Bohu ku cti, bližnímu ku pomoci, vlasti ku prospěchu. Aby se dobrovolní hasiči na jižní Moravě mohli řídit svým heslem, potřebují peníze na pořádné vybavení. Například ti z Lelekovic na Brněnsku loni dosáhli na nejvyšší dotaci od Jihomoravského kraje. „Dostali jsme milion korun, ale na zásahové auto to nestačí," sdělil starosta sboru Vlastimil Beran.

Hasiči potřebují další tři miliony. „Jednáme s vedením obce, do měsíce bude jasno," uvedl Beran s tím, že znovu podali také žádost na kraj. Vzhledem k loňskému příspěvku ale velkou šanci nemají.

Víc než loni

Zatímco loni si dobrovolní hasiči od Jihomoravského kraje rozdělili celkem osmadvacet milionů korun, letos se můžou těšit téměř na dvojnásobek. „Dáme jim padesát milionů. Dříve jsme přispěli například na zásahová auta, ale také na soutěže v požárním sportu a práci s mládeží. Letos půjde půlka na vybavení a zbytek na modernizaci hasičských zbrojnic," podotkl hejtman Michal Hašek.

Doporučení na rozdělení peněz připravuje komise složená ze zástupců Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. „Na základě svých znalostí a zkušeností zhodnotí žádosti a navrhnou řešení," poznamenala mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. O konečné podobě dotací pak rozhoduje rada a zastupitelstvo.

O příspěvek se jako už tradičně také letos rozhodla zabojovat i jednotka dobrovolných hasičů ze Strážnice na Hodonínsku, která má přes dvacet členů. „Požádali jsme o tři sta tisíc na vyprošťovací zařízení," sdělil velitel sboru Michal Vajčner.Jihomoravský kraj letos mezi dobrovolné hasiče rozdělí padesát milionů korun.

Stejně jako jiné jednotky se však musí spolehnout také na další příspěvky. „Dobrovolným hasičům se vždy snažíme pomoct. Z rozpočtu města loni dostali přes sedm set tisíc korun," řekla vedoucí finančního odboru strážnického úřadu Jitka Všetulová.

Hasiči si spolupráci pochvalují. „Díky penězům od kraje a města jsme si mohli pořídit nadstandardní vybavení, například termokameru a defibrilátor," dodal Vajčner.

Téměř 600 sborů

O krajské dotace letos požádal i největší sbor dobrovolných hasičů na jižní Moravě z Drnovic na Vyškovsku, který má celkem 223 členů. „Chceme si pořídit přenosnou motorovou stříkačku, která slouží k čerpání a dopravě vody. Stojí až tři sta tisíc korun," vypočítal velitel jednotky Antonín Bastl.

Právě velitelé sborů dohlíží na kvalifikaci dobrovolných hasičů. „Jednou měsíčně musí každý absolvovat čtyři hodiny teorie a praxe," vysvětlil velitel břeclavské jednotky Poštorná František Kurial a zdůraznil, že dobrovolní hasiči nedostávají plat.

Na jižní Moravě momentálně funguje 576 sborů dobrovolných hasičů. Podle Zdeňky Jandové z organizace Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska zatím nejsou nové v plánu. „Popravdě to není zapotřebí, současné stačí," poznamenala Jandová.

Příprava na akci: do deseti minut

Hovorany - Vždy, když je potřeba, riskují životy, aby zkrotili plameny a ochránili lidi i jejich majetek. Bez nároku na odměnu. K zásahům proti požárům má jeden z největších jihomoravských sborů dobrovolných hasičů z Hovoran na Hodonínsku k dispozici i cisternu s vodním dělem.

Podle Jaroslava Zahrádky sbor tvoří 123 členů, včetně žen, důchodců i dětí. „Kromě cisterny máme i dvě další auta na přepravu lidí," chlubí se starosta sboru. Nechybí ani přístroj na odčerpávání vody.

K zásahům hovoranští hasiči vyjíždějí ve výstroji dražší než třicet tisíc korun. Jen speciální kalhoty s kabátem stojí téměř patnáct tisíc.

Obnovit výstroj si mohli dovolit, loni totiž dostali od kraje sedmdesát tisíc korun. „Pomáhá i vedení vesnice, které nám platí třeba naftu a benzín a každoročně přispívá asi čtyřiceti tisíci korunami," vypočítává Zahrádka.

Dvacet na výjezdy

Z hasičské zbrojnice dobrovolníci běžně vyjíždějí třeba ke spadeným stromům, ale nejčastěji právě k požárům. V některých případech jsou na místě dřív než profesionální hasiči. „V takové chvíli na nic nečekáme a okamžitě hasíme. Až přijedou profesionálové, vedení se ujme jejich velitel a podle potřeby nás zaúkoluje," popisuje Zahrádka.

Dodává, že ve výjezdové jednotce sboru je přes dvacet mužů. Pokud jim dojde signál k zásahu, musí být připravení do deseti minut. Zbylí členové sboru se věnují třeba závodům nebo kulturním akcím.

Podle Zahrádky mají hasiči k dobrovolnictví různé důvody. Jeden se ale opakuje. „Zkrátka je to baví, i když pracují ve volném čase zadarmo. Můj otec byl ve sboru, teď jsem tam já a v podstatě celá moje rodina," usmívá se.

V Nemoticích se zapojí také děti

Nemotice - Požádali kraj o deset tisíc korun na vodní nádrž pro sportovní disciplíny, dostali ale jen pět. Dobrovolní hasiči z Nemotic na Vyškovsku tak loni získali nejnižší příspěvek ze všech sborů na jižní Moravě.

Přestože jde o malou jednotku, peníze potřebuje. Kromě nákupu auta je totiž v plánu i nábor nových členů. „Letos chystáme založit sbor malých hasičů pro chlapce a děvčata nejen z Nemotic, ale i z blízkých Mouchnic a Snovídek. Zatím se přihlásilo asi patnáct dětí," popisuje místostarosta hasičského sboru Antonín Hroza.

Proč se rozhodli věnovat i dětem? Chtějí si vychovat nástupce. „Každá vesnice zvlášť ale družstvo nenaplní. Proto jsme se spojili. Musíme koupit vybavení, aby děti na soutěžích trochu vypadaly, ale to počká. Nejdřív se musí něco naučit," usmívá se Hroza.

Každý desátý

Nemotický sbor má zatím šestačtyřicet členů, to je zhruba desetina obyvatel z celé obce. „Je u nás i osm žen, které se starají hlavně o kulturu. Připravují třeba hody, dětský den a také ostatky," vysvětluje místostarosta hasičů.

K zásahům vyjíždí dvanáctičlenná jednotka. „Naštěstí poslední dobou neřeší nic zásadního. Pomáhají tak třeba s čištěním studní, ale hlavně s čerpáním vody ze sklepů, když se vylije potok Kyjovka. To se naposledy stalo před dvěma lety," vzpomíná Hroza.

O krajské dotace sbor zažádá i letos, potřebuje totiž zásahové auto. „Máme jen starou Tatru, která už ale nevyhovuje předpisům. Nesmí v ní jezdit lidé, vozíme tam proto jen materiál a hasiči přijíždějí svými auty," vysvětluje Hroza.

LENKA GRABCOVÁ
ALENA GRYCOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI