„Nyní už dva týdny zase vyjíždíme ke zraněným ptákům. Opět Octavií. K nákupu auta pomohla z větší části sbírka, dostali jsme sponzorské dary od firem a přidala se k tomu i částka od pojišťovny,“ řekl vedoucí stanice Jaroslav Sedláček.

Doba bez auta byla pro záchranáře složitá. Více než dvě třetiny přijatých zraněných živočichů ve stanici je totiž z výjezdů. „Hodně lidí naši situaci pochopilo. Byli ochotní zvíře přivést, ale našli se i takoví, co to nebrali v potaz. Po dobu bez auta jsme měli úlevu z povinností, které musíme odvádět v rámci smlouvy,“ sdělil Sedláček.

Se záchranáři spolupracují při některých případech třeba krajští hasiči. „Za rok jsou to jednotky případů. Jedná se buď o zraněná zvířata, která převezmou do péče, nebo o mláďata,“ zmínil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Auto je po nehodě neopravitelné.
Záchranáři z Rajhradu jsou bez auta. Po nehodě je na odpis a nemohou na výjezdy

Za poslední dva týdny měli záchranáři z Rajhradu více výjezdů do Hlohovce na Břeclavsku. „Jednalo se o labutě otrávené botulotoxinem. Měli jsme jich u nás šest. Nepřežily,“ podotkl Sedláček.

Přiblížil, že botulotoxin je bakterie, která se nachází v bahně na dně. Při vyšších teplotách v létě se uvolňuje z toho bahna na hladinu. „Bakterie produkuje toxiny, které působí na nervovou soustavu,“ doplnil ornitolog.

Za letošní rok měli v Rajhradě několik zajímavých pacientů. Například tři ostříže, kteří se k nim dostávají jinak spíše minimálně. „Byli tady dva luňáci červení i mláďata orlů mořských, která se po operaci vrátila do hnízda," přiblížil vedoucí stanice.

Zničené auto nebylo jediným problém pro záchrannou stanici v posledních měsících. Výpadek příjmů až o pětatřicet procent způsobil také covid. Nemohli například pořádat akce pro školy. „Už na konci školního roku v červnu jsme měli programy pro školáky, v červenci a srpnu pak příměstské tábory. Na nový školní rok 2021/22 máme další objednávky na programy pro školáky,“ nastínil Sedláček.