Mše se konala v chrámu Nanebevzetí Panny Marie k příležitosti Karlových dvaašedesátých narozenin. „Poprvé se jsme tady uspořádali mši u příležitosti jeho jubilea, padesátin. Letos mši svatou poprvé sloužil otec Šimoník ze Žeravic. Podle mého mínění se úlohy zhostil skvěle,“ uvedl za organizátory moravský zemský hejtman Koruny české, Jiří Čížek.

Strážnický chrám se tak od ledna 2011 stal místem bohoslužby ctitelů návratu panovníka na český trůn z dynastie Habsbursko-Lotrinské. A v závěru zazněla i císařská hymna. Zatím se tam ale vnuk posledního českého krále a císaře Karla I. neobjevil. „Bohužel, takové štěstí jsme ještě neměli,“ podotkl Čížek.

Senátor a prezidentský kandidát Pavel Fischer.
Pavel Fischer porazil Babiše i generála. Ale jen v Dolních Bojanovicích

Přesto měl už tu čest se s Karlem Habsbursko-Lotrinským setkat, a to loni na jaře. Tehdy se sešli na portugalském ostrově Madeira. Tam zemřel jeho děd, někdejší císař Karel I.

„Přiletěli jsme tam u příležitosti stého výroční úmrtí blahoslaveného Karla,“ potvrdil Čížek. Ten s monarchisty z Čech a Moravy dorazil na ostrov v Atlantiku na konci března. Jeho kolega Jindřich Holub sebou vzal i s bronzovou svatováclavskou korunou odlitou právě ke zmíněnému jubileu posledního českého krále. Na hrobu bývalého panovníka ji následně posvětil funchalský biskup. Koruna nyní zůstává u hrobky posledního panovníka habsburského soustátí se štítkem, na němž si lidé mohou přečíst, že ji věnovali poutníci ze Zemí Koruny české.

Andrej Babiš jasně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb v hodonínském okresu. Jasně dominoval zejména ve městech.
V prvním kole prezidentských voleb kraloval na Hodonínsku Andrej Babiš

Čeští a moravští roajalisté ale projevují svůj zájem i o současné prezidentské volby, které považují za republikánské hrátky. Do voleb tak nasadili i svůj neplatný královský hlasovací lístek. A to právě se jménem nedávného oslavence, tedy Karla Habsbursko-Lotrinského s titulaturou korunní princ český, markrabě moravský, vévoda slezský.

Podle nich jde o následníka trůnu a kandidáta stojícího nad politikou. Tím ale iniciativa monarchistů pro letošní prezidentské volby nekončí. „Chtěli bychom udělat takový klidný, tichý protest na inaugurační den přímo na Hradě,“ dodal Čížek.