Lokálka jedoucí směrem od Zaječí se srazila na železničním přejezdu u Velkých Pavlovic na Břeclavsku s nákladním autem. Při střetu před pěti lety se zranilo osm lidí. Patří k nejvážnějším nehodám, které se tam odehrály. Brzy železničáři v místě umístí závory. Více zabezpečit plánují letos i další přejezdy na jihu Moravy.

Ve Velkých Pavlovicích už začali dělníci s přípravami rekonstrukce železničního přejezdu v Hodonínské ulici.Zdroj: Petr HasilDoposud řidiče varovala před vlakem světla. Kvůli rekonstrukci bude od 27. července do 7. srpna Hodonínská ulice ve Velkých Pavlovicích neprůjezdná. „Řidiči si stěžují na problém s oslněním. Když jedou od Bořetic, míří proti západu slunce,“ řekl místostarosta Petr Hasil.

Obnova vrchnostenské okrasné zahrady na hradě Pernštejn.
Pernštejnská zahrada dostává zpět svou barokní podobu. Pokochejte se, jak vypadá

Někteří naopak větší zabezpečení nepovažují za nutné. „Přejezd bude bezpečnější. Ale vidím na pravou i na levou stranu, ať jedu od Pavlovic nebo od Bořetic,“ sdělila například řidička Karolína Bártová.

Úprava přejezdů
- Brno, Brněnsko: Brno (Klobásova ulice, ulice Podsedky), Nedvědice, Střelice, Troubsko
- Břeclavsko: Hustopeče (více přejezdů), Velké Pavlovice
- v příštích letech - Velké Opatovice (Blanensko), Blížkovice (Znojemsko)

Závory naopak zatím neusnadní cestu přes nechráněný přejezd mezi Skalicí nad Svitavou a Velkými Opatovicemi na Blanensku. Jak Rovnost informovala, kolize dodávky a vlaku tam minulý týden zablokovala provoz. „Přejezd je kromě kříže zabezpečený i trojicí dopravních značek upozorňujících řidiče, že se k němu blíží. Je tam vynikající rozhled,“ vysvětlil mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Připustil ale, že tam závory možná doplní v příštích letech.

Železničáři ale letos zvýší bezpečnost na dalších místech. Například u Hustopečí na Břeclavsku, kde nyní elektrifikují trať, dodnes byly jen výstražné kříže. Nově některé přejezdy opatří závorami. Dlouhodobě je prosazuje Drážní inspekce. „Závoru na rozdíl od světel u silnice řidič nepřehlédne,“ prohlásil generální inspektor Jan Kučera.

Silnice I/52. Ilustrační foto.
Další opravy na I/52: k mostu u Pasohlávek přibyl čtyřkilometrový úsek

Závory budou také na přejezdech u Střelic a Troubska na Brněnsku a u brněnské ulice Podsedky. Posledně jmenovaná komunikace je od pondělí kvůli pracím zavřená. Všechny úpravy jsou součástí elektrifikace trati z Brna do Zastávky. „Na úpravy, které zvýší bezpečnost na přejezdech, už nyní počítáme pro příští rok s miliardou a půl,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Ve Velkých Pavlovicích už začali dělníci s přípravami rekonstrukce železničního přejezdu v Hodonínské ulici.Zdroj: Petr HasilŘidič Jan Šafařík více závor na přejezdech vítá. „Ale zase je člověk nemůže chtít na každém přejezdu, kde přejede vlak dvakrát týdne,“ řekl v nadsázce.