiblížil Crha.

18:52 SENÁTNÍ VOLBY: Lidovecká kandidátka do senátu za hodonínský obvod Anna Hubáčková: Budu slavit šampaňským.

18:51 REFERENDUM: Zklamaní jsou v Břeclavi iniciátoři referenda, v němž lidé hlasovali o případné výstavbě velkoprodejen v centru dopravně zasekaného města. K urnám přišel nedostatek voličů. Z potřebných pětatřicet procent jich dorazilo necelých šestadvacet. „Jsme trochu zklamaní, dost nás překvapila čísla účasti z Poštorné, kde se pohybovala jen kolem osmnácti procent," uvedl za iniciátory Jakub Matuška. Právě městská část Poštorná je každodenními kolonami postižená.

18:46 KRAJSKÉ VOLBY: Se sociální demokracií budeme jednat pouze pokud v ní nebude Michal Hašek. "Jinak jednání bude velice krátké," sdělil lídr vítězného ANO Bohumil Šimek. Nesetká se ani s koalicí SPD a SPO, nevyloučil jednání s komunisty.

Bohumil Šimek (Hnutí ANO) vs. Michal Hašek (ČSSD).Zdroj: DENÍK

18:46 KRAJSKÉ VOLBY: Větší obavu o malé živnostníky než o povolební vývoj na kraji má končící krajský zastupitel za TOP09 a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. „Vítězi, jak se sluší, blahopřeji, ale volební výsledek vnímám velmi negativně. Ne z hlediska politiky, ale například kvůli drobným živnostníkům. Tento výsledek podpoří zavedení EET, které bude mít pro živnostníky zničující důsledky," uvažoval Třetina. Zatímco na celém Znojemsku získala koalice TOP09 a Žít Brno jen necelá čtyři procenta, v Krumlově skončila třetí a získala přes patnáct procent hlasů. „Voličům v Krumlově samozřejmě děkuji, beru to jako ovoce poctivé práce ve městě," řekl starosta k místním výsledkům. Povolební vývoj bude podle něj složitý. „Sledovat jej budu z odstupu, do zastupitelstva se zřejmě nedostanu. Bude to velmi složité, protože v zastupitelstvu bude mnoho subjektů a hledání shody bude mimořádně náročné. Na nikoho bych nyní ani nesázel, ani nikoho neodepisoval. Hejtman Hašek je zkušený vyjednavač, bude ale proti sobě mít velmi silné ANO a silné lidovce," uvažoval Třetina.

18:45 KRAJSKÉ VOLBY: Podle politologa z Masarykovy univerzity v Brně Otto Eibla je na výsledcích vidět, že ČSSD zřejmě neprospěly kauzy Michala Haška a intenzivní kampaně, které byly proti němu namířené. „Propad oproti volbám v roce 2012 je skutečně obrovský, ČSSD od tehdejšího výsledku dělí čtyřicet tisíc hlasů. Otázkou zůstává, zda letos jejich voliči nehlasovali vůbec, nebo se přesunuli k jiným stranám. Pravděpodobné jsou obě možnosti," míní Eibl.

18:44 KRAJSKÉ VOLBY: Jako poslední sečetli v Brně všechny hlasy v Černovicích, k volbám přišlo 2236 lidí, tedy téměř jednačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 22,62 procenty hlasů, za ním se umístila ČSSD s 16,18 procenty hlasů. Na třetím místě skončila KDU-ČSL s 11,44 procenty hlasů.

18:41 KRAJSKÉ VOLBY: Na Blanensku letošní krajské volby vyhráli lidovci. Získali 19,12 procenta hlasů. Druzí jsou sociální demokraté (18,30 procenta) a třetí ANO 2011 (17,27 procenta). Čtvrté místo patří komunistům (11,53 procenta), za nimi je ODS (9,52 procenta) a 6,18 procenta hlasů dostali Starostové pro jižní Moravu. K volbám v nejsevernějším okrese Jihomoravského kraje přišlo 38,37 procenta voličů. Před čtyřmi lety na Blanensku voliči dali nejvíc hlasů sociálním demokratům. Druzí tehdy byli lidovci těsně následovaní komunisty.

18:39 REFERENDUM: Pomalu se blíží i zveřejnění výsledků brněnského referenda. Připomeňme si, že lidé odpovídali pouze na otázky o nádraží v centru města. Tedy jestli chtějí, aby zůstalo nádraží blíže centru či nikoliv. Otázky zněly:
1. Souhlasíte s tím, aby město Brno podniklo bezodkladně všechny kroky v samostatné působnosti k modernizaci železniční stanice „Brno-hlavní nádraží" v dosavadní poloze podél ulice Nádražní?
2. Souhlasíte s tím, aby město podniklo bezodkladně všechny kroky v samostatné působnosti s cílem prosadit, aby se nejlepší řešení modernizace železniční stanice „Brno-hlavní nádraží" určilo prostřednictvím soustavy otevřených návrhových soutěží?

18:32 SENÁTNÍ VOLBY: Místopředseda senátu a sociální demokrat Zdeněk Škromach překvapivě postupuje na Hodonínsku do druhé kola až z druhého místa. Zvítězila nestranička za lidovce Anna Hubáčková. „Samozřejmě jsem rád, že postupuju do druhého kola. Děkuju všem, kteří mě podpořili. Věřím, že ve druhém kole přijdou i ti, kteří buď hlasovali pro jiné kandidáty, nebo nehlasovali, a teď pocítí potřebu volit. Druhé místo je také daní za takovou tu mediální suverenitu a různé odhady, které možná uspali některé tradiční voliče naší strany na Hodonínsku," řekl Škromach. Podle něj nižší účast spíše prospěla těm menším stranám. „V našem obvodu se ukázalo, že lidé nevzali Josefa Zimovčáka jako zástupce úplně standardní strany. Naopak se ukazuje, že lidovci mají v okrese Hodonín poměrně silnou základnu a podporovatele," hodnotil výsledky místopředseda senátu. Několikanásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák dojel v dresu ANO na třetím místě.

Zdeněk Škromach (ČSSD) bude na Hodonínsku podle propočtů v druhém kole senátních voleb obhajovat funkci v souboji se starostkou Ratíškovic Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL).Zdroj: koláž DENÍKU

18:31 KRAJSKÉ VOLBY: Za hnutí ANO budou vyjednávat lídr kandidátky Bohumil Šimek, brněnský primátor Petr Vokřál, dvojka krajské kandidátky Taťána Malá a krajský předseda Marek Janíček.

Členové hnutí ANO oslavují úspěch ve volbách.Zdroj: DENÍK/Alžběta Nečasová

18:29 KRAJSKÉ VOLBY. Na Blanensku stále zbývá sečíst hlasy v jednom z celkem 196 volebních okrsků. Už teď je ale jisté, že volby tam vyhrají lidovci.

18:28 KRAJSKÉ VOLBY: Bez velkého nadšení hodnotí výsledky krajských voleb znojemští komunisté. Podle jejich regionální jedničky Petra Krátkého jim část voličů přešla k ANO. „Sice jsme měli mezi okresy nejlepší výsledky, ale volby se hrají na krajském hřišti a tam výsledek rozhodně úspěchem nebyl. Domnívám se, že naši voliči přešli k ANO. Oproti předchozím volbám je náš výsledek poloviční, je ale třeba říct, že podobě dopadli i sociální demokraté a lidovci," poznamenal Krátký, který v končícím zastupitelstvu kraje pracoval jako předseda výboru pro vzdělávání.

18:27 KRAJSKÉ VOLBY: "Skládat a udržet v JMK koalici (i vzhledem ke vztahům s Haškem) bude poměrně delikátní práce," zhodnotil vedoucí stránky Demagog.cz Jan Tvrdoň na Twitteru.

18:22 SENÁTNÍ VOLBY: Do volebního štábu lidovců právě dorazil Stanislav Juránek, který ve svém senátním obvodu obsadil druhé místo

18:21 KRAJSKÉ VOLBY: Za remízu a důsledek fenoménu Babiš označil v prvním hodnocení výsledky krajských voleb na Znojemsku sociálně demokratický místostarosta Znojma a kandidát do krajského zastupitelstva Jan Grois. „Předně chci poděkovat všem voličům, i za velmi mnoho preferenčních hlasů. Na okrese i ve městě jsme skončili tak těsně druzí, že to lze považovat za remízu. Sociální demokracie klesla všude v republice, v rámci jižní Moravy jsou naše výsledky ještě nadprůměrné," řekl Grois. Ve Znojmě zůstala sociální demokracie za ANO o několik desetin, na okrese o dvě procenta. Pro výsledek vítěze hledal místostarosta dvě příčiny. „Ve Znojmě je ANO s námi v koalici, je proto víc vidět a pluje na vítězné vlně. V celém regionu pak zkrátka zafungoval fenomém Babiš. Lidé nevolili konkrétní kandidáty, ale jeho," dodal Grois.

18:20 KRAJSKÉ VOLBY: Členové hnutí ANO si sledování tiskové konference Michala Haška užili.

Zdroj: DENÍK/Alžběta Nečasová

18:20 KRAJSKÉ VOLBY: Pětadvacet procent hlasů mají Moravané v Pasohlávkách na pomezí Brněnska a Břeclavska. S přehledem tak porazili všechny ostatní strany a hnutí. ANO má necelých šestnáct procent, hranici dvanácti procent v obci přesáhli sociální demokraté. Třetí lidovci mají jedenáct a půl procenta. K urnám přišlo přes 31 procent pasohláveckých voličů.

18:19 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnské Bystrci, k volbám přišlo 7798 lidí, tedy téměř dvaačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 22,77 procenty hlasů, za ním se umístila ČSSD s 12,83 procenty hlasů. Na třetím místě skončila KDU-ČSL s 12,58 procenty hlasů.

18:19 SENÁTNÍ VOLBY: V obvodu 58 je sečteno. S 28,16 procenty hlasů vyhrál Jiří Dušek (ANO) a voleb se zúčastnilo 39,9 procent voličů.

18:17 KRAJSKÉ VOLBY: Co bude dělat, když skončí v opozici? „Politika není o funkci. Funkce je prostředek, nikoliv cíl. Do hejtmanského křesla nejsem přilepen lepidlem. Pro jižní Moravu mohu udělat hodně i odjinud," dodal Hašek.

18:17 KRAJSKÉ VOLBY: Nadprůměrnou volební účast hlásí Krásensko na Vyškovsku. Hlasovat do krajských voleb dorazilo 49 procent voličů. Bezkonkurenčně tam zvítězila KDU-ČSL, obyvatelé jí dali 47,09 procenta hlasů.

18:16 KRAJSKÉ VOLBY: Kde udělala sociální demokracie chyby? „Na to odpovíme s chladnější hlavou než nyní. Pokud by výsledek ČSSD na jižní Moravě vybočoval z výsledků v České republice, tak by bylo snadné obětovat rituálně kozla a zbavit se Haška," prohlásil hejtman Michal Hašek.

18:15 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnských Židenicích, k volbám přišlo 6346 lidí, tedy více než jednačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 23,43 procenty hlasů, za ním se umístila KDU-ČSL s 15,77 procenty hlasů. Na třetím místě skončila koalice TOP09 a Žít Brno s 11,36 procenty hlasů.

18:14 KRAJSKÉ VOLBY: „Budu jedním z lidí, kteří budou vyjednávat za ČSSD. Partnerem jsou nám všechny strany, které získaly mandát od voličů," dodal Hašek.

18:13 KRAJSKÉ VOLBY: "Už ho utli", "Poražených je mi vždycky líto", i takovou odezvu měla povolební tisková konference současného jihomoravského hejtmana Michala Haška ve volebním Štábu hnutí ANO.

18:11 KRAJSKÉ VOLBY: „Letošní krajské volby jsou tsunami Agrofertu," zhodnotil Hašek.

'Uvidíme, jestli budeme pracovat v koalici, nebo v opozici, hejtmana ale nezískáme,' přiznal si Hašek.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

18:10 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají i ve středu Brna, k volbám přišlo17341 lidí, tedy více než šestadvacet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 20,16 procenty hlasů, za ním se umístila koalice TOP09 a Žít Brno s 13,77 procenty hlasů. Na třetím místě skončila KDU-ČSL s 12,12 procenty hlasů.

18:09 KRAJSKÉ VOLBY: "Asi opustím pozici hejtmana, ale neznamená to můj konec v politice," zhodnotil současný hejtman Michal Hašek.

18:08 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnských Vinohradech, k volbám přišlo 4238 lidí, tedy téměř dvaačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 22,41 procenty hlasů, za ním se umístila ČSSD s 15,50 procenty hlasů. Na třetím místě skončila KDU-ČSL s 11,6 procenty hlasů.

18:08 KRAJSKÉ VOLBY: Jakmile začal v televizi mluvit Michal Hašek, ve štábu lidovců se rozhostilo absolutní ticho.

18:07 SENÁTNÍ VOLBY: Do druhého kola senátních voleb v kroměřížském obvodě, kam patří i část Vyškovska, postupuje z druhého místa Jan Hašek (ANO 2011). „Vzhledem k preferencím hnutí ANO 2011 jsem čekal, že budu výrazným kandidátem. Postup do druhého kola senátních voleb mě samozřejmě velice těší. Na druhou stranu jsem trochu zklamaný z volební účasti. Očekával jsem, že bude vyšší. Svědčí to o určité lhostejnosti obyvatel," okomentoval Hašek.

18:05 KRAJSKÉ VOLBY: Jak bude vypadat budoucí koalice v Jihomoravském kraji? To zatím není jasné, vítěznému hnutí ANO by stačilo spojit se s TOP09, Žít Brno, lidovci a zelenými, tak jak je tomu na brněnském magistrátě. "V zastupitelstvu je nyní hodně stran, možný je i vládní formát," připustil brněnský primátor Petr Vokřál možnou spolupráci se sociálními demokraty. "Záleží ale, jakým způsobem vezme sociální demokracie svoji porážku, tak velký propad jsem nečekal," dodal. Sociální demokrati vedení současnám hejtmanem Michalem Haškem skončili třetí.

18:04 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnských Maloměřicích a Obřanech, k volbám přišlo 1805 lidí, tedy více než třiačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 23,04 procenty hlasů, za ním se umístila KDU-ČSL s 17,67 procenty hlasů. Na třetím místě skončila ČSSD s 9,36 procenty hlasů.

18:02 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnském Králově Poli, k volbám přišlo 8271 lidí, tedy více než třiačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 23,16 procenty hlasů, za ním se umístila ČSSD s dvanácti procenty hlasů. Na třetím místě skončila ODS s jedenácti procenty hlasů.

18:01 KRAJSKÉ VOLBY: Nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce hnutí ANO obdržel brněnský primátor Petr Vokřál, a to i přestože byl až na jejím čtrnáctém místě. "Těší mě to," připustil. Celkem jej upřednostnilo 5,5 % voličů ANO.

18:00 KRAJSKÉ VOLBY: Podle lidoveckého kandidáta Antonína Tesaříka je výsledek sociální demokracie debakl. "Uvidíme, jestli z toho vyvodí nějaké závěry," říká.

18:00 KRAJSKÉ VOLBY: Břeclavsko je sečtené. Ve vinařském regionu si nejvíce lidí získalo hnutí ANO, které má 22 procent hlasů. Druhá je ČSSD s 15,36 procenta. Třetí zůstali lidovci s 14,06 procenta. Komunisté dosáhli na 11,95 procenta. Pátou pozici obsadila ODS díky zisku 7,69 procenta. Šestici uzavírají Starostové pro jižní Moravu s 7,42 procenta. Na Břeclavsku přišlo k urnám téměř 32 procent voličů.

17:57 SENÁTNÍ VOLBY: Hotovo. V konečném součtu hlasů zvítězila v prvním kole v senátním obvodu 79 Hodonín starostka Ratíškovic Anna Hubáčková. Patří jí 28.30 procent hlasů. Druhý se ziskem 23,69 procenta hlasů skončil obhájce senátorského postu Zdeněk Škromach. Tito dva se také o postup utkají v kole druhém. I výsledky v Hodoníně byly velmi těsné - tam ale o necelých 200 hlasů zvítězil Škromach.

17:56 KRAJSKÉ VOLBY: Bohumil Šimek je s výsledky spokojený. "Já bych byl rád za každý dvojciferný výsledek, tohle jsem nečekal. Hejtman Hašek u lidí propadl," popsal Šimek.

17:55 KRAJSKÉ VOLBY: Drtivé vítězství zaznamenala ČSSD v Kobeřicích u Brna na Vyškovsku. K volbám tam přišlo 56,65 lidí, sociálním demokratům dalo svůj hlas 61,18 procenta z nich.

17:54 KRAJSKÉ VOLBY: Nejvíc preferenčních hlasů v hnutí ANO 2011 dostal v Jihomoravském kraji Petr Vokřál, pro kterého se vyjádřilo 3 574 lidí.

17:52 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnských Tuřanech, k volbám přišlo 1895 lidí, tedy téměř šestačtyřicet procent voličů. Volby vyhrál Starostové pro Jižní Moravu s 22,9 procenty hlasů, za ním se umístilo hnutí ANO 2011 s 20,36 procenty hlasů. Na třetím místě skončila ČSSD s 11,13 procenty hlasů.

17:50 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnské Slatině, k volbám přišlo 2726 lidí, tedy téměř jednačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 24,79 procenty hlasů, za ním se umístila ČSSD s téměř šestnácti procenty hlasů. Na třetím místě skončila KDU-ČSL s 11,51 procenty hlasů.

Členové ANO mají ve volebním štábu důvod k radosti.Zdroj: DENÍK/Attila RacekČlenové ANO mají ve volebním štábu důvod k radosti.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

17:50 SENÁTNÍ VOLBY: Do druhého kola senátních voleb v kroměřížském obvodě, kam patří i část Vyškovska, postupuje Šárka Jelínková z KDU-ČSL, která získala 16,94 procenta hlasů. Do boje proti ní půjde kandidát ANO 2011 Jan Hašek. Ten získal 16,07 procenta.

17:49 KRAJSKÉ VOLBY: Lidovec Němec, který jako jeden ze tří kandidátů získal přes pět procent preferenčních hlasů: Jsem rád, že si mě lidé takto oblíbili, budu se snažit pracovat poctivě i v dalším volebním období.

17:49 KRAJSKÉ A SENÁTNÍ VOLBY: Jihomoravská záchranná služba v pátek třikrát zasahovala ve volebních místnostech. Nejzávažnější byl výjezd do Vyškova-Rychtářova, kde krátce po páté hodině odpoledne zkolabovala starší žena. „Sanitka ji v kritickém stavu převezla na oddělení ARO vyškovské nemocnice," sdělila mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková. Krátce po pátečním otevření volebních místností záchranáři pomáhali ženě také v brněnských Ivanovicích. Při odchodu z volební místnosti zakopla na schodech a zranila si ruku. Podobnou situaci řešili záchranáři i v Břeclavi, kde upadl důchodce.

17:48 KRAJSKÉ VOLBY: Lidovcům pravděpodobně připadne i dvanáctý mandát. Ve štábu se ozval radostný jásot.

17:48 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnské Líšni, k volbám přišlo 7978 lidí, tedy více než čtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 24,63 procenty hlasů, za ním se umístila ČSSD s více než dvanácti procenty hlasů. Na třetím místě skončila KDU-ČSL necelými dvanácti procenty hlasů.

17:46 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnském Novém Lískovci, k volbám přišlo 3316 lidí, tedy téměř jednačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 24,39 procenty hlasů, za ním se umístila koalice Zelených a Pirátů s více než dvanácti procenty hlasů. Na třetím místě skončila ČSSD s 10,34 procenty hlasů.

17:46 KRAJSKÉ VOLBY: Na Vyškovsku je sečtených sto procent hlasů. K volbám přišlo 36,64 procenta lidí. Nejvíc hlasů dali sociální demokracii, a to 5 896, čímž získala 22,24 procenta. 5 542 obyvatel regionu volilo KDU-ČSL, která tak skončila na druhém místě s 20,91 procenta hlasů. 16,67 dostalo ANO 2011, komunisté 12,92, Koalice SPD a SPO 6,28, občanští demokraté 5,45 a Starostové pro jižní Moravu 4,64 procenta. Ostatní strany a uskupení získali méně než čtyři procenta hlasů.

17:45 KRAJSKÉ VOLBY: „Výsledek je pro nás dobrým základem pro to, abychom se připravili pro nadcházejí volby do poslanecké sněmovny," komentoval výsledek ČSSD Michal Hašek

17:45 KRAJSKÉ VOLBY: V Hodoníně zvítězilo ANO před sociálními demokraty a komunisty. Ve čtvrtém největším městě Hodonínska, Dubňanech, skončilo ANO 2011 až třetí. V bývalém hornickém městě zvítězili sociální demokraté před komunisty. Po sečtení téměř 97 % volebních okrsků na Hodonínsku vedou lidovci před ANO a sociálními demokraty.

17:45 KRAJSKÉ VOLBY: Lidovci by nově mohli mít v krajském zastupitelstvu jedenáct mandátů. Podle prozatímních výsledků by vypadl například Jiří Mihola, který je zároveň poslancem. Pouze lídr Roman Celý, dvojka Stanislav Juránek a současný radní Jiří Němec získali dostatek preferenčních hlasů, aby měli místa v zastupitelstvu zaručená. Všichni jsou ale zároveň na předních místech kandidátních listin.

17:44 SENÁTNÍ VOLBY: Infarktovou koncovku mají senátní volby v obvodu 49 Blansko. Jaromíru Vítkovou (KDU-ČSL) na prvním místě už nikdo z kandidátů neohrozí. Má dostatečný náskok více než tisícovky hlasů. Ale o druhé postupové místo se přetahují blanenský starosta Ivo Polák (ČSSD) 5 238 hlasů se známým boskovickým porodníkem Janem Machačem (ODS) 5 239 hlasů. Chybí sečíst hlasy už jen z deseti okrsků.

17:43 KRAJSKÉ VOLBY: V obou největších městech na Blanensku jsou už sečtené všechny hlasy. V Blansku zvítězila ČSSD před ANO 2011 a ODS. V Boskovicích získali nejvíc hlasů rovněž sociální demokraté následovaní ANO 2011 a KDU-ČSL. Obě města vedou sociálnědemokratičtí starostové.

17:42 REFERENDUM: Předseda Dětí Země Miroslav Patrik obvinil starostu brněnského Starého Lískovce Vladana Krásného z ODS, že ovlivňoval voliče, aby se neúčastnili referenda o poloze nádraží. Krásný připouští, že s lidmi debatoval před školou v Bosonožské ulici, kde byly hlasovací místnosti, nikoli však uvnitř budovy, což zákon při referendu zakazuje.

17:41 KRAJSKÉ VOLBY: "Uvidíme, jestli budeme pracovat v koalici, nebo v opozici, hejtmana ale nezískáme," přiznal si Hašek. "Je třeba umět hrát i prohrávat," prohlásil hejtman Jihomoravského kraje svým spolustraníkům z ČSSD.

17:39 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnských Medlánkách, k volbám přišlo 1997 lidí, tedy více než polovina voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s třiadvaceti procenty hlasů, za nimi se umístila KDU-ČSL střinácti procenty hlasů. Na třetím místě skončila ODS s 10,76 procenty hlasů.

17:38 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v brněnských Bohunicích, k volbám přišlo 4436 lidí, tedy více než jednačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s 24,77 procenty hlasů, za nimi se umístila KDU-ČSL s 14,49 procenty hlasů. Na třetím místě skončila ČSSD s 13,18 procenty hlasů.

17:36 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno mají v na severu Brna, k volbám přišlo 14414 lidí, tedy více než jednačtyřicet procent voličů. Volby vyhrálo hnutí ANO 2011 s dvaadvaceti procenty hlasů, za nimi se umístila KDU-ČSL s 12,13 procenty hlasů. Na třetím místě skončila ČSSD s 11,05 procenty hlasů.

17:34 SENÁTNÍ VOLBY: Kdo postoupí na Blanensku do druhého kola s boskovickou místostarostkou Jaromírou Vítkovou (KDU-ČSL)? Ivo Polák a Jan Machač mají stejně hlasů. Sečteno je 94 procenta volebních okresků v obvodu Blansko!!!

17:33 KRAJSKÉ VOLBY: Sečíst chybí už jen čtyři procenta hlasů. Křesťanští demokraté se stále drží o několik desetin procent nad sociálními demokraty. Na prvním místě je i nadále Hnutí ANO. V senátních volbách chybí v obou obvodech sečíst posledních deset procent hlasů. V obvodu číslo 55 předčil Jana Žaloudíka (ČSSD) o několik desetin procent Pavel Staněk (ANO).

17:32 KRAJSKÉ VOLBY: Michal Hašek právě dorazil do volebního štábu ČSSD.

17:32 KRAJSKÉ VOLBY: Úspěch. Tak vnímají dosavadní výsledky krajských voleb ve společném štábu SPD a SPO. „Zatím to vypadá na čtyři mandáty, což je dobré. Chtěli jsme překonat pěti procent a povedlo se. Na hnutí, které existuje roka čtvrt je to naprosto skvělý výsledek," zhodnotil lídr společné kandidátky SPD a SPO Jan Hrnčíř.

Společný štáb SPO a SPD.Zdroj: DENÍK/Jan Žlebek

17:30 KRAJSKÉ VOLBY: V Zastávce u Brna, kde je zařízení pro uprchlíky, bodovala jen SPO-SPD s 6,48 procenty hlasů. Další protiimigrační hnutí skončila pod jedním procentem.

17:29 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno už mají i v brněnském Žebětíně. K volbám tam přišlo 1483 lidí, tedy přes šestaačtyřicet procent. Vyhrála ČSSD s 27,91 procenty hlasů, za ním se umístilo hnutí ANO 2011 s 21,64 procenty hlasů. Třetí místo obsadila koalice TOP09 a Žít Brno s devíti a půl procenty hlasů.

17:28 KRAJSKÉ VOLBY: Hlasy jim i ČSSD odebralo hnutí ANO, tvrdí komunisté. „Zatím nebudu dělat podrobnější analýzy, musím se pdoívat na výsledky v ostatních krajích. Je možné, že celostátní politika ovlivnila i výsledky v krajích," zmínil lídr KSČM Ivo Pojezný.

17:27 SENÁTNÍ VOLBY: Drtivě zvítězil v prvním kole senátních voleb v brněnském obvodě Jiří Dušek. Ředitel brněnského planetária ovládl obvod s náskokem na lidovce Stanislava Juránka sedm procent. "Ráno, když jsem vstal, nevěřil jsem, že to vyhraju," řekl po zhodnocení výsledků.

17:26 SENÁTNÍ VOLBY: V táboře hnutí ANO se slaví. Do druhého kola ve volebním okrsku č. 55 postupuje Pavel Staněk, brněnský radní. "Gratuluji," řekl po rozkrojení dortu na oslavu jihomoravský předseda strany Marek Janíček. Vyhrál před úřadujícím senátorem za sociální demokracii Janem žaloudíkem o desetiny procent.

Zdroj: DENÍK/Alžběta Nečasová

17:25 SENÁTNÍ VOLBY. Dosavadní senátor za volební obvod Blansko Jozef Regec do druhého kola senátních voleb téměř jistě nepostoupí. Při zpracování výsledků v devadesáti procentech okrsků je až na čtvrtém místě za Jaromírou Vítkovou, Ivo Polákem a Janem Machačem. Drtivě ale zvítězil v Černé Hoře, kde žije. Získal tam téměř čtyřicet procent hlasů.

17:25 KRAJSKÉ VOLBY: Všechny hlasy sečetli i v brněnských Chrlicích. K volbám tam přišlo 1067 lidí, tedy necelých dvaačtyřicet procent. Vyhrálo hnutí ANO 2011 s 30,17 procenty hlasů, za ním se umístila KDU-ČSL s 13,67 procenty hlasů. Třetí místo obsadila ČSSD s necelými jedenácti procenty hlasů.

17:23 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno už mají i v brněnských Řečkovicích a Mokré Hoře. Odvolilo 5622 lidí, tedy téměř osmačtyřicet procent. Vyhrálo hnutí ANO 2011 s 23,85 procenty hlasů, za ním se umístila KDU-ČSL s 13,64 procenty hlasů. Třetí skončila ČSSD s 12,84 procenty hlasů.

17:21 KRAJSKÉ VOLBY: Starostové a nezávislí jsou spokojení. Pravděpodobně získají více jak šest procent hlasů. "Už nás oslovily všechny velké politické strany a sdělili, že jsme pro ně zajímavý hráč," připustil lídr kandidátky Martin Maleček.

17:20 SENÁTNÍ VOLBY: Téměř sečteno mají v kroměřížském obvodu, do kterého spadá i východní část Vyškovska. Do druhého kola senátních voleb s velkou pravděpodobností postoupí Šárka Jelínková z KDU-ČSL a kandidát ANO 2011 Jan Hašek. Zbývá sečíst osm okrsků ze 183.

17:19 KRAJSKÉ VOLBY: Sečteno už mají i v brněnských Kohoutovicích. K volbám tam přišlo 4476 lidí, tedy přes čtyřiačtyřicet procent. Vyhrálo hnutí ANO 2011 s 24,8 procenty hlasů, za ním se umístila ČSSD s 19,91 procenty hlasů. Třetí místo obsadila KDU-ČSL s více než dvanácti procenty hlasů.

17:17 KRAJSKÉ VOLBY: Na Hodonínsku je sečtené druhé největší město Kyjov. Zvítězilo ANO, před sociálními demokraty a komunisty. Vítěz z před čtyř let, Sdružení nestraníků, se letošního hlasování neúčastnil. Sociální demokraté tady v pořadí po čtyřech letech posílili. Celkově na Hodonínsku dominují lidovci s více než tisícihlasým náskokem před ANO a sociálními demokraty. Sečtených je přes 86 procent volebních okrsků.

17:17 KRAJSKÉ VOLBY. V Ivanovicích na Hané přišlo hlasovat 30,15 voličů. Stejně jako v Bučovicích i tam těsně zvítězili sociální demokraté. Získali 22,36 procenta hlasů, zatímco druhá KDU-ČSL 22,22. Třetí skončilo ANO 2011, čtvrtí komunisté.

17:16 KRAJSKÉ VOLBY: Petr Fiala vidí výsledky voleb pozitivně. "Potvrzuje se tendence, že jsme zase lídrem pravice. Když jsem stranu přebral, byli jsme na hranici přežití, teď jsme zase relevantní stranou, která je silná," zhodnotil Fiala.

17:16 KRAJSKÉ VOLBY: V Blansku chybí spočítat hlasy už jen v jednom volebním okrsku. Už je tak téměř jisté, že tam zvítězí ČSSD, která má nyní 19,21 procenta hlasů. Na druhém místě je ODS a těsně za ní ANO 2011.

17:16 KRAJSKÉ VOLBY: Ve štábu lidovců vládne veselí a dobrá nálada. Podle lídra kandidátky Romana Celého jsou průběžné výsledky voleb příjemným překvapením. Očekává, že vyjednávání o možných koalicích zahájí vítěz voleb. Stanislav Juránek, který zatím získává nejvíce preferenčních hlasů, ve štábu zatím chybí.

17:15 SENÁTNÍ VOLBY: Senátní obvod 79 Hodonín má sečtených více než 80 procent hlasů. Na prvním místě se stále drží starostka Ratíškovic Anna Hubáčková, která předstihla vítěze předchozích voleb Zdeňka Škromacha. Hubáčkové se dařilo i ve městech – získala Strážnici i Kyjov.

17:14 KRAJSKÉ VOLBY: Ve volebním štábu hnutí ANO vládne dobrá nálada. Náskok nad druhými lidovci je po sečtení devadesáti procent okrsků už čtyři procenta. "Ve volbách vyslali voliči jasný vzkaz tradičním stranám, především sociální demokracii," zhodnotila dvojka kandidátky hnutí ANO Taťána Malá předběžné výsledky. Zdali bude hnutí po volbách vyjednávat s lidovci, kteří jsou zatím za nimi na druhém místě, nepotvrdila. "Hlavní je splnit náš volební program," doplnila.

Petr Vokřál ve volebním štábu ANO.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

17:13 SENÁTNÍ VOLBY: V senátních volbách je obou obvodech sečteno přibližně téměř osmdesát procent hlasů. V obvodu číslo 58 stále vítězí Jiří Dušek (ANO). V obvodu