Kratší cestu má pár z Veselí nad Moravou. „Přilákala nás sem především možnost okoštovat slivovicové vzorečky. Ochutnali jsme také výborné koláčky a povidla, jejichž kombinace se slivovicí je skvělá,“ svěřují se Sylvie s Milanem.

Gurmánskou akci, kterou popojuje chuť švestek, si nenechává ujít ani herec, scénárista a režisér Břetislav Rychlík. „Dal jsem si jak vítězný vzorek slivovice, tak ten, co mi doporučil etnograf Vlastik Škopík z Lúky s tím, že jde o typicky lúckou slivovici. Obě byly výborné,“ libuje si Rychlík, který stíhá vychutnat i pěry primášem cimbálové muziky.

Maketa voru Eduarda Ingriše Kantuta.
Loď hnaná sluncem popluje Evropou. Chce proslavit Michala Davida první republiky

„Domů si nesu patenty, po kterých se mi stýská. Když jsem se vrátil po půlroce z Kanady, tak jsem jich na posezení snědl šestačtyřicet, všechny mi připravil děda,“ vzpomíná slovácký umělec.

Pro mlsné jazýčky hostů připravují dobroty místní kuchařky už od úterý. „Největší zájem je o patenty, které jsou v momentě vyprodané. Dále jsme nachystaly bálešky, bramborové pěry s mákem i s tvarohem, vdolečky, horňácké vdolky a trnkové cukroví,“ nastiňuje pestrý sortiment vyhlášená lucká kuchařka Božena Pokorníková.

Od pěti od rána vaří na domácí akci švestkové pokrmy i starostka Anna Vašicová. „Připravila jsem řezy paní starostky, trnkové koblížky, bálešky, vdolek jak ze švestek, tak z povidel,“ ukazuje na výstavní nabídku Vašicová. Ta je především spokojená, že se třicetičlennému týmu včetně všech zastupitelů daří celou akci zajistit ke spokojenosti příchozích, a to i přesto, že v minulém roce byla špatná úroda švestek.

Ilustrační foto.
Vážné nehody v okresních městech? Klidné Blansko a extrémně nebezpečná Břeclav

Další z organizátorů unikátního koštu trnek, Antonín Vrba, upozorňuje na několik zajímavostí. „Je tady velice divoké prostředí, na což také upozorňuju účinkující. A letošní ročník je jiný tím, že degustaci slivovice neuspořádali místní zahrádkáři, ale přesto se podařilo získat více vzorků než v minulosti,“ říká Vrba, který přivezl z Velké nad Veličkou svou slivovici z roku 2010.

Na ní i na další sto šedesáti si pochutnávají jak hosté, tak vystupující z Lipova, Velké nad Veličkou, Vacenovic, Hodonína, Hrubé Vrbky či domácí sbor z Louky, který letos 23. června oslaví své desáté výročí.

Příprava antropologické knihy o Čejkovicích.
Žádná nuda. Místo fotoknihy si obyvatelé Čejkovic počtou o vlastních životech